Toto je to oblíbené jídlo, které voní po nedělním obědě u mámy, s jemnou bramborovou kaší a čerstvým okurkovým salátem. Ale tahle varianta se sýrem uvnitř je ještě šťavnatější a s překvapením na řezu. Takže právě ona potěší nejen klasiky, ale i ty, kteří v tradičních jídlech rádi objevují něco navíc.
Je to sekaná, která je kombinací mletého masa, bylinek, vajec, strouhanky a tajné složky – a tou je sýr – takže nám vznikne sýrová sekaná. Ať už použijeme klasický eidam, nivu, uzený sýr nebo například mozarellu, pokaždé bude sekaná mít jiný charakter, ale ve výsledku to bude ta vynikající stará známá sekaná.
Recept na sýrovou královnu z pekáče: Domácí sekanou se sýrem
Ingredience potřebné na přípravu poctivé, vláčné a šťavnaté sekané se sýrem
- 2 kg mletého masa vepřové nebo mix vepřového a hovězího)
- 4 vejce
- sůl, pepř, drcený kmín, majoránka – dle chuti
- 2 sáčky koření na mletá masa
- 4 středně velké cibule
- 4 rohlíky namočené ve vodě
- strouhanka dle potřeby
- 500 g eidamu
Postup na přípravu sekané
1. Cibuli nakrájíme nadrobno, rohlíky namočíme do vody a vyždímáme, sýr nastrouháme na hrubém struhadle.
2. Všechny ingredience smícháme dohromady, ochutíme dle chuti a vyválíme 3 šišky.
3. Šišky uložíme na plech, potřeme rozšlehaným vajíčkem a podlijeme trochou vody.
4. Pečeme v troubě na 180 stupňů cca 1 hodinu, v průběhu pečení podléváme občas výpekem a teplotu zvýšíme na 200 stupňů, aby sekaná chytla správnou barvu.
Nejlepší je s bramborovou kaší a čerstvým salátem z okurek, rajčat nebo zelí. Výborná je i za studena s chlebem a hořčicí.

Rajčatovo – okurkový salát s ume octem

Domácí plněná sekaná s překvapením: Hvězda české kuchyně s tradiční chutí
pozn.: částečně upraveno AI