Květáková polévka je oblíbená zimní polévka, která dokonale zahřeje a zasytí. Květák patří mezi nejzdravější druhy zeleniny a obsahuje velké množství vitamínu C.

Květák původně pocházel ze Středomoří a do střední Evropy se dostal až v 16. století, kde se rychle stal oblíbenou součástí tradiční kuchyně.

Recept na výživnou květákovou polévku s vejcem

Délka vaření v hrnci po dobu zhruba 20 minut.

Ingredience pro přípravu

  • 1 střední květák
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 2,5 l zeleninového vývaru
  • 3 ks mrkve
  • 3 ks brambor
  • 200 g růžičkové kapusty
  • 3 vejce
  • čerstvá pažitka
  • čerstvá petrželka
  • nať ze zelené cibulky
  • sůl a pepř podle chuti

Postup přípravy květákové polévky

1. Na másle osmažte hladkou mouku a připravte světlou jíšku. Dbejte, aby nezhnědla.

2. Zalijte jíšku studeným zeleninovým vývarem a metličkou důkladně rozšlehejte, aby se nevytvořily hrudky.

3. Přiveďte k varu a přidejte nadrobno rozebrané růžičky květáku.

4. Přidejte na kostičky nakrájenou mrkev, brambory a růžičkovou kapustu.

5. Vařte při mírném varu asi 20 minut, dokud se veškerá zelenina nezvláčí.

6. Přidejte nakrájenou čerstvou pažitku, petrželku a nať ze zelené cibulky.

7. Dochutťte solí a pepřem podle chuti.

8. Nakonec za stálého míchání vlijte 3 rozkvedlaná vejce a nechte polévku už jen lehce projít varem.

Obrázek receptu na pečený květák ve smetanovo-sýrovém těstíčku.

Voňavý květák zapečený ve smetanovo – sýrovém kabátku

Tipy redakce

Dokonalá jíška: Klíčem k hladké polévce je správně připravená jíška. Mouku osmažte jen do světla, aby polévka nezískala nahnědlou barvu. Vývar přidávejte postupně a neustále míchejte, aby se nevytvořily hrudky.

Příprava vajíček: Vejce důkladně rozkvedlejte vidličkou a vlijte do polévky za stálého míchání tenkou strouhou. Díky tomu se vejce rovnoměrně rozptýlí a vytvoří krásné vločky, místo aby se srazily do větších kousků.

Správná konzistence: Pokud je polévka příliš hustá, přidejte trochu vývaru. Naopak pokud je řídká, můžete ji zahustit rozmíchanou lžící hladké mouky ve studené vodě.

Čerstvé byliny: Čerstvé byliny přidávejte až na konec vaření, aby si zachovaly svou intenzivní chuť a barvu. Sušené byliny můžete přidat dříve spolu se zeleninou.

Obrázek k receptu na květákové placicčky

Zdravý oběd nebo večeře ze zahrádky: Květákové placičky se slaninou a sýrem

Obrázek receptu na zeleninovou polévku s knedlíčky.

Zeleninová polévka s houskovo – sýrovými knedlíčky

Nejlepší polévky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Polévky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest