Tak tohle jídlo bych mohla jíst asi pořád. Je to tak vynikající, že když jej ochutnáte, určitě budete vařit ne obyčejný, ale tento bramborák, případně s dobrým masíčkem. V bramboráku je mrkev, která je pro naše zdraví velice prospěšná a rozhodně způsobuje větší křupavost bramboráčku. Máte rádi celer nebo jinou kořenovou zeleninu? Můžete klidně vyměnit za mrkev.

Navíc můžeme improvizovat a měnit náplně. Náš recept je s kuřecím masem, ale můžete bramborák naplnit masovou směsí, kterou máte rádi anebo třeba směsí houbovou a můžete to střídat. Nepotřebujete k tomu žádnou přílohu a oběd či večeře je na světě. Navíc se zaručeným úspěchem. Sami uvidíte, jak je toto jídlo variabilní a jak si jej můžete přizpůsobit dle vlastní chuti.

Recept na Šťavnatý bramborák plněný masem a žampiony, na kterém si pochutnáte

Ingredience na přípravu

Bramborákové těsto

  • 700 g brambor
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • 2 stroužky česneku
  • sůl, pepř dle chuti
  • 1 vejce
  • 2 PL mouky

Masová a žampionová náplň

  • 150 g kuřecího masa (stehenní řízek bez kosti)
  • 150 g sýra Mozzarella
  • 200 g žampionů
  • 2 cibule
  • 1/2 hrnku smetany na vaření
  • sušený česnek, kari koření – dle chutí
  • jarní zelená cibulka na posypání

Postup

1. Brambory oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle.

2. Na hrubém struhadle nastrouháme také oloupanou cibuli a zamícháme do brambor.

3. Poté nastrouháme do směsi mrkev, protlačíme česnek , osolíme a opepříme. přidáme vejce a mouku a řádně všechno promícháme.

Připravíme směs na bramboráky.
Připravíme směs na bramboráky.

4. Na pánvi rozehřejeme rostlinný olej a navrstvíme směs bramboráku. Zarovnáme a smažíme cca 2-3 minuty z jedné poté 2 minuty z druhé strany. Takto postupujeme do spotřebování bramborové směsi.

Usmažíme bramboráky.
Usmažíme bramboráky.

5. Kuřecí maso nakrájíme na nudličky, na pánvi usmažíme cibulku a restujeme maso, které dochutíme solí a pepřem.

Restujeme maso.
Restujeme maso.

6. Na jiné pánvi si usmažíme druhou cibuli a restujeme žampiony. Po odpaření vody přidáme smetanu, dochutíme a převaříme.

Restujeme žampiony.
Restujeme žampiony.
Přidáme smetanu.
Přidáme smetanu.

7. Masovou směs smícháme se smetanovo-žampionovou směsí a zelenou cibulkou nakrájenou drobně.

Obě směsi smícháme s cibulkou.
Obě směsi smícháme s cibulkou.

8. Na bramborák navrstvíme náplň, posypeme nastrouhanou Mozarellou a bramborák překlopíme okraji k sobě.

Bramborák naplníme a posypeme sýrem.
Bramborák naplníme a posypeme sýrem.

9. Povrch bramboráku ještě posypeme Mozarellou, bramboráky dáme do zapékací misky a v troubě na 180 stupňů 5 minut zapečeme. Nakonec ozdobíme ještě zelenou cibulkou.

Bramboráky zapečeme v troubě.
Bramboráky zapečeme v troubě.

Závěrem

Podáváme čerstvé. Čerstvý bramborák je křupavý a masová směs šťavnatá. Věřím, že si pochutnáte vy i celá vaše rodina. A všichni budou chtít přidat.

Uvařili jsme i další zajímavé speciální bramborákové recepty

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest