Palačinky patří mezi nejoblíbenější a nejznámější pokrmy na světě. Na americkém kontinentě jsou oblíbené jako rychlá rodinná snídaně. My je u nás doma máme raději spíše k večeři. Palačinky si můžete naplnit libovolnou náplní, my si dnes připravíme bohatou tvarohovou náplň s borůvkami. Tato kombinace je naprosto dokonalá a velmi příjemně osvěžující. S touto snadnou náplní si užijete palačinky na 100%, proto si jich připravte dostatečné množství! Navíc palačinkové těsto umícháme v kakaové variantě, takže se máte rozhodně na co těšit.
My si ale nebudeme dělat jen tak ledajaké palačinky – tyto vypadají jako takové mini rolády, jak jsou poctivě plněné. Zaměříme se na zdravější variantu, kterou tvoří dnes již známá špaldová mouka. Tento typ mouky patří mezi nejstarší odrůdu pšenice a pěstovali ji už starověcí Egypťané. Oproti běžné mouce má ta špaldová decentní oříškový nádech, ale hlavně je bohatá na vlákninu. Jakýkoliv pokrm ze špaldové mouky, včetně těchto lákavých palačinek, získá díky ní na přidané hodnotě. Pokud si potrpíte na zdravější stravu, rozhodně se do špaldových palačinek hned pusťte semnou!
Recept na špaldové kakaové palačinky s bohatou náplní
Ingredience pro přípravu cca 11 palačinek
Palačinkové těsto:
- 1/2 l mléka
- 200 g špaldové mouky
- 2 žloutky
- 2 lžíce kakaa
- 2 lžíce cukru
Tvarohová náplň:
- 2 tvarohy
- 1 smetana
- podle chuti med nebo cukr
- citronová kůra
- borůvky
Postup přípravy
1. Dobře metličkou promícháme všechny ingredience na těsto v jedné míse.
2. Necháme 15 minut odpočinout a poté upečeme tenké palačinky.
3. Suroviny na náplň spolu ušleháme v hladký krém.
4. Palačinky naplníme tímto krémem a přidáme čerstvé nebo mražené borůvky.
Beleše aneb kvasnicové palačinky s povidly
Borůvky jako antioxidantový král mezi ovocem
Věděli jste, že borůvky mají na rozdíl od ostatního ovoce jednu obrovskou přednost? Mají obrovský podíl antioxidantů a blahodárně tím pádem působí na naše zažívání. Také jsou borůvky bohaté na vitamín C a vlákninu. V kombinaci s kakaovou palačinkou ze špaldové mouky jde o nejen fenomenálně chutný, ale i nadmíru zdravý pokrm.
Zdravý a ještě zdravější
Říkáte si, že sladké jídlo nemlže být nikdy příliš zdravé? To ale není vůbec pravda. Pro svůj klid můžete například vynechat cukr a nahradit ho medem nebo stévií. Palačinky tak budou ještě zdravější a vydatnější.
Zdroj: Foto a recept Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI