Žampionová polévka s brambory a smetanou, provoněná bobkovým listem a novým kořením, mi už řadu let slouží jako skvělá rychlá večeře. Díky bramborám a smetaně je vydatná, a když k ní strávníkům nabídnete i krajíc čerstvého chleba, můžete si být jistí, že se pěkně zasytí. Bonus pro vás: polévka je hotová asi za tři čtvrtě hodiny, takže ji zvládnete rychle připravit, než se zbytek rodiny po návratu domů zuje a umyje ruce ke stolu.

Žampiony na polévku preferuji čerstvé, ty konzervované mají specifickou chuť. Komu nevadí, může je klidně použít. Místo žampionů můžete rovněž použít i jiné houby. Takové hřiby voní senzačně a posunou polévku ještě o úroveň výš. Pokud sáhnete do zásob sušených hub, předem je namočte. Tím pádem už příprava nebude tak blesková, ale kdo si počká, ten se dočká. Žampionovou polévku vařím nejčastěji k rychlé teplé večeři, když mám pocit, že rodina si po celém dni zaslouží něco hřejivého do žaludku. Často ji tak večeříme na podzim a v zimě, kdy je venku sychravo a nevlídno.

Recept na rychlou žampionovou polévku

Doba přípravy: 45 minut

Co potřebujeme

  • 300 g žampionů
  • 1 střední cibule
  • 2 lžíce másla
  • 200 g brambor
  • 1 lžička soli (nebo dle chuti)
  • ½ lžičky mletého pepře
  • 2 kuličky nového koření
  • 2 ks bobkového listu
  • 1 l vývaru (zeleninový nebo masový)
  • 200 ml smetany ke šlehání 12%
  • 1 lžíce másla (na jíšku)
  • 1 lžíce hladké mouky (na jíšku)

Postup přípravy žampionové polévky

1. Žampiony nakrájíme na plátky.

2. Ve větším hrnci rozehřejeme máslo a opečeme na něm žampiony (zprudka, bez soli, aby nepustily šťávu)

3. Přidáme cibuli, sůl, pepř, koření, brambory a ještě krátce orestujeme.

4. Zalijeme vývarem a vaříme do změknutí brambor.

5. Mezitím si připravíme z másla a mouky světlou jíšku. Když jsou brambory skoro hotové, vmícháme postupně za stálého míchání jíšku (aby nevznikly hrudky). S jíškou ještě asi 15 minut povaříme.

6. Na závěr přidáme smetanu a jen na mírném plameni necháme chvíli prohřát, aby se smetana nesrazila.

Tipy na variace

  • Místo klasické smetany můžete použít také zakysanou smetanu. Dodá polévce lehkou kyselost, která se k houbám hodí.
  • Nechte v polévce rozehřát kostičku taveného sýra pro větší šmrnc.
  • Podávejte s čerstvě nasekanou petrželkou nebo pažitkou. Skvěle chutná i zelená část jarní cibulky.
  • Kdo chce opravdu pořádně prohřát a vypálit červa, posype si polévku na talíři čerstvě mletým pepřem.
Obrázek receptu na Žampiónovou pomazánku

Žampiónová pomazánka

Obrázek k receptu na jihočeskou kulajdu

Jihočeská kulajda s vůní venkova a s dary z našich lesů: Krémová polévka pro milovníky hub

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Nejlepší polévky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Polévky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest