Velice chutné pečivo, které je zdravější alternativou klasických rohlíků. Špalda je starodávný druh pšenice, která má jemnou oříškovou chuť a je bohatší na živiny než pšenice. Obsahuje více bílkovin, vlákniny a vitamínů (hlavně skupiny B) a minerálů jako je železo, hořčík a zinek. Špaldové rohlíky jsou výbornou volbou pro ty, kteří se snaží jíst zdravěji, ale zároveň nechtějí tradiční pečivo odpírat. Špaldové rohlíky jsou oblíbené nejen pro své výživové hodnoty, ale také proto, že mají univerzální využití. Můžete je podávat jak k sladkému, tak slaným pokrmům. Skvěle se hodí k máslu, marmeládě, medu, ale také k sýru, šunkám či zeleninovým pomazánkám.
Recept na Špaldové rohlíky
Ingredience pro přípravu
- 700 g celozrnné špaldové mouky
- 300 g bílé špaldové mouky
- 1 polévková lžíce soli
- 2 polévkové lžíce cukru
- 14 g sušeného droždí
- 150 g bílého jogurtu
- 50 ml oleje
- cca 650 ml vody
- 1 vajce na potření
- krystalickou sůl a celý kmín na posypání
Postup
1. Do misky na kynutí těsta nasypeme obě mouky, cukr, sůl, sušené droždí a vše dohromady promícháme.
2. Poté přidáme bílý jogurt, přilijeme olej a vlažnou vodu.
3. Nejlépe rukou vymícháme hladké těsto a necháme jej cca 1 hodinu kynout na teplém místě.
4. Val si posypeme moukou a vykynuté těsto na něj vyndáme, rukou ještě pořádně promísíme.
5. Z těsta vytvoříme válec a ukrajujeme z něj větší kousky, ze kterých vyválíme rukou tvary koule.
6. Kousky těsta rozválíme válečkem na tenké placky a následně srolujeme do tvaru rohlíků.
7. Hotové rohlíky na plechu potřeme vajíčkem a posypeme solí a kmínem.
8. Při teplotě 190 stupňů pečeme cca 20 minut.
Benefity špaldových rohlíků
Špaldové rohlíky jsou výbornou alternativou pšeničného pečiva hlavně pro osoby, které upřednostňují zdravé stravování. Obsahují méně kalorií a více výživných látek a navíc jsou velice chutné a lahodné jak k snídani, tak pro zdravou svačinu našich dětí. Výroba špaldových rohlíků je období jako u klasických pšeničných rohlíků, ale špaldová mouka jim dodává specifickou oříškovou chuť a tmavší barvu. Špalda obsahuje méně lepku, což ji činí lépe stravitelnou, i když stále obsahuje lepek, takže není vhodná pro lidi s celiakií. Díky vysokému obsahu vlákniny ve formě špaldy k lepšímu trávení a pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi, což je výhodné zejména pro osoby trpící cukrovkou.