5 hvězdiček od 2 kuchařů
Přejít na recept Tisknout recept

Každý rok se v polovině listopadu české domácnosti a restaurace připravují na tradiční oslavu svátku svatého Martina. Ten nejdůležitější pokrm, který nesmí chybět na žádném stole je pečená husa. Přestože je svatomartinská husa tradičním pokrmem, který má své kořeny v minulosti, stále je oblíbeným jídlem. Spojení klasických surovin jako jsou jablka, cibule, bramborové lokše a červené zelí, přináší na stůl jídlo, které chutné a působivé.

U nás doma se připravuje husa s nádivkou. Tato nádivka se skládá z jablek, cibule a medu. Díky této kombinaci surovin dodává nádivka huse zajímavý nádech a chuť.

Nasolená husa s jablečnou nádivkou
Cooky.cz: Připravená husa s jablečnou nádivkou

K pečené huse se skvěle hodí bramborové lokše, které jsou jemné a skvěle tak doplňují sytost husího masa. Tyto tradiční placky jsou připravené z vařených brambor, mouky a soli. Vytvarované placky z bramborového těsta se opékají na suché pánvi, dokud nezískají zlatavou barvu.

Bramborové lokše
Cooky.cz: Hotové bramborové lokše

Samozřejmě u jídla nesmí chybět dušené zelí, u nás je nejoblíbenější červené zelí. Jeho mírně sladká a kyselá chuť dodává pokrmu svěžest.

Jak připravujete Svatomartinskou Husu vy? Podělte se s námi o vaše recepty.

Cooky.cz: Připravená husa do trouby

Recept na Pečenou husu s jablečnou nádivkou a s bramborovými lokšemi

Autor receptu: Veronika Sobotková
5 hvězdiček od 2 kuchařů
Čas přípravy 1 hodina 30 minut
Čas vaření 4 hodiny
Celkový čas 5 hodiny 30 minut

Potřebné vybavení

  • Trouba
  • Pekáč
  • Hrnec
  • Struhadlo
  • Nůž
  • mísu na míchání
  • Pánev
  • Váleček
  • Vál

Suroviny

Pečená husa s nádivkou:

  • 1 celá husa
  • 5-6 ks velkých jablek (2 jablka pokrájená na kostičky, zbytek rozkrájené na větší čtvrtky)
  • 5 ks cibulí (může být kombinace červené a bílé) (2 nakrájené na kostičky, zbytek rozkrájené na větší čtvrtky)
  • 2 lžíce sádla
  • 2 lžíce medu
  • sůl, pepř a kmín (na dochucení)

Bramborové lokše:

  • 1 kg uvařených brambor (ve slupce a nastrouhané najemno)
  • 250 g polohrubé mouky (plus mouku na posypání válu)
  • sůl na dochucení
  • výpek z husy na potření hotových lokší

Postup 

Pečená husa s nádivkou

  • Nejprve si připravíme nádivku: na sádle restujeme nakrájenou cibuli a nakrájené jablka. Jakmile jablka změknou, dochutíme je solí, pepřem a kmínem. Na závěr přidáme med a chvíli ještě povaříme. Takto připravenou nádivku dáme na stranu a necháme vychladnout.
  • Nyní si připravíme husu: husu důkladně osolíme a okmínujeme ze všech stran, i zevnitř. Takto nasolenou husu naplníme připravenou nádivkou. Zbylé cibule a jablka pokrájíme na širší čtvrtky a rozprostřeme okolo husy.
  • Připravenou husu vložíme do předehřáté trouby a pečeme 4 hodiny na 150 stupňů. V průběhu pečení odebíráme tuk, pokud je ho příliš a zároveň přelíváme tuk přes husu.
    Pokud by husa moc rychle zlátla přikryjte ji alobalem (záleží na troubě).
    Nezapomeňte husu v polovině pečení otočit.
    Když je husa měkká a krásně zlatá, je hotová.

Bramborové lokše:

  • Oloupané a uvařené brambory si nastrouháme najemno. K nastrouhaným bramborám přidáme mouku a osolíme je. Ze surovin vypracujeme těsto.
  • Pomoučníme si vál a vyválíme z těsta tenkou placku. Bramborovou placku zprudka opečeme na suché pánvi (bez tuku), z obou stran do zlatova.
  • Hotové lokše potřeme výpekem z husy.
  • Hotovo – nyní vše zkompletujeme na talíř a můžeme podávat. Dobrou chuť.
Uložit do Mé kuchařky
Chod: Hlavní chod, Příloha
Kuchyně: Česká kuchyně
Klíčové slovo: červené zelí, cibule, husa, jablka, kmín, lokše

Více informací o Svatomartinských tradicích se dozvíte v našem článku Svatomartinské slavnosti, tradice která nás těší.

TIP: přidejte se do naší facebookové kuchařky s inspiracemi a recepty: Nejlepší recepty z kuchyně.

1
Ingredience
Ingredience na červené dušené zelí
Recept na červené zelí, klasickou přílohu české kuchyně
Přejít na recept


5 hvězdiček od 2 kuchařů (2 hodnocení bez komentáře)

Sdílejte Váš názor

Hodnocení receptu




Připnout na Pinterest