Tato pomazánka v mnohých lidech z bývalé Československa mně vyvolává pocity nostalgie, protože si tradiční vepřovou konzervu spojují s víkendy strávenými na chalupě nebo v kempu pod stanem. Moderní vepřovky jsou vyráběny z kvalitního masa a proto se jejich obliba vrací nejen na cestování, ale také na rychlou přípravu večeře nebo pomazánky pro návštěvy.

Vepřovka je vlastně konzervované vepřové maso, vznikla jako praktický způsob konzervace masa. V dobách, kdy nebyly běžně dostupné lednice, bylo konzervování nezbytné k uchování potravin. Konzervy z vepřového masa se staly oblíbenými pro svou dlouhou trvanlivost, jednoduchost použití a vysoký obsah energie, rozšířené byly hlavně mezi turisty, skauty, horolezci a vojáky. Dnes si pojďme připomenout klasický recept na pomazánku z vepřové konzervy.

Recept na Vepřovkovou pomazánku pro rychlé a chutné pohoštění

Ingredience pro přípravu

  • 2 vepřové konzervy
  • jarní cibulka (cca 4 menší kusy)
  • 1 stroužek česneku
  • 1/4 lžičky mletého kmínu
  • pepř
  • chilli
  • 1/2 lžičky sladké papriky
  • 2 lžičky plnotučné hořčice
  • sádlo
  • čerstvý chleba

Postup přípravy

1. Jarní cibulku si nadrobno nakrájíme a česnek nožem najemno utřeme.

2. Vepřovky ve vlastní šťávě přendáme do misky a ochutíme je pepřem, mletým kmínem, červenou paprikou a chilli dle chuti.

Ochutíme vepřovku.
Ochutíme vepřovku.

3. Dále přidáme hořčici a přibližně 2 lžíce sádla. Sádla můžeme dát klidně méně – podle množství sádla přímo v konzervě.

4. Dobře promícháme a přidáme utřený česnek a nakrájenou cibulku.

Přidáme česnek a jarní cibulku.
Přidáme česnek a jarní cibulku.

5. Opět promícháme a podáváme s čerstvým chlebem.

Namažeme na čerstvý chléb.
Namažeme na čerstvý chléb.

Tipy pro vylepšení

Bylinky: Přidejte čerstvou pažitku, petrželku nebo tymián.

Koření: Experimentujte s paprikou, kmínem nebo mletým chilli pro výraznější chuť.

Zelenina: Do pomazánky můžete přimíchat najemno nakrájené kyselé okurky, sterilovanou papriku nebo jarní cibulku.

Veganské alternativy: Pokud hledáte vegetariánskou nebo veganskou alternativu, lze místo vepřovky použít rostlinné paštiky nebo tofu.

Obrázek receptu na pomazánku Sloní mls.

Sloní mls: Originální pomazánka z jemného salámu

Nejlepší pomazánky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší pomazánky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest