Už z dětství si pamatuji tuhle kombinaci jablek s mákem, která byla nejchutnější právě v závinu. Tato míchaná jablečná náplň s mákem se hodí do všech závinů a působí, jako když se podzim schoulí do peřin a tiše si brouká písničku na dobrou noc. Mák a jablka spolu kombinují křupavost máku a šťavnatost jablek.
Když tahle náplň zavoní z trouby, mám pocit, že se čas zpomalí. Celý byt se naplní teplem, vůní máku, pečených jablek a tichou vzpomínkou na dětství. Ať už použijete kupované listové těsto nebo si troufnete na to dnešní domácí, výsledek vás odmění – nejen chutí, ale i tím zvláštním klidem, který přináší právě pečení. Tak si ukrojte kousek, zavřete oči… a třeba opravdu uslyšíte, jak v sadu zpívají jabloně.
Recept na rychlý jablečný závin s mákem
Ingredience na přípravu těsta na závin
- 250 g Omegy (rostlinný tuk na pečení)
- 250 g tvarohu
- 250 g hladké mouky
- 1 vejce
- špetka soli
Suroviny na náplň
- strouhanka opražená na trošce másla
- mletý mák (množství dle chuti)
- strouhaná jablka (množství dle potřeby)
- rozinky
- skořice
- ořechy (dle chuti)
Čím ozdobíte
- rozšlehané vejce
- plátky mandlí
Postup na jablečný závin s mákem
1. V misce smícháme Omegu, tvaroh, mouku, vejce a sůl. Vypracujeme hladké těsto, které necháme chvíli odpočívat.
2. Jablka oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle, strouhanku opražíme na troše másla do zlatova.
3. Těsto rozválíme na placku, posypeme strouhankou, mletým mákem, poklademe nastrouhanými jablky, přidáme rozinky, skořici a ořechy.
4. Opatrně zabalíme do tvaru závinu, potřeme vajíčkem a posypeme mandlemi
5. Pečeme ve vyhřáté troubě na 170 stupňů do zlatohněda cca 35 minut.
6. Necháme chvíli vychladnout a můžeme podávat.
Tipy
Závin můžeme posypat moučkovým cukrem nebo podávat politý vanilkovým krémem.

Makový závin s ořechy a rozinkami podle receptu naší rodiny: Jednoduchý trik, díky kterému je závin více propečený

Strakonický štrúdl: Oblíbený jablečný závin
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková