Třený koláč se švestkami představuje dokonalou chuťovou harmonii mezi kyselkavými švestkami a sladkou makovou drobenkou. Tento typ koláče patří mezi nejoblíbenější podzimní moučníky, které dokážou provonit celý dům a přivolat celou rodinu ke stolu.

Mák v drobence není jen náhodnou ingrediencí – jeho jemně natrpklá chuť krásně doplňuje sladkost těsta a kyselost švestek. Navíc dodává koláči zajímavou texturu a výrazný vizuální efekt. Švestky se při pečení karamelizují a uvolňují svou šťávu, která se vmísí do těsta a vytvoří neodolatelné chuťové vrstvení.

Recept na nadýchaný třený koláč s makovou drobenkou

Doba pečení v troubě 30 až 35 minut při 180 stupních.

Ingredience pro přípravu

Těsto:

  • 290 g polohrubé mouky
  • 4 vejce (rozdělená na žloutky a bílky)
  • 170 až 200 g moučkového cukru
  • 1 dcl rostlinného oleje
  • 1 dcl mléka nebo vody
  • 1 prášek do pečiva
  • kůra z 1 citronu
  • 1 až 2 lžíce citrónové šťávy
  • 50 g mletých mandlí (volitelně)
  • špetka soli na sníh

Maková drobenka:

  • 80 g másla (pokojové teploty)
  • 80 g strouhanky
  • 30 g mletého máku
  • 150 g krupicového cukru

Na ozdobu:

  • 500 až 600 g čerstvých švestek
  • 1 lžíce mletého máku na posypání

Přípravu plechu:

  • máslo na vymazání
  • strouhanka na vysypání

Postup přípravy švestkového třeného koláče s makovou drobenkou

1. Všechny ingredience na makovou drobenku smíchejte v míse a rukama uhnětejte do hrubých drolin, podobně jako u klasické drobenky.

2. Hotovou drobenku dejte do lednice alespoň na 30 minut před použitím – vychladnutím se „lépe rozsypává“ a během pečení si udrží strukturu.

3. Vejce rozdělte na žloutky a bílky. Bílky nechte temperovat při pokojové teplotě.

Obrázek k receptu na koláč s makovou drobenkou
Foto: Cooky.cz, recept na koláč s makovou drobenkou

4. Žloutky vyšlehejte s moučkovým cukrem do světlé pěny (asi 5 minut mixérem).

5. Postupně po lžících přidávejte olej a stále šlehejte, aby se směs nemastila.

6. Mouku prosejte s práškem do pečiva a střídavě s mlékem vmíchávejte do žloutků.

7. Přidejte nastrouhanou citrónovou kůru, citrónovou šťávu a podle chuti mleté mandle.

8. Bílky vyšlehejte se špetkou soli do pevného sněhu.

9. Sníh jemně vmíchejte do těsta po třetinách, abyste neztratili vzdušnost.

10. Plech o rozměrech 30×40 cm vymaž máslem a vysyp strouhankou.

11. Těsto rovnoměrně rozetřete na plech.

12. Povrch lehce posypte mletým mákem.

13. Švestky rozpulte, vypeckujte a pokládejte na těsto řezem nahoru v řadách.

14. Nakonec hustě posypte vychlazenou makovou drobenkou.

15. Pečte v předehřáté troubě při 180 stupních po dobu 30 až 35 minut, dokud není drobenka zlatavá.

Švestkový koláč - servírování

Tradiční švestkový koláč s drobenkou – hrnkový recept

Tipy redakce

  • Dokonalý sníh: Bílky vyšlehávejte v čisté a odtučené míse. Přidání špetky soli pomůže stabilizovat sníh a koláč bude nadýchanější.
  • Správné rozložení švestek: Švestky pokládejte řezem nahoru, aby se během pečení nevysušily a uvolňovaly šťávu do těsta. Nechte mezi nimi malé mezery.
  • Kontrola propečení: Koláč je hotový, když je drobenka zlatavá a po vpíchnutí párátka do středu těsta nevylézá mokré těsto.
  • Servírování a skladování: Koláč je nejlepší druhý den, když se chutě propojí. Uchovávejte přikrytý při pokojové teplotě až tři dny.
Obrázek receptu na čokoládový koláč s hruškami.

Hruškovo čokoládový koláč: Sladké spojení hrušek a čokolády

Obrázek receptu na Maková bublanina se švestkami - kouzlo tradičních chutí

Maková bublanina se švestkami a drobenkou – skvělé spojení v neobvyklém provedení

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest