Šnečí švestkový koláč je lahodný a vizuálně atraktivní dezert, který je ideální pro podzimní období, kdy jsou švestky ve své nejlepší sezóně. Tento koláč se vyznačuje tím, že má tvar šneka, což dodává na jeho kráse a originalitě.
Švestky jsou oblíbené ovoce, které patří do rodiny růžovitých a jsou známé pro svou sladkou a mírně kyselou chuť. Jsou to plody stromu zvaného švestka domácí, který je rozšířený především v mírném klimatickém pásu. Švestky jsou vynikající jak čerstvé, tak zpracované a často se používají v kuchyni na výrobu džemů, kompotů, koláčů a dalších dezertů. Připravit si z nich můžeme například originální šnečí koláč.
Na švestkový koláč si připravte následující ingredience
Vezměte si 40 dkg hladké mouky, 2 dkg čerstvého droždí, 10 dkg cukru, lžičku vanilkového cukru, špetku soli a nastrouhanou kůru z jednoho citronu a smíchejte je dohromady. Ve středu této směsi udělejte důlek, do kterého nasypete droždí, přilijte 2 dl vlažného mléka a nechte krátce odpočinout, aby se droždí aktivovalo. Přidejte 7,5 dkg rozpuštěného másla a jedno vejce. Vše důkladně zapracujte v kuchyňském robotovi s hnětací násadou, dokud nebude těsto hladké. Těsto zakryjte a nechte asi 45 minut kynout na teplém místě.
Mezitím co těsto odpočívá
Připravte si náplň ze švestek. Očistěte 25 dkg švestek. Nakrájejte je na malé kousky a v kastrolu je zahřejte s 8 dkg cukru a lžící skořice, dokud nezačnou puštět šťávu. Poté smíchejte lžičku potravinářského škrobu s několika lžícemi vody a přilijte ke švestkám, aby se šťáva zahustila. Náplň sundejte z ohně a nechte vychladnout. Když je těsto vykynuté, vyválejte ho na pomoučeném vále na obdélník. Rozetřete po něm švestkovou náplň a těsto rolujte. Nakrájejte na 4 cm široké kusy a ty vložte řeznou stranou dolů do vymazané formy. Nechte ještě asi 20 minut odpočívat. Pak pečte v předehřáté troubě na 200 stupňů 45-60 minut. Před koncem pečení potřete šneky směsí mléka s vanilkovým cukrem. Hotový koláč podávejte posypaný moučkovým cukrem a případně s vanilkovou příchutí.
Recept na lahodný koláč ze švestek, připomínající šneky
Potřebné vybavení
- Plech
Suroviny
Ingredience potřebné na těsto:
- 400 gramů hladké mouky
- 2 gramy čerstvého droždí
- 100 gramů cukru
- 1 lžička vanilkového cukru
- špetka soli
- nastrouhaná kůra z 1 citronu
- 75 gramů másla nebo margarínu (+ na formu)
- 2 decilitry vlažného mléka
- 1 vejce
Na švestkovou náplň:
- 250 gramů švestek
- 80 gramů cukru
- 1 polévková lžíce skořice
- 1 lžička potravinářského škrobu
- 2-3 polévkové lžíce vody
Na posypání:
- 4-5 polévkových lžic mléka
- 1 lžička vanilkového cukru
Postup
- Smíchejte mouku s cukrem, vanilkovým cukrem, nastrouhanou citronovou kůrou a špetkou soli. Uprostřed směsi vytvořte důlek a vsypte droždí.
- Přilijte vlažné mléko a nechte chvilku stát, aby se droždí rozpustilo a začalo pracovat.
- Rozehřejte máslo nebo margarín a přidejte k moučné směsi společně s vejcem.
- Použijte hnětací hák kuchyňského robota a zpracujte těsto, dokud není hladké a lesklé.
- Poté těsto přikryjte a nechte na teplém místě kynout po dobu 45 minut.
- Očistěte švestky od pecky a nakrájejte je na malé kostičky. V kastrolu je zahřejte s cukrem a skořicí, dokud trochu nezměknou a neuvolní šťávu.
- Rozmíchejte škrob s trochou vody a směs přidejte k švestkám, abyste zahustili vzniklou šťávu. Odstraňte z ohně a nechte vychladnout.
- Vykynuté těsto vyválejte na pomoučené pracovní ploše do obdélníkového tvaru, rozetřete po něm švestkovou náplň a srolujte těsto do tvaru rolády.
- Roládu nakrájejte na šneky o tloušťce přibližně 4 cm, které vložíte řeznou stranou dolů do vymazané formy. Nechte mezi nimi malou mezeru pro kynutí.
- Nechte šneky odpočívat 20 minut, zatímco předehřejete troubu na 200 stupňů C.
- Pečte v troubě 45-60 minut. Přibližně 15 minut před koncem pečení šneky jemně potřete nebo posypte směsí mléka s vanilkovým cukrem a dopečte.
- Hotové šneky podávejte posypané moučkovým cukrem.