Tatarák hodně lidí určitě miluje, za mně je to výborná pochoutka, i když někdo by jej nedal ani do pusy. Protože syrové maso prostě nepozře anebo má strach z nemoci ze syrového masa. Maso na tatarský biftek by mělo být samozřejmě ověřené a 100%. Mám tím na mysli tatarák hovězí, ale v dnešní době už se tatarák rozšířil a má několik variant, například lososový, avokádový, tuňákový, dokonce i vepřový, když ten je asi nejméně rozšířený a musí být z úplně čerstvého masa.
Co vlastně tatarák anebo tatarský biftek je? Je to směs namletého nebo ještě lépe naškrábaného masa ochuceného různými ingrediencemi k tomu určenými. I tatarák, jako některé jiné pokrmy, má asi u každého kuchaře trochu jinou chuť a každý si jej dochutí tak, aby mu jeho chuť byla příjemná. Klasickými surovinami jsou ale vajíčko, sůl, pepř, kmín, hořčice, někdy i kečup a klasicky je podávaný s česnekovými topinkami.
Nejčastěji podávaný je asi hovězí tatarák, který se normálně připravuje z pravé anebo falešné svíčkové. Po něm bych řekla, že následuje tatarák lososový. V některé restauraci se můžete setkat s moderním pojmenováním tataráku a to hovězí tartar.
Recept na klasickou oblíbenou delikates tatarský biftek
Ingredience na přípravu hovězího Tataráku na klasický způsob pro 2-3 osoby
- 200 g svíčkové
- 1 žloutek
- 1 kávová lžička dijonské hořčice
- 1 lžička kečupu (volitelné)
- 1 lžička worcestrové omáčky
- 1/2 lžičky Tabasca (pro pikantní verzi)
- 1 polévková lžíce olivového oleje
- 1/2 lžičky soli
- 1/2 lžičky mletého pepře
- 1 menší jemně nakrájená cibule
- 1 lžička jemně nasekaných kaparů (volitelné)
- 1 lžíce nasekané pažitky nebo petrželky
- topinky a česnek k servírování
Postup přípravy hovězího tataráku
1. Maso naškrabeme ostrým nožem anebo 2x umeleme hrubě.
2. V misce k mletému masu přidáme syrový žloutek, hořčici, Worcester, sůl, pepř a Tabasco.
3. Přidáme jemně nakrájenou cibuli, kapary a bylinky. Všechny pochutiny přidáváme dle chuti, každý si může tatarák ochutit sám dle vlastní chuti.

Domácí lososový tatarák: výrazné chutě s jednoduchou přípravou

Cuketový tatarák do sklenice
4. Nakonec zamícháme lžíci olivového oleje a řádně promícháme.
5. Podáváme s na tuku osmaženými křupavými topinkami potřenými česnekem.
Tipy pro vylepšení tataráku
Pro pikantní verzi můžeme přidat nasekané chilli papričky, pro luxusnější chuť lanýžový olej a pro vytvoření tatarák ve francouzském stylu přidáme nasekané ančovičky.

Vařená Cuketová pomazánka na topince
pozn.: částečně upraveno AI