Co víme o hermelínu? Hermelín je typ českého sýra s bílou plísní na povrchu. Vychází z originálního francouzského camembertu, avšak jsou mezi nimi jisté rozdíly. O jednom podstatném a nezanedbatelném rozdílu si povíme na konci receptu. Hermelín sám o sobě disponuje krémovou, jemně pikantní chutí, která si díky smažení ještě více zintenzivní. Jeho struktura a konzistence je ideální pro účely smažení, jelikož při prudkém zvýšení teploty se fantasticky rozpustí jeho střed. Zato povrch s plísní zůstává stejný.

Smažení jakéhokoliv sýra má v české kuchyni nepochybně dlouhou tradici. Na popularitě získal zejména během 20. století a stal se tak neodmyslitelnou součástí rodinných jídelníčku a hospodských menu. Většinou ho podáváme jako hlavní chod, ale je skvělý také jako malé rychlé občerstvení nebo předkrm. Jeho příprava je velmi jednoduchá a většinou ho podáváme klasicky s vařenými bramborami nebo hranolkami.

Recept na smažený sýr hermelín

Délka přípravy 15 minut, délka smažení 5 minut.

Ingredience pro přípravu

  • 2 ks Hermelínu nebo Camembertu
  • 1/4 hrnku hladké mouky
  • 2/3 hrnku strouhanky
  • 2 vejce
  • 1/3 hrnku oleje

Postup přípravy

1. Připravíme si do talířů nebo na pečící papír samostatně hladkou mouku, strouhanku a do talíře rozklepneme a vidličkou rozšleháme vejce.

2. Hermelíny obalíme nejdříve v mouce, poté v rozšlehaných vejcích a nakonec pořádně ve strouhance.

Hermelín obalíme v mouce.
Zdroj obrázku: cooklikeczechs, Hermelín obalíme v mouce.
Dále obalíme ve vejci.
Původ obrázku: cooklikeczechs, Dále obalíme ve vejci.
Nakonec obalujeme ve strouhance.
Zdroj obrázku: cooklikeczechs, Nakonec obalujeme ve strouhance.

3. Poté ještě jednou ve vejcích a opět ve strouhance. Nadbytečnou strouhanku setřeseme a v pánvi si rozpálíme olej.

4. Hermelíny postupně vložíme do rozpáleného oleje a smažíme z každé strany necelé 2 minuty, hlavně dozlatova.

Hermelíny smažíme dozlatova.
Zdroj obrázku: cooklikeczechs, Hermelíny smažíme dozlatova.

5. Usmažené hermelíny přendáme na papírové utěrky, aby odkapal přebytečný olej a hned podáváme s oblíbenou přílohou.

Podáváme, dokud je sýr rozteklý.
Zdroj obrázku: cooklikeczechs, Podáváme, dokud je sýr rozteklý.

Znáte rozdíl mezi Hermelínem a Camembertem?

Přestože jsou oba tyto sýry s bílou plísní velmi podobné, rozlišuje je odlišný výrobní proces a zeměpisný původ.

Camembert pochází z Francie, z oblasti Normandie. Camembert je chráněn označením původu AOC, což ve zkratce znamená, že sýr pod názvem Camembert může být vyroben pouze v této oblasti a to bez výjimky. Zároveň toto označení stanovuje přesný výrobní proces, od kterého se nelze odchýlit. Důležité je zmínit, že Camembert se vyrábí z nepasterizovaného mléka, díky kterému má bohatší, krémovější a komplexnější chuť. A zde se dostáváme k zásadnímu rozdílu oproti Hermelínu. Jelikož je Hermelín český sýr, česká legislativa neumožňuje výrobu produktů z nepasterizovaného mléka, zejména z důvodu bezpečnosti potravin. Protože je Hermelín vyráběn z pasterizovaného mléka, jeho chuť je o něco jemnější a méně výrazná.

Nejlepší recept roku


Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest