Toužíte po něčem lehkém a nadýchaném, co se rozpustí v puse, jako byste kousli do obláčku? Pak upečte Mraky. Ano, hádáte správně, že název vychází právě z konzistence tohoto slavnostního zákusku, který je přesně tak lehounký, jak jeho jméno slibuje. Dezert Mraky pečeme na plechu nebo v koláčové formě a teprve vychlazený ho krájíme do podoby řezů. Těstem i krémem může připomínat větrníky na plech nebo krémeše. Chlazení a pozorování teploty je něco, co nás bude provázet celým receptem, protože teplota jednotlivých složek hraje u Mraků klíčovou roli.

Celá příprava je poměrně časově náročná, můžete si ji ale rozložit. Například den předem lze uvařit pudink (a nechat zakrytý fólií v lednici, aby nevznikl škraloup) a dokonce i upéct těsto. Druhý den už je vyrobíte náplň a celý skvostný moučník zkompletujete. Nezapomeňte si ale také vyhradit čas na to, aby si přes noc odpočinul v lednici, náplň dobře ztuhla a řezy se dobře krájely. Bez patřičného ztuhnutí se totiž stane, že jakmile zatlačíte nožem na těsto, moučník se zmáčkne, krém vyteče a je po radosti. Osobně začínám s Mraky vždy ráno, kdy si uvařím pudink a nachystám odpalované těsto. Večer dám Mraky dohromady a druhý den ráno je mám připravené k jídlu. Mňam! Jdeme na to.

Recept na nadýchaný dezert Mraky

Doba přípravy: 2,5 hodiny + chladnutí přes noc

Co potřebujeme na těsto

  • 300 g hladké mouky
  • 100 g oleje
  • 400 ml vody
  • špetka soli
  • 7 vajec

Z čeho udělat náplň

  • 1/4 litru mléka
  • 1 vanilkový pudinkový prášek
  • 2 lžíce cukru krystal
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 smetana ke šlehání
  • 2 ztužovače šlehačky
  • 1 tvaroh z vaničky

Postup přípravy dezertu Mraky

1. Z mléka, pudinkového prášku, cukru krystal a vanilkového cukru uvaříme hustý pudink, který necháme vychladnout. Při míchání se šlehačkou mají mít oba stejnou teplotu.

2. Připravíme odpalované těsto:
Do hrnce dáme olej, vodu a sůl a přivedeme k varu. Jakmile se směs začne vařit, přisypeme mouku a mícháme. To, že je těsto hotové, poznáme tak, že se přestane lepit na vařečku.
Těsto necháme vychladnout a teprve potom do něj postupně zašleháme celá vejce.

3. Plech vyložíme pečícím papírem a rozetřeme na něj těsto. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C 10–15 minut dozlatova.

4. Po upečení necháme těsto vychladnout a poté ho rozřízneme na dvě stejně velké části.

5. Vyšleháme smetany se ztužovači a rozdělíme napůl. Do první poloviny zašleháme tvaroh a moučkový cukr, do druhé vychladlý pudink.

6. Zkompletujeme moučník: Na jednu část těsta rozetřeme tvarohovou náplň, na ni pudinkovou a vše přikryjeme druhou částí těsta.

7. Vše necháme přes noc chladit v lednici.

Když chcete Mraky o něco více extra

  • Mezi náplně lze přidat sezónní ovoce, například maliny nebo nasekané jahody.
  • Nahraďte vanilkový pudink jinou příchutí: karamelovou nebo čokoládovou.
  • Vršek pokapejte rozpuštěnou čokoládou.

Mraky jsou ideálním dezertem na oslavy všeho druhu. Jsou sice trochu pracnější, ale vaše úsilí odmění nadšení a pochvala od všech, kdo je ochutnají.

Ořechové řezy Mraky s několika druhy krémů – slavnostní dort bez mouky a lepku

Obrázek k receptu na krémeše z listového těsta

Krémeše z listového těsta plné krému a šlehačky: Lehký moučník s pudinkem

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest