Tato pomazánka v mnohých lidech z bývalé Československa mně vyvolává pocity nostalgie, protože si tradiční vepřovou konzervu spojují s víkendy strávenými na chalupě nebo v kempu pod stanem. Moderní vepřovky jsou vyráběny z kvalitního masa a proto se jejich obliba vrací nejen na cestování, ale také na rychlou přípravu večeře nebo pomazánky pro návštěvy.
Vepřovka je vlastně konzervované vepřové maso, vznikla jako praktický způsob konzervace masa. V dobách, kdy nebyly běžně dostupné lednice, bylo konzervování nezbytné k uchování potravin. Konzervy z vepřového masa se staly oblíbenými pro svou dlouhou trvanlivost, jednoduchost použití a vysoký obsah energie, rozšířené byly hlavně mezi turisty, skauty, horolezci a vojáky. Dnes si pojďme připomenout klasický recept na pomazánku z vepřové konzervy.
Recept na Vepřovkovou pomazánku pro rychlé a chutné pohoštění
Ingredience pro přípravu
- 2 vepřové konzervy
- jarní cibulka (cca 4 menší kusy)
- 1 stroužek česneku
- 1/4 lžičky mletého kmínu
- pepř
- chilli
- 1/2 lžičky sladké papriky
- 2 lžičky plnotučné hořčice
- sádlo
- čerstvý chleba
Postup přípravy
1. Jarní cibulku si nadrobno nakrájíme a česnek nožem najemno utřeme.
2. Vepřovky ve vlastní šťávě přendáme do misky a ochutíme je pepřem, mletým kmínem, červenou paprikou a chilli dle chuti.
3. Dále přidáme hořčici a přibližně 2 lžíce sádla. Sádla můžeme dát klidně méně – podle množství sádla přímo v konzervě.
4. Dobře promícháme a přidáme utřený česnek a nakrájenou cibulku.
5. Opět promícháme a podáváme s čerstvým chlebem.
Tipy pro vylepšení
Bylinky: Přidejte čerstvou pažitku, petrželku nebo tymián.
Koření: Experimentujte s paprikou, kmínem nebo mletým chilli pro výraznější chuť.
Zelenina: Do pomazánky můžete přimíchat najemno nakrájené kyselé okurky, sterilovanou papriku nebo jarní cibulku.
Veganské alternativy: Pokud hledáte vegetariánskou nebo veganskou alternativu, lze místo vepřovky použít rostlinné paštiky nebo tofu.