Toužíte po něčem lehkém a nadýchaném, co se rozpustí v puse, jako byste kousli do obláčku? Pak upečte Mraky. Ano, hádáte správně, že název vychází právě z konzistence tohoto slavnostního zákusku, který je přesně tak lehounký, jak jeho jméno slibuje. Dezert Mraky pečeme na plechu nebo v koláčové formě a teprve vychlazený ho krájíme do podoby řezů. Těstem i krémem může připomínat větrníky na plech nebo krémeše. Chlazení a pozorování teploty je něco, co nás bude provázet celým receptem, protože teplota jednotlivých složek hraje u Mraků klíčovou roli.
Celá příprava je poměrně časově náročná, můžete si ji ale rozložit. Například den předem lze uvařit pudink (a nechat zakrytý fólií v lednici, aby nevznikl škraloup) a dokonce i upéct těsto. Druhý den už je vyrobíte náplň a celý skvostný moučník zkompletujete. Nezapomeňte si ale také vyhradit čas na to, aby si přes noc odpočinul v lednici, náplň dobře ztuhla a řezy se dobře krájely. Bez patřičného ztuhnutí se totiž stane, že jakmile zatlačíte nožem na těsto, moučník se zmáčkne, krém vyteče a je po radosti. Osobně začínám s Mraky vždy ráno, kdy si uvařím pudink a nachystám odpalované těsto. Večer dám Mraky dohromady a druhý den ráno je mám připravené k jídlu. Mňam! Jdeme na to.
Recept na nadýchaný dezert Mraky
Doba přípravy: 2,5 hodiny + chladnutí přes noc
Co potřebujeme na těsto
- 300 g hladké mouky
- 100 g oleje
- 400 ml vody
- špetka soli
- 7 vajec
Z čeho udělat náplň
- 1/4 litru mléka
- 1 vanilkový pudinkový prášek
- 2 lžíce cukru krystal
- 2 lžíce moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 2 smetana ke šlehání
- 2 ztužovače šlehačky
- 1 tvaroh z vaničky
Postup přípravy dezertu Mraky
1. Z mléka, pudinkového prášku, cukru krystal a vanilkového cukru uvaříme hustý pudink, který necháme vychladnout. Při míchání se šlehačkou mají mít oba stejnou teplotu.
2. Připravíme odpalované těsto:
Do hrnce dáme olej, vodu a sůl a přivedeme k varu. Jakmile se směs začne vařit, přisypeme mouku a mícháme. To, že je těsto hotové, poznáme tak, že se přestane lepit na vařečku.
Těsto necháme vychladnout a teprve potom do něj postupně zašleháme celá vejce.
3. Plech vyložíme pečícím papírem a rozetřeme na něj těsto. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C 10–15 minut dozlatova.
4. Po upečení necháme těsto vychladnout a poté ho rozřízneme na dvě stejně velké části.
5. Vyšleháme smetany se ztužovači a rozdělíme napůl. Do první poloviny zašleháme tvaroh a moučkový cukr, do druhé vychladlý pudink.
6. Zkompletujeme moučník: Na jednu část těsta rozetřeme tvarohovou náplň, na ni pudinkovou a vše přikryjeme druhou částí těsta.
7. Vše necháme přes noc chladit v lednici.
Když chcete Mraky o něco více extra
- Mezi náplně lze přidat sezónní ovoce, například maliny nebo nasekané jahody.
- Nahraďte vanilkový pudink jinou příchutí: karamelovou nebo čokoládovou.
- Vršek pokapejte rozpuštěnou čokoládou.
Mraky jsou ideálním dezertem na oslavy všeho druhu. Jsou sice trochu pracnější, ale vaše úsilí odmění nadšení a pochvala od všech, kdo je ochutnají.

Ořechové řezy Mraky s několika druhy krémů – slavnostní dort bez mouky a lepku

Krémeše z listového těsta plné krému a šlehačky: Lehký moučník s pudinkem
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková