Když dozrávají švestky a vzduch začíná vonět koncem léta, přichází čas na jednu z nejoblíbenějších klasik – švestkové knedlíky z bramborového těsta. U nás doma to byla malá slavnost. Babička zadělávala těsto, my s bráchou obalovali švestky a čekali, kdy konečně přijde ta chvíle, kdy je polijeme máslem a zasypeme mákem. A ta chuť? Sladká a měkká, plná díky máku.

Tyhle knedlíky nejsou jen jídlo. Jsou vzpomínkou na dětství, prázdniny u babičky, ulepené ruce od těsta a pocit, že svět je v pořádku. Ať už si je uděláte k obědu nebo jako sladkou večeři, jedno je jisté – jedna porce nikdy nestačí a když se nikdo nebude dívat, můžete vylízat i talíř jako já, protože zbytek másla s cukrem, mákem a šťávou ze švestek by byl hřích spláchnout do dřezu.

Recept na Bramborové knedlíky se švestkami, mákem a máslem

Ingredience potřebné k přípravě ovocných knedlíků z bramborového těsta

  • 500 g vařených brambor ve slupce (nejlépe den předem, typ C)
  • 1 lžíce másla
  • 1 vejce
  • 150-200 g hrubé mouky (dle savosti brambor)
  • špetka soli
  • 20 menších anebo 10 velkých švestek (když jdou velké, stačí dávat půlky)
  • kostky cukru anebo lžička cukru do každé švestky
  • špetka skořice (volitelné)
  • 100 g mletého máku
  • 100 g cukru
  • cca 100 g rozpuštěného másla

Postup přípravy knedlíků se švestkami

1. Uvařené a vychlazené brambory oloupeme a nastrouháme najemno.

2. Přidáme vejce, máslo, sůl a postupně zapracujeme mouku.

3. Těsto má být měkké a nelepivé, s těstem je potřeba pracovat rychle, aby neřídlo.

4. Švestky omyjeme, vypeckujeme, do každé dáme kostku nebo lžičku cukru a zabalíme do kousku těsta. Uděláme nejdřív placičku, pak formujeme pevný knedlík.

5. Knedlíky vaříme v osolené vařící vodě 7-10 minut. Po vyplpavánína povrch je necháme ještě chvíli povařit.

6. Knedlíky vyndáme z vody děrovanou naběračkou a promastíme rozpuštěným máslem, aby se neslepily.

7. Na talíři posypeme směsí mletého máku a moučkového cukru a polijeme rozpuštěným máslem. Můžeme přidat i zakysanou smetanu.

Tipy

  • Do těsta můžeme přidat lžičku krupice pro pevnější strukturu knedlíků.
  • V případě velkých švestek, dáme do každého pouze půlku.
  • Knedlíky lze zamrazit, jak syrové, tak i uvařené.
Obrázek receptu na Meruňkové knedlíky z tvarohového těsta.

Chcete si zavzpomínat na léto? Uvařte si šťavnaté tvarohové knedlíky s meruňkami

Víte co je to modrý vole s procesím? Slavnostní zapomenuté jídlo z Čech.

Modrý vole s procesím: Zapomenutý sladký pokrm, starší než samotné knedlíky. Ale čím starší a jednodušší, tím chutnější

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest