Kynuté knedlíky patří mezi nejoblíbenější českou sladkou pochoutku, která zahřeje u srdce každého milovníka tradiční kuchyně. Jemné, nadýchané knedlíky s povidly, opraženou strouhankou a máslem jsou dokonalým hlavním jídlem i dezertem.

Kynuté knedlíky mají v české kuchyni dlouhou tradici a často se jim říká také „blbouni“ nebo „pěry“. Správně připravené knedlíky by měly být tak lehké, že se doslova rozpadnou v ústech. Klíčem k úspěchu je kvalitní kynuté těsto a správná doba vaření.

Recept na blbouny s povidly a opraženou strouhankou

Doba vaření v hrnci z každé strany 4 minuty.

Ingredience pro přípravu

Na knedlíky:

  • 1/2 kg hladké mouky
  • 1/2 krajíce (asi 15 g) čerstvého droždí
  • 1/4 l mléka
  • 2 vejce
  • 2 lžíce oleje
  • trocha cukru
  • špetka soli

Na servírování:

  • povidla (švestková nebo meruňková)
  • opražená strouhanka s cukrem
  • máslo na potření

Postup přípravy kynutých knedlíků s povidly

1. Droždí rozdrob­íme do vlažného mléka, přidáme lžičku cukru a necháme 10 minut pracovat.

2. Do mouky uděláme důlek, přidáme nakynulý kvas, vejce, olej a špetku soli.

3. Zpracujeme na hladké, pružné těsto.

4. Těsto necháme přikryté na teplém místě kynout asi hodinu, dokud se nezvětší na dvojnásobek.

Obrázek k receptu na kynuté knedlíky
Foto: Ilona Mikulecká, Kynuté knedlíky pěry neboli blbouni

5. Z vykynutého těsta tvarujeme menší knedlíky (asi 8 až 10 kusů), které necháme ještě 15 minut dokynout.

6. Knedlíky vaříme v osolené vroucí vodě 4 minuty z každé strany na mírném ohni.

7. Hotové knedlíky ihned podáváme s povidly, opraženou strouhankou smíchanou s cukrem a kousky másla.

Tipy redakce

  • Správné kynutí: Těsto musí být dostatečně vykynulé, jinak budou knedlíky těžké a nebudou jak obláček.
  • Vaření: Voda by měla mírně bublat, ne vřít. Příliš bouřlivé vaření knedlíky poškodí.
  • Okamžité servírování: Knedlíky podávejte ihned po uvaření, jinak ztuhnou a ztratí svou nadýchanost.
  • Opražená strouhanka: Strouhanku opražte na pánvi s trochou másla dozlatova, pak smíchejte s cukrem podle chuti.
Obrázek k receptu na kynuté borůvkové knedlíky

Kynuté borůvkové knedlíky: Nestárnoucí česká klasika v pár jednoduchých krocích

Obrázek receptu na Babiččiny kynuté knedlíky, hebké, jako obláček

Pravé ovocné knedlíky, které mizí rychleji, než stihnou vychladnout: Babiččiny kynuté knedlíky vařené na páře, hebké jako obláček

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest