V tomto receptu si připravíme velmi jednoduché a chutné jídlo, kterým uděláme radost i veganům. Hlavní ingrediencí jsou fazole a zvládne je každý. Přípravu doporučujeme i pro úplné kuchařské začátečníky, provedeme vás přípravou od úplné nuly. Navíc celé jídlo je velmi levné, přitom plné vlákniny a bílkovin. Pokud se trochu vynasnažíte, na talíři ve výsledku vypadá každá porce jako 5 hvězdičkový pokrm z luxusní restaurace. Fazole použijte jakékoliv máte doma a nejlépe uděláte, když smícháte více druhů a velikostí fazolí.
Recept na fazolovou směs na pánvi
Ingredience potřebné k přípravě
- 500 g fazolí
- 2 litry vody
- 3 cibule
- 100 g celeru
- 1 chilli paprička
- 4 bobkové listy
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 6 stroužků česneku
- 1 lžička koriandru
- 1 lžička soli
- 1/3 lžičky mletého černého pepře
- petrželka
Postup přípravy
1. Do hrnce si dáme vodu, fazole, chilli papričku a bobkové listy.
2. Dáme vařit na střední plamen asi na 2 hodiny, dokud se fazole zcela neuvaří.
3. Mezitím si nakrájíme celer a cibuli.
4. V pánvi si rozpálíme olej, přidáme nakrájenou zeleninu a restujeme 6 minut.
5. Přidáme rajčatový protlak a dusíme další 4 minuty.
6. Vodu z uvařených fazolí odlejeme do misky a přidáme koriandr, pepř, sůl a prolisovaný česnek.
7. Tuto ochucenou vodu vrátíme zpět do hrnce.
8. Pro zahuštění rozmačkáme tak 30% fazolí.
9. Fazole promícháme a přidáme je do pánve se zeleninou.
10. Přidáme hrnek vody a promícháme.
11. Dusíme asi 8 minut a odstavíme.
12. Posypeme nasekanou petrželkou.
Co takhle přidat ještě maso k fazolím?
I přes to, že jsou fazole plné bílkovin a lze je pokládat za plnohodnotně vyváženou stravu, můžeme se toto jídlo značně “vylepšit”. K fazolím v tomto receptu se výborně hodí povařená tvrdá klobása.
Jaké chilli?
Samozřejmě záleží, jak moc pikantní jídla máte rádi. Je evidentní, že k fazolím se kvůli jejich zeměpisnému původu chilli vyloženě hodí. Jakou chilli papričku použijeme? Jste-li tak vášniví milovníci chilli jako my, doporučujeme přidat k jídlu mini kousíček čerstvé nebo sušené Carolina Reaper, která je stále považována jako nejpálivější chilli paprička na světě a můžete ji sehnat u nás ve specializovaných obchodech. S touto papričkou zacházejte extrémně opatrně, mimo dosah dětí a zvířat. Jako odměnu získáte fantastickou chuť doplněnou vysokým uvolněním dopaminu, protože právě to chilli způsobuje.