Český ovar je fantastický tradiční český pokrm připravovaný z vepřového masa, často z kýty. Jedná se o jednoduché jídlo, které ale vyžaduje dostatečné množství času při přípravě. Často se s Ovarem setkáte v době zabíjačky, my si ho doma připravujeme prostě podle chuti a dostupnosti masa.
Vepřové maso má v české gastronomii dlouhou tradici, mimo jiné i díky zabíjačkám spojeným s obdobím svátečního masopustu . Česká kuchyně je bohatá na vynikající recepty z vepřového masa, jako je Vepřo knedlo zelo , Pečené výpečky nebo Pečená krkovička. Určitě jste si již pochutnali na křupavém vepřovém koleni pečeném pomalu v troubě. Dalším způsobem, jak připravit Ovar je pomalé vaření ve vodě s kořením a zeleninou a následné podávání s hořčicí a jablečným křenem.
Tipy pro přípravu vařeného vepřového kolene
- Vývar: Vývar, který zůstane po vaření masa, můžete použít jako základ pro polévky nebo omáčky.
- Dochucení: Pro výraznější chuť můžete do vody při vaření přidat také pár kuliček jalovce.
- S čím podávat ovar? Příloha: Ovar je skvělý s čerstvým chlebem, hořčicí a křenem nebo jablečeným krenem – recept níže. A samozřejmě nesmí chybět vychlazené pivo!
- Jak dlouho se vaří? Doba vaření: Záleží na velikosti masa. Kýta o hmotnosti 2–3 kg se vaří přibližně tři hodiny. Maso dusíme v hrnci na sporáku.
- Kdy je kýta hotová: Proveďte jednoduchý test k posouzení zda je Kýta hotová: pokud jemně zkroutíte velkou centrální kostí a ta se snadno oddělí od masa, je šunka hotová a připravená k podávání.
TIP: nedávno jsme si připravovali jablečný křen, nebo-li Vejmrdu. K ovaru se skvěle hodí a recept je jednoduchý. Doporučuji si k ovaru Vejmrdu připravit.
Recept na tradiční český pokrm – vepřový ovar
Potřebné vybavení
- Hrnec
Suroviny
- 1 kilogram vepřové kýty
- 2 litry vody
- 1 velká cibule
- 10 kuliček černého pepře
- 6 kuliček nového koření
- 2 bobkové listy
- 2½ lžičky soli
- 4 stroužky česneku (volitelné )
Postup
- Důkladně očistěte vepřovou kýtu od všech nečistot a zbytků prasečí srsti.
- Oloupejte cibuli a nakrájejte ji na měsíčky.
- Vložte kýtu do velkého hrnce a zalijte ji vodou tak, aby byla zcela ponořená.
- Přidejte nové koření, bobkové listy a černý pepř.
- Dochuťte solí a přidejte nakrájenou cibuli.
- Hrnec přikryjte pokličkou a přiveďte vodu k varu.
- Jakmile voda začne vařit, snižte teplotu a nechte kýtu vařit na mírném ohni přibližně 3 hodiny, dokud není maso měkké.
- Vyjměte kýtu z hrnce a položte ji na prkénko. Pokud je to potřeba, odstraňte kost jemným otočením, měla by se snadno uvolnit, zvláště po dlouhém vaření.
- Sejměte kůži, nakrájejte maso na plátky a podávejte.