Tatarák hodně lidí určitě miluje, za mně je to výborná pochoutka, i když někdo by jej nedal ani do pusy. Protože syrové maso prostě nepozře anebo má strach z nemoci ze syrového masa. Maso na tatarský biftek by mělo být samozřejmě ověřené a 100%. Mám tím na mysli tatarák hovězí, ale v dnešní době už se tatarák rozšířil a má několik variant, například lososový, avokádový, tuňákový, dokonce i vepřový, když ten je asi nejméně rozšířený a musí být z úplně čerstvého masa.

Co vlastně tatarák anebo tatarský biftek je? Je to směs namletého nebo ještě lépe naškrábaného masa ochuceného různými ingrediencemi k tomu určenými. I tatarák, jako některé jiné pokrmy, má asi u každého kuchaře trochu jinou chuť a každý si jej dochutí tak, aby mu jeho chuť byla příjemná. Klasickými surovinami jsou ale vajíčko, sůl, pepř, kmín, hořčice, někdy i kečup a klasicky je podávaný s česnekovými topinkami.

Nejčastěji podávaný je asi hovězí tatarák, který se normálně připravuje z pravé anebo falešné svíčkové. Po něm bych řekla, že následuje tatarák lososový. V některé restauraci se můžete setkat s moderním pojmenováním tataráku a to hovězí tartar.

Recept na klasickou oblíbenou delikates tatarský biftek

Ingredience na přípravu hovězího Tataráku na klasický způsob pro 2-3 osoby

  • 200 g svíčkové
  • 1 žloutek
  • 1 kávová lžička dijonské hořčice
  • 1 lžička kečupu (volitelné)
  • 1 lžička worcestrové omáčky
  • 1/2 lžičky Tabasca (pro pikantní verzi)
  • 1 polévková lžíce olivového oleje
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky mletého pepře
  • 1 menší jemně nakrájená cibule
  • 1 lžička jemně nasekaných kaparů (volitelné)
  • 1 lžíce nasekané pažitky nebo petrželky
  • topinky a česnek k servírování

Postup přípravy hovězího tataráku

1. Maso naškrabeme ostrým nožem anebo 2x umeleme hrubě.

2. V misce k mletému masu přidáme syrový žloutek, hořčici, Worcester, sůl, pepř a Tabasco.

3. Přidáme jemně nakrájenou cibuli, kapary a bylinky. Všechny pochutiny přidáváme dle chuti, každý si může tatarák ochutit sám dle vlastní chuti.

Lososový tatarák

Domácí lososový tatarák: výrazné chutě s jednoduchou přípravou

Obrázek receptu na cuketový tatarák.

Cuketový tatarák do sklenice

4. Nakonec zamícháme lžíci olivového oleje a řádně promícháme.

5. Podáváme s na tuku osmaženými křupavými topinkami potřenými česnekem.

Obrázek receptu na Tatarský biftek, tatarák, oblíbená i nenáviděná delikatesa k pivu či vínu
Foto: cooky.cz, Recept na Tatarský biftek, tatarák, oblíbená i nenáviděná delikatesa k pivu či vínu

Tipy pro vylepšení tataráku

Pro pikantní verzi můžeme přidat nasekané chilli papričky, pro luxusnější chuť lanýžový olej a pro vytvoření tatarák ve francouzském stylu přidáme nasekané ančovičky.

Obrázek receptu na cuketovou pomazánku.

Vařená Cuketová pomazánka na topince

pozn.: částečně upraveno AI

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest