5 hvězdiček od 1 kuchaře
Přejít na recept Tisknout recept

Švestkové koláče jsou tradičním českým pečivem, které vyniká svou jemnou chutí a lahodnou náplní. Tento recept vás provede krok za krokem přípravou dokonalého koláče s měkkým těstem, šťavnatými švestkami a křupavou drobenkou. České švestkové koláče jsou symbolickým zástupcem tradičního pečiva, které je neodmyslitelně spjato s koncem léta a začátkem podzimu, kdy švestky dosahují svého vrcholu. Tyto kulaté sladké koláče jsou vyráběny z měkkého kynutého těsta, které je obohaceno o žloutky, citronovou kůru a nesolené máslo, což jim dodává jemnou a vláčnou strukturu.

Těsto se nechá pečlivě vykynout, poté se rozdělí na menší kousky, které se tvarují do kuliček. Ty se následně vymačkají do tvaru malých misek, které se plní čerstvými švestkami a posypou sladkou drobenkou z másla, mouky a cukru. Koláče se pečou do zlatova, čímž získávají nejen krásnou barvu, ale i neodolatelnou vůni. Švestkové koláče jsou nejlepší v den, kdy jsou upečeny, ale díky pečlivému propracování těsta mohou zůstat měkké i několik dní.

Švestkové koláče jsou už samy o sobě lahodné, ale pokud chcete svůj recept ještě vylepšit, vyzkoušejte některé z následujících tipů:

  • Použití vanilky: Přidejte do těsta lžičku vanilkového extraktu nebo trochu vanilkového cukru, což těstu dodá jemný vanilkový podtón.
  • Ovoce: K švestkám můžete přidat další ovoce, jako jsou meruňky, broskve nebo jablka, které dodají koláčům různorodou chuť.
  • Koření: Přidejte do švestkové náplně špetku skořice, muškátového oříšku nebo kardamomu, což zvýrazní chuť ovoce.
  • Ořechy: Před pečením můžete do náplně přidat nasekané vlašské ořechy nebo mandle, které dodají koláčům křupavost.
  • Skořicová drobenka: Do drobenky přidejte lžičku skořice, která dodá koláčům lahodnou vůni a chuť.
  • Delší kynutí: Pokud máte čas, nechte těsto kynout o něco déle nebo dokonce přes noc v lednici. Pomalejší kynutí zlepší strukturu a chuť těsta.
  • Použití předkynutého těsta: Vyzkoušejte francouzskou metodu kynutí těsta, kdy těsto nejprve necháte vykynout, poté jej znovu promícháte a necháte podruhé kynout.
  • Posypání cukrem: Koláče můžete po upečení ještě lehce posypat moučkovým cukrem, což jim dodá tradiční vzhled a sladkou křupavou krustu.
Plnění koláčů jednotlivými švestkami

Recept na tradiční švestkový koláč s drobenkou

Autor receptu: Jana Duchoňová
5 hvězdiček od 1 kuchaře
Čas přípravy 30 minut
Čas vaření 25 minut
Doba kynutí 1 hodina 30 minut
Celkový čas 2 hodiny 25 minut
Porcí 6 kusů
Švestkové koláče jsou klasickým pokrmem, který se v české kuchyni vyskytuje nejen na posvícení

Potřebné vybavení

  • Mixér

Suroviny

Ingredience potřebné na těsto:

  • 3 hrnky hladké mouky
  • hrnku mléka (teplého )
  • 2 žloutky
  • 2 lžičky instantního droždí
  • hrnku cukru
  • ½ lžičky citronové kůry
  • ½ másla (změklého při pokojové teplotě)
  • ¼ lžičky soli

Ingredience potřebné na švestkovou náplň:

  • 20-24 čerstvých švestek (cca 900 gramů )
  • 6 lžiček cukru

Ingredience potřebné na drobenku:

  • másla
  • ¼ hrnku cukru
  • hrnku hladké mouky
  • 1 vaječný bílek

Postup 

  • V míse smíchejte 3 hrnky mouky, ⅓ šálku cukru, 2 žloutky, ½ lžičky citronové kůry a 2 lžičky instantního droždí.
  • Přidejte ⅔ šálku vlažného mléka a začněte hníst těsto po dobu 2 minut, dokud se ingredience nahrubo nespojí.
    Švestkový koláč - Příprava těsta

    Příprava těsta v mixéru

  • Přidejte ½ másla a ¼ lžičky soli. Pokračujte v hnětení po dobu 10 minut, dokud těsto není hladké a elastické.
  • Těsto vyjměte z mísy a položte na pomoučněnou pracovní plochu. Jemně ho roztáhněte do stran a přeložte. Tento proces opakujte dvakrát, poté těsto zformujte do koule.
  • Kouli vložte zpět do mísy, lehce poprašte moukou a přikryjte čistou utěrkou. Nechte kynout na teplém místě, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem, což bude trvat asi hodinu až hodinu a půl.
    Švestkový koláč - Těsto hnětení

    Kuličky těsta na koláče

  • Těsto vyklopte na pomoučněnou plochu a rozdělte na šest stejných částí.
  • Každý kousek těsta zformujte do koule, kterou položte na plech vyložený pečicím papírem. Přikryjte utěrkou a nechte kynout dalších 20 minut.

Příprava náplně a drobenky:

  • V misce smíchejte máslo, mouku a cukr. Směs promněte mezi prsty, dokud se nevytvoří drobenka.
  • Švestky omyjte, osušte a vypeckujte. Pokud jsou švestky větší, můžete je rozčtvrtit. Menší švestky stačí rozkrojit napůl.
  • V každé vykynuté kouli těsta udělejte důlek. Pomocí nádoby s plochým dnem zatlačte na střed a vytvarujte okraje.
    Švestkový koláč - Tvarování těsta

    Příprava těsta na koláče

  • Okraje koláčů potřete rozšlehaným bílkem, aby při pečení získaly krásnou zlatavou barvu.
  • Do každého důlku položte několik kousků švestek . Pokud jsou švestky kyselé, posypte je lžičkou cukru. Nakonec koláče posypte připravenou drobenkou.
  • Koláče pečte v předehřáté troubě na 190 °C po dobu 25 minut.
Uložit do Mé kuchařky
Cena: do 90 Kč
Chod: Sladké
Kuchyně: Česká
Klíčové slovo: drobenka, koláče, kynuté koláče, Kynuté těsto, švestkové koláče, švestky


5 hvězdiček od 1 kuchaře (1 hodnocení bez komentáře)

Sdílejte Váš názor

Hodnocení receptu




Připnout na Pinterest