Co víme o hermelínu? Hermelín je typ českého sýra s bílou plísní na povrchu. Vychází z originálního francouzského camembertu, avšak jsou mezi nimi jisté rozdíly. O jednom podstatném a nezanedbatelném rozdílu si povíme na konci receptu. Hermelín sám o sobě disponuje krémovou, jemně pikantní chutí, která si díky smažení ještě více zintenzivní. Jeho struktura a konzistence je ideální pro účely smažení, jelikož při prudkém zvýšení teploty se fantasticky rozpustí jeho střed. Zato povrch s plísní zůstává stejný.
Smažení jakéhokoliv sýra má v české kuchyni nepochybně dlouhou tradici. Na popularitě získal zejména během 20. století a stal se tak neodmyslitelnou součástí rodinných jídelníčku a hospodských menu. Většinou ho podáváme jako hlavní chod, ale je skvělý také jako malé rychlé občerstvení nebo předkrm. Jeho příprava je velmi jednoduchá a většinou ho podáváme klasicky s vařenými bramborami nebo hranolkami.
Recept na smažený sýr hermelín
Délka přípravy 15 minut, délka smažení 5 minut.
Ingredience pro přípravu
- 2 ks Hermelínu nebo Camembertu
- 1/4 hrnku hladké mouky
- 2/3 hrnku strouhanky
- 2 vejce
- 1/3 hrnku oleje
Postup přípravy
1. Připravíme si do talířů nebo na pečící papír samostatně hladkou mouku, strouhanku a do talíře rozklepneme a vidličkou rozšleháme vejce.
2. Hermelíny obalíme nejdříve v mouce, poté v rozšlehaných vejcích a nakonec pořádně ve strouhance.
3. Poté ještě jednou ve vejcích a opět ve strouhance. Nadbytečnou strouhanku setřeseme a v pánvi si rozpálíme olej.
4. Hermelíny postupně vložíme do rozpáleného oleje a smažíme z každé strany necelé 2 minuty, hlavně dozlatova.
5. Usmažené hermelíny přendáme na papírové utěrky, aby odkapal přebytečný olej a hned podáváme s oblíbenou přílohou.
Znáte rozdíl mezi Hermelínem a Camembertem?
Přestože jsou oba tyto sýry s bílou plísní velmi podobné, rozlišuje je odlišný výrobní proces a zeměpisný původ.
Camembert pochází z Francie, z oblasti Normandie. Camembert je chráněn označením původu AOC, což ve zkratce znamená, že sýr pod názvem Camembert může být vyroben pouze v této oblasti a to bez výjimky. Zároveň toto označení stanovuje přesný výrobní proces, od kterého se nelze odchýlit. Důležité je zmínit, že Camembert se vyrábí z nepasterizovaného mléka, díky kterému má bohatší, krémovější a komplexnější chuť. A zde se dostáváme k zásadnímu rozdílu oproti Hermelínu. Jelikož je Hermelín český sýr, česká legislativa neumožňuje výrobu produktů z nepasterizovaného mléka, zejména z důvodu bezpečnosti potravin. Protože je Hermelín vyráběn z pasterizovaného mléka, jeho chuť je o něco jemnější a méně výrazná.