Nevím jak u vás, ale u nás je smažený kapr neodmyslitelnou součástí štědrovečerní večeře. Tento pokrm má své kořeny hluboko v české historii a již naši předkové si smaženého kapra dělali na Štědrý večer.
Spousta lidí nemá ráda kapra a to proto, že je cítit rybinou. Máte to stejně? Upřímně, já to tak měla dokud jsem ale nezjistila, že stačí kapra na pár hodin naložit tato typická kapří vlastnost zmizí. Od té doby kapra pokaždé nakládám a mají ho rády i naše děti. Takže toto tajemství jsem odhalila a ráda bych se o můj recept podělila. Od dnešního dne váš kapr už nebude cítit ani chutnat po rybině. Vychutnejte si se mnou tuto českou tradiční pochoutku.
Kapra nakládám do mléka s citronem, tyto dvě suroviny zaručí to, že bude ryba krásně chutná. Další trik je v tom, že nedělám klasický trojobal, ale do mouky dávám sušené bylinky s česnekem.
Recept na naloženého smaženého kapra
- 1 očištěný od šupin a vykuchaný kapr
- 1 lžíce rozmarýnu
- 1 lžíce sušeného česneku
- sůl
- 3 vejce
- 80 g hladké mouky (a víc)
- 300 g strouhanky (a víc)
- mléko na naložení kapra
- 2 ks bio citronu (jeden citron použijeme do mléka a druhý na servírování)
- olej na smažení
Postup přípravy:
1. Naporcovaného a očištěného kapra naložíme do mléka, tak aby kapr byl celý pokryt mlékem a následně zakapeme šťávou z vymačkaného citronu. Takto naloženého kapra necháme přes noc marinovat v lednici.
2. Následující den kapra vyjmeme z mléka a osušíme ho. Hladkou mouku si smíchám s rozmarýnem a sušeným česnekem. Rybu nasolíme a začneme obalovat. Nejprve rybu obalíme ze všech stran v mouce s bylinkami, poté přesuneme do mísy s rozšlehanými vejci a následně do mísy se strouhankou.
3. Když je kapr obalený pořádně ze všech stran přesuneme se ke smažení. Kapra smažíme v rozpáleném oleji a ve vyšší pánvi. Smažíme do zlatova ze všech stran.
Hotového kapra podáváme s bramborovým salátem a měsíčkem citronu.
Dobrou chuť.
Pošlete nám vaši oblíbenou přípravu kapra, podělte se s námi o recept.
TIP: recepty na bramborové saláty ke kaprovi
- Bramborový salát Olivier bez hrášku
- Jemný bramborový salát vhodný na chlebíčky
- recept na Vídeňský bramborový salát
- Klasický bramborový salát se sladkokyselou zeleninou