I když majolka v těstě může znít zvláštně, výsledek bývá nadýchaný a velmi vláčný a buchty jsou krásným příkladem toho, jak se tradiční české pečení propojuje s moderními domácími vychytávkami. Majonéza v těstě dodává vláčnost, jemnost a dlouhou trvanlivost – jsou prostě jako peříčko.

Obvykle z majonézového těsta peču koláčky různých příchutí. Ale buchty chutnají také skvělě – příchuť můžete zvolit tradiční tvarohovou nebo jako já, švestkovou. Majolkové těsto není staročeský vynález, začlo se objevovat v domácích kuchyních od 70. let 20. století. V kuchařkách z 80. a 90 let se objevily recepty jako buchta z majonézy nebo bublanina s majolkou a podobné. Inspirace údajně přišla z USA, kde se majonéza používá v dortech například mayonnaise chocolate cake. V Česku si těsto získalo oblibu díky své jednoduchosti, dostupnosti a výsledné vláčnosti.

Recept na majonézové slíváky

Ingredience potřebné k přípravě Majolkových buchet se švestkami (pečeme na velkém plechu cca 30 ks)

  • 1 kg hladké mouky
  • špetka soli
  • 16% g cukru krupice
  • Kvásek: 1/2 litra vlažného mléka + 1 kostka droždí + 1 lžička cukru
  • 1 majonéza Hellmans (100 ml sáček)
  • 4 žloutky
  • sádlo a máslo na mazání

Postup přípravy majolkových buchet

1. Nejprve si zaděláme kvásek z vlažného mléka, droždí a cukru, který necháme v teple přikrytý asi 15 minut vzejít.

Švestky umyjeme a vypeckujeme.
Foto: Ilona Mikulecká Švestky umyjeme a vypeckujeme.

2. V misce smícháme mouku, sůl, cukr, žloutky, majonézu a hotový kvásek a vypracujeme hladké těsto.

3. Těsto přeneseme na pomoučený vál, rozválíme a vykrajujeme větší kolečka.

4. Do každého kousku zabalíme vypeckovanou švestku s trochou cukru a přeneseme na sádlem vymazaný plech. Na plechu necháme buchty asi 20 minut kynout, než se nám vyhřeje trouba.

 Na každou švestku přidáme trochu cukru, případně dovnitř kostku cukru.
Foto: Ilona Mikulecká, Na každou švestku přidáme trochu cukru, případně dovnitř kostku cukru.

5. Buchty potřeme rozpuštěným máslem a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 dozlatova.

Výborné slíváky z majonézového těsta.
Foto: Ilona Mikulecká, Recept na Sliváky: Majolkové buchty se švestkami

Náplň můžete snadno obměňovat, místo švestek lze použít jiné ovoce jako jablka, hrušky, meruňky a podobně).

Obrázek k receptu vanilkové bágly

Neodolatelné velké pudinkové taštičky: Když obyčejné buchty nestačí

Obrázek receptu na kynuté tvarohové buchtičky s rumovým máslem.

Babiččino sladké kouzlo: Buchty z kynutého těsta plněné tvarohem a potřené máslem s kapkou rumu

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest