Haše je jídlo, které možná nezní povědomě každému, ale rozhodně stojí za poznání. Pochází z dob, kdy se v českých kuchyních šetřilo a sebemenší odřezek nepřišel nazmar. Vzniká ze zbytků masa, pečiva nebo brambor, které se pomelou a dochutí restovanou cibulkou, česnekem, solí, pepřem a majoránkou. Pro jemnější strukturu se může přidat i vývar nebo trochu mléka, případně vejce. Výsledkem je syté, měkké a přitom výborně ochucené jídlo.
Haše je také velmi variabilní pokrm – podává se jako hlavní jídlo s přílohou, může se použít jako náplň do bramborových knedlíků, placek, palačinek nebo slaných koláčů. Skvěle se hodí i do zapečených těstovin nebo brambor. A pokud maso nahradíte třeba fazolemi nebo čočkou, vznikne výborná vegetariánská varianta plná luštěnin, zeleniny a bílkovin.
Recept na domácí haši z masa, brambor a cibulky (sekanina)
Ingredience potřebné na přípravu masové haše
- 1 kg hovězího předního masa (výborná je i haše z vepřového masa)
- 100 g slaniny
- 30 g másla
- 2 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 l hovězího vývaru
- 10 g másla
- 10 g hladké mouky
- 2 žloutky
- sůl a pepř
Postup přípravy haše
1. Maso očistíme a nakrájíme na menší kostky. Vydatně ho osolíme a opepříme.
2. Cibuli nakrájíme na drobno, slaninu na malé kostičky.
3. Slaninu dáme do kastrůlku a na malém plameni jí necháme vyškvařit. Přidáme máslo, necháme ho rozpustit a přidáme cibuli, kterou restujeme asi 5 minut
4. Vložíme maso, které ze všech stran zprudka opečeme, zalijeme vývarem a dusíme pod pokličkou asi 2 hodiny.
5. Vývar zcedíme do misky (bude ho asi 600 ml).
6. Celou uvařenou směs dvakrát umeleme na masomlýnku. Pokud máme nějaké maso uvařené už dřív, je čas ho přidat.

Silný hovězí vývar – pomalu tažený k dokonalosti s knedlíčky
7. Přidáme prolisovaný česnek a zamícháme.
8. V kastrolu rozpálíme máslo a stáhneme plamen, přisypeme mouku a restujeme asi 3 minuty – uděláme světlou jíšku.
9. Zcezený vývar a jíšku spojíme, pokud máme vývar studený z předešlého dne, vývarem zalijeme horkou jíšku a rozmícháme. Pokud máme vývar horký, necháme zchladnout jíšku a tu pak zalijeme horkým vývarem a rozmícháme. Je důležité, aby jedna složka byla studená a druhá teplá, aby se jíška nesrazila.
10. Zalitou jíšku s vývarem přivedeme k varu a za stálého míchání vaříme asi 10 minut, do zhoustnutí.
11. Poté přidáme pomletou masovou směs a ohřejeme, když je směs horká přidáme žloutky a odstavíme z plamene. Rozmícháme, aby se žloutky spojily s masem.
Haše podáváme polité lžičkou másla s vařeným bramborem a okurkou, salátem anebo i sázeným vajíčkem.

Nenápadný poklad z kuchyně našich babiček: Kapustová sekaná s bramborovou kaší, recept s masem i bez něj

Velikonoční sekaná z mletého masa s vejci natvrdo a slaninou
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková