Jablek jsme měli doma kdysi plnou zahradu, a tak se z nich dělaly kromě různých pokrmů a koláčů i různé zavařeniny a kompoty. Jablíčka jsou tak zdravá a tak dobrá, že k přípravě obyčejného jablečného kompotu není třeba žádné zvláštní ingredience. A opravdu stačí přidat trochu cukr, samozřejmě dle sladkosti jablek, vodu a trochu kyseliny citronové na to, aby kompot vydržel.
Máte navíc jablíčka ze zahrádky, anebo je lze zakoupit zrovna levně? Neváhejte a zkuste je zpracovat na kompot, který se vám bude hodit v zimě jako příloha k různým pokrmům, ale i dezertům, anebo si jej otevřete jen tak a pochutnáte si i na něm samotném. Tento způsob zavaření je jednoduchý, voňavý a ideální, jak si uchovat chuť podzimu na dlouhé měsíce.
Recept na jablkový kompot pouze ze 4 surovin
Ingredience potřebné k přípravě jednoduchého a skvělého kompotu z jablek
- 2,5 kg jablek
- 2 l vařící vody
- 500 g cukru
- 1 lžička kyseliny citronové
Postup přípravy kompotu z jablek
1. Ve větším hrnci smícháme vodu s cukrem a kyselinou citronovou a přivedeme k varu
2. Jablka nakrájíme na čtvrtky a zbavíme jádřinců.
3. Po třech minutách varu je vložíme do sirupu a vaříme jednu minutu.
4. Poté je nandáme do sterilovaných sklenic i se sirupem, ve kterém se vařily tak, aby byla jablka zcela ponořená v sirupu.
5. Sklenice pevně zavíčkujeme a necháme je vychladnout dnem vzhůru. Skladujeme v chladu a temnu.
Tip: Kompot nejezte hned po zavaření, jablka ještě nezměknou a nenasají chuť a vůni ostatních surovin
Dýňový kompot s vůní vanilky a skořice
Kompotované třešně bez konzervantů
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková