Tak tohle jídlo bych mohla jíst asi pořád. Je to tak vynikající, že když jej ochutnáte, určitě budete vařit ne obyčejný, ale tento bramborák, případně s dobrým masíčkem. V bramboráku je mrkev, která je pro naše zdraví velice prospěšná a rozhodně způsobuje větší křupavost bramboráčku. Máte rádi celer nebo jinou kořenovou zeleninu? Můžete klidně vyměnit za mrkev.
Navíc můžeme improvizovat a měnit náplně. Náš recept je s kuřecím masem, ale můžete bramborák naplnit masovou směsí, kterou máte rádi anebo třeba směsí houbovou a můžete to střídat. Nepotřebujete k tomu žádnou přílohu a oběd či večeře je na světě. Navíc se zaručeným úspěchem. Sami uvidíte, jak je toto jídlo variabilní a jak si jej můžete přizpůsobit dle vlastní chuti.
Recept na Šťavnatý bramborák plněný masem a žampiony, na kterém si pochutnáte
Ingredience na přípravu
Bramborákové těsto
- 700 g brambor
- 1 cibule
- 1 mrkev
- 2 stroužky česneku
- sůl, pepř dle chuti
- 1 vejce
- 2 PL mouky
Masová a žampionová náplň
- 150 g kuřecího masa (stehenní řízek bez kosti)
- 150 g sýra Mozzarella
- 200 g žampionů
- 2 cibule
- 1/2 hrnku smetany na vaření
- sušený česnek, kari koření – dle chutí
- jarní zelená cibulka na posypání
Postup
1. Brambory oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle.
2. Na hrubém struhadle nastrouháme také oloupanou cibuli a zamícháme do brambor.
3. Poté nastrouháme do směsi mrkev, protlačíme česnek , osolíme a opepříme. přidáme vejce a mouku a řádně všechno promícháme.
4. Na pánvi rozehřejeme rostlinný olej a navrstvíme směs bramboráku. Zarovnáme a smažíme cca 2-3 minuty z jedné poté 2 minuty z druhé strany. Takto postupujeme do spotřebování bramborové směsi.
5. Kuřecí maso nakrájíme na nudličky, na pánvi usmažíme cibulku a restujeme maso, které dochutíme solí a pepřem.
6. Na jiné pánvi si usmažíme druhou cibuli a restujeme žampiony. Po odpaření vody přidáme smetanu, dochutíme a převaříme.
7. Masovou směs smícháme se smetanovo-žampionovou směsí a zelenou cibulkou nakrájenou drobně.
8. Na bramborák navrstvíme náplň, posypeme nastrouhanou Mozarellou a bramborák překlopíme okraji k sobě.
9. Povrch bramboráku ještě posypeme Mozarellou, bramboráky dáme do zapékací misky a v troubě na 180 stupňů 5 minut zapečeme. Nakonec ozdobíme ještě zelenou cibulkou.
Závěrem
Podáváme čerstvé. Čerstvý bramborák je křupavý a masová směs šťavnatá. Věřím, že si pochutnáte vy i celá vaše rodina. A všichni budou chtít přidat.
Uvařili jsme i další zajímavé speciální bramborákové recepty
- Tradiční české bramboráky obohacené o kuřecí maso
- Latkes – Židovské bramboráky s jablečným pyré
- Bramboráky na německý způsob s přidaným uzeným masem
- Bramboráky inspirované Itálií
- Sladké bramboráky s ovocem, mákem a zalité máslem