Žampionová polévka s brambory a smetanou, provoněná bobkovým listem a novým kořením, mi už řadu let slouží jako skvělá rychlá večeře. Díky bramborám a smetaně je vydatná, a když k ní strávníkům nabídnete i krajíc čerstvého chleba, můžete si být jistí, že se pěkně zasytí. Bonus pro vás: polévka je hotová asi za tři čtvrtě hodiny, takže ji zvládnete rychle připravit, než se zbytek rodiny po návratu domů zuje a umyje ruce ke stolu.
Žampiony na polévku preferuji čerstvé, ty konzervované mají specifickou chuť. Komu nevadí, může je klidně použít. Místo žampionů můžete rovněž použít i jiné houby. Takové hřiby voní senzačně a posunou polévku ještě o úroveň výš. Pokud sáhnete do zásob sušených hub, předem je namočte. Tím pádem už příprava nebude tak blesková, ale kdo si počká, ten se dočká. Žampionovou polévku vařím nejčastěji k rychlé teplé večeři, když mám pocit, že rodina si po celém dni zaslouží něco hřejivého do žaludku. Často ji tak večeříme na podzim a v zimě, kdy je venku sychravo a nevlídno.
Recept na rychlou žampionovou polévku
Doba přípravy: 45 minut
Co potřebujeme
- 300 g žampionů
- 1 střední cibule
- 2 lžíce másla
- 200 g brambor
- 1 lžička soli (nebo dle chuti)
- ½ lžičky mletého pepře
- 2 kuličky nového koření
- 2 ks bobkového listu
- 1 l vývaru (zeleninový nebo masový)
- 200 ml smetany ke šlehání 12%
- 1 lžíce másla (na jíšku)
- 1 lžíce hladké mouky (na jíšku)
Postup přípravy žampionové polévky
1. Žampiony nakrájíme na plátky.
2. Ve větším hrnci rozehřejeme máslo a opečeme na něm žampiony (zprudka, bez soli, aby nepustily šťávu)
3. Přidáme cibuli, sůl, pepř, koření, brambory a ještě krátce orestujeme.
4. Zalijeme vývarem a vaříme do změknutí brambor.
5. Mezitím si připravíme z másla a mouky světlou jíšku. Když jsou brambory skoro hotové, vmícháme postupně za stálého míchání jíšku (aby nevznikly hrudky). S jíškou ještě asi 15 minut povaříme.
6. Na závěr přidáme smetanu a jen na mírném plameni necháme chvíli prohřát, aby se smetana nesrazila.
Tipy na variace
- Místo klasické smetany můžete použít také zakysanou smetanu. Dodá polévce lehkou kyselost, která se k houbám hodí.
- Nechte v polévce rozehřát kostičku taveného sýra pro větší šmrnc.
- Podávejte s čerstvě nasekanou petrželkou nebo pažitkou. Skvěle chutná i zelená část jarní cibulky.
- Kdo chce opravdu pořádně prohřát a vypálit červa, posype si polévku na talíři čerstvě mletým pepřem.

Žampiónová pomazánka

Jihočeská kulajda s vůní venkova a s dary z našich lesů: Krémová polévka pro milovníky hub
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková