5 hvězdiček od 1 kuchaře
Přejít na recept Tisknout recept

Když se řeknou halušky, většina Čechů si vybaví ty se zelím. Nelze popírat jejich chuť, avšak ty pravé, originální, jsou jen jedny – ty slovenské národní s brynzou.

Brynzové halušky jsou tradiční slovenský pokrm, který se právem řadí mezi národní speciality. Základem tohoto jídla jsou malé bramborové noky, které se připravují z jemně nastrouhaných brambor, mouky a soli. Tyto halušky se vaří ve vroucí vodě až do měkka a poté se kombinují s brynzou. Co je vlastně brynza? Jde o sýr, který se vyrábí z ovčího mléka a bez kterého si pravé slovenské halušky snad ani nedokážeme představit. U nás není tolik používaná, na druhou stranu na Slovensku jsou ovčí salaše, kde seženete výtečnou brynzu, nadprůměrně běžné. Brynza, svým jemně slaným a pikantním nádechem, dodává haluškám specifickou a výraznou chuť, která je nezaměnitelná. Pokrm se často doplňuje opečenou slaninou, která přidává křupavost a další vrstvu chuti a posypává čerstvým koprem nebo pažitkou pro osvěžení.

Brynzové halušky jako kulturní rituál

Příprava brynzových halušek je nejen kulinářským zážitkem, ale také kulturním rituálem, který často spojuje rodiny a přátele u jednoho stolu. V mnoha slovenských domácnostech se tento pokrm připravuje při zvláštních příležitostech nebo svátcích, kdy se všichni shromáždí a společně si vychutnávají tuto lahůdku. Brynzové halušky jsou skvělým příkladem toho, jak jednoduché ingredience mohou být přeměněny na nezapomenutelný a lahodný pokrm.

Zdroj obrázku: Cooky.cz, Recept na originální brynzové halušky se slaninou.

Recept na brynzové halušky se slaninou

5 hvězdiček od 1 kuchaře
Celkový čas 1 hodina
Porcí 4 porce
Vaříme pravé brynzové halušky, celková délka přípravy 1 hodina.

Potřebné vybavení

  • 1 Velký hrnec
  • 1 Pánev
  • Síto na halušky
  • Struhadlo

Suroviny

  • 600 g Brambor
  • 250 g Mouky
  • 1 ks Vejce
  • 400 g Brynzy
  • 400 g Zakysané smetany
  • 2 lžíce Sádla
  • 400 g Anglické slaniny (nebo špeku)
  • 1 stroužek Česneku
  • Sůl a pepř

Postup 

  • Brambory si oloupeme a najemno nastrouháme na ručním struhadle, nikoliv v žádném případě v robotu.
  • Do nastrouhaných brambor přidáme vejce a hladkou mouku.
  • Množství mouky záleží na odrůdě a stáří brambor, můžeme přidávat, kolik potřebujeme pro ideální konzistenci jako u běžných knedlíků, ale radši mírně řidší.
  • Dochutíme solí.
  • Smícháme si brynzu a zakysanou smetanu.
  • Prolisovaný česnek přidáme do brynzy, kterou ještě osolíme a opepříme.
  • Do velkého hrnce si dáme vařit osolenou vodu.
  • Pro vaření halušek je nejlepší mít doma síto na halušky, který postupně těsto pasírujete a prokapává do vody, kde se vaří.
  • Lze také vařit bez síta a to tak, že na prkénku postupně ukrajujete kousíčky a sypete do vody.
  • Uvařené halušky vyplavou a postupně je vyndáme. Pokud děláte velké množství halušek a voda je již velmi hustá, musí se vyměnit.
  • Do vařících halušek vmícháme připravenou brynzu.
  • Na pánvi si opečeme na kostičky nakrájenou slaninu, Slováci vám vždy doporučí opečený špek.
  • Podáváme zalité zakysanou smetanou a posypané slaninou.

TIP: Pokud vám zbydou halušky k večeři, neohřívejte je, ale dejte je opéct do hněda na pánev ze všech stran bez tuku. Opravdové pochutnání.

    Uložit do Mé kuchařky
    Chod: Hlavní jídlo, Oběd, Večeře
    Kuchyně: Slovenská
    Klíčové slovo: brynzové halušky, halušky, slanina, zakysaná smetana



    5 hvězdiček od 1 kuchaře (1 hodnocení bez komentáře)

    Sdílejte Váš názor

    Hodnocení receptu




    Připnout na Pinterest