5 hvězdiček od 1 kuchaře
Přejít na recept Tisknout recept

Šnečí švestkový koláč je lahodný a vizuálně atraktivní dezert, který je ideální pro podzimní období, kdy jsou švestky ve své nejlepší sezóně. Tento koláč se vyznačuje tím, že má tvar šneka, což dodává na jeho kráse a originalitě.

Švestky jsou oblíbené ovoce, které patří do rodiny růžovitých a jsou známé pro svou sladkou a mírně kyselou chuť. Jsou to plody stromu zvaného švestka domácí, který je rozšířený především v mírném klimatickém pásu. Švestky jsou vynikající jak čerstvé, tak zpracované a často se používají v kuchyni na výrobu džemů, kompotů, koláčů a dalších dezertů. Připravit si z nich můžeme například originální šnečí koláč.

Na švestkový koláč si připravte následující ingredience

Vezměte si 40 dkg hladké mouky, 2 dkg čerstvého droždí, 10 dkg cukru, lžičku vanilkového cukru, špetku soli a nastrouhanou kůru z jednoho citronu a smíchejte je dohromady. Ve středu této směsi udělejte důlek, do kterého nasypete droždí, přilijte 2 dl vlažného mléka a nechte krátce odpočinout, aby se droždí aktivovalo. Přidejte 7,5 dkg rozpuštěného másla a jedno vejce. Vše důkladně zapracujte v kuchyňském robotovi s hnětací násadou, dokud nebude těsto hladké. Těsto zakryjte a nechte asi 45 minut kynout na teplém místě.

Mezitím co těsto odpočívá

Připravte si náplň ze švestek. Očistěte 25 dkg švestek. Nakrájejte je na malé kousky a v kastrolu je zahřejte s 8 dkg cukru a lžící skořice, dokud nezačnou puštět šťávu. Poté smíchejte lžičku potravinářského škrobu s několika lžícemi vody a přilijte ke švestkám, aby se šťáva zahustila. Náplň sundejte z ohně a nechte vychladnout. Když je těsto vykynuté, vyválejte ho na pomoučeném vále na obdélník. Rozetřete po něm švestkovou náplň a těsto rolujte. Nakrájejte na 4 cm široké kusy a ty vložte řeznou stranou dolů do vymazané formy. Nechte ještě asi 20 minut odpočívat. Pak pečte v předehřáté troubě na 200 stupňů 45-60 minut. Před koncem pečení potřete šneky směsí mléka s vanilkovým cukrem. Hotový koláč podávejte posypaný moučkovým cukrem a případně s vanilkovou příchutí.

Obrázek: marcsireceptjei, Koláč ze švestek a křehkého těsta

Recept na lahodný koláč ze švestek, připomínající šneky

Autor receptu: Jana Duchoňová
5 hvězdiček od 1 kuchaře
Čas přípravy 20 minut
Čas vaření 1 hodina
Doba kynutí těsta 45 minut
Porcí 6 porcí
Švestky jsou potravinou plnou vitamínů, připravit si z nich můžeme atraktivní a neobvyklý koláč

Potřebné vybavení

  • Plech

Suroviny

Ingredience potřebné na těsto:

  • 400 gramů hladké mouky
  • 2 gramy čerstvého droždí
  • 100 gramů cukru
  • 1 lžička vanilkového cukru
  • špetka soli
  • nastrouhaná kůra z 1 citronu
  • 75 gramů másla nebo margarínu (+ na formu)
  • 2 decilitry vlažného mléka
  • 1 vejce

Na švestkovou náplň:

  • 250 gramů švestek
  • 80 gramů cukru
  • 1 polévková lžíce skořice
  • 1 lžička potravinářského škrobu
  • 2-3 polévkové lžíce vody

Na posypání:

  • 4-5 polévkových lžic mléka
  • 1 lžička vanilkového cukru

Postup 

  • Smíchejte mouku s cukrem, vanilkovým cukrem, nastrouhanou citronovou kůrou a špetkou soli. Uprostřed směsi vytvořte důlek a vsypte droždí.
  • Přilijte vlažné mléko a nechte chvilku stát, aby se droždí rozpustilo a začalo pracovat.
  • Rozehřejte máslo nebo margarín a přidejte k moučné směsi společně s vejcem.
  • Použijte hnětací hák kuchyňského robota a zpracujte těsto, dokud není hladké a lesklé.
  • Poté těsto přikryjte a nechte na teplém místě kynout po dobu 45 minut.
  • Očistěte švestky od pecky a nakrájejte je na malé kostičky. V kastrolu je zahřejte s cukrem a skořicí, dokud trochu nezměknou a neuvolní šťávu.
  • Rozmíchejte škrob s trochou vody a směs přidejte k švestkám, abyste zahustili vzniklou šťávu. Odstraňte z ohně a nechte vychladnout.
  • Vykynuté těsto vyválejte na pomoučené pracovní ploše do obdélníkového tvaru, rozetřete po něm švestkovou náplň a srolujte těsto do tvaru rolády.
  • Roládu nakrájejte na šneky o tloušťce přibližně 4 cm, které vložíte řeznou stranou dolů do vymazané formy. Nechte mezi nimi malou mezeru pro kynutí.
  • Nechte šneky odpočívat 20 minut, zatímco předehřejete troubu na 200 stupňů C.
  • Pečte v troubě 45-60 minut. Přibližně 15 minut před koncem pečení šneky jemně potřete nebo posypte směsí mléka s vanilkovým cukrem a dopečte.
  • Hotové šneky podávejte posypané moučkovým cukrem.
Uložit do Mé kuchařky
Cena: do 120 Kč
Chod: Dezert
Kuchyně: Česká
Klíčové slovo: koláč, švestky


5 hvězdiček od 1 kuchaře (1 hodnocení bez komentáře)

Sdílejte Váš názor

Hodnocení receptu




Připnout na Pinterest