Jako děti jsme měly nejraději ty obyčejné kostky z hutnějšího olejového nebo máslového těsta, namočené v čokoládě a celé obalené v kokosu. Teprve později jsem zjistila, že právě tento zákusek připomíná australské Lamingtony, které jsou jim velmi podobné. Naše dnešní kokosové řezy jsou ale trochu jiné – barevnější, na řezu působí elegantně a vkusně, a přitom si zachovávají tu pravou kokosovou chuť.

Tříbarevné kakaové řezy s kokosem kombinují dvě těsta – tmavé a světlé (nebo žluté), mezi nimi je bílý kokosový krém a navrch čokoládová poleva. Po rozkrojení vypadají jako malé sluníčka a jejich barvy mi vždycky připomenou kopretiny, které jsem měla jako malá tak ráda. Jsou ideální jak na domácí mlsání, tak i na slavnostní stůl nebo rodinnou oslavu – vypadají hezky a chutnají ještě lépe.

Recept na tříbarevné kakaové řezy s kokosem

Ingredience na přípravu kokosových řezů

Suroviny na krém

  • 500 ml mléka
  • 10 lžic cukru krystal
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 100 g strouhaného kokosu

Suroviny na těsto

  • 4 vejce
  • 12 lžic cukru krystal
  • špetka soli
  • 100 ml oleje
  • 12 lžic polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 2 lžíce kakaa
  • 100 ml mléka

Z čeho udělat čokoládovou polevu

  • 100 g čokolády na vaření
  • 80 g másla
  • 2 lžíce mléka
  • kokos na posypání

Postup přípravy kokosových řezů

1. Nejprve uvaříme kaši z mléka, cukru, mouky a kokosu uvaříme kaši, kterou necháme za občasného míchání chladnout.

2. V míse vyšleháme vejce s cukrem a špetkou soli do husté světlé pěny a na konec vmícháme mouku s práškem do pečiva. Směs rozdělíme do dvou misek, do jedné vmícháme kakao a do druhé mléko.

3. Tmavé těsto nalijeme do formy o velikosti 32×22 cm vymazané tukem a vysypané hrubou moukou a zapečeme v troubě při teplotě 180 stupňů 15 minut.

4. Vyndáme z trouby, na korpus naneseme krém, uhladíme a vylijeme světlé těsto.

5. Dopečeme v troubě na 170 stupňů ještě cca 20 minut.

6. Vychladlé řezy polijeme polevou z čokolády, másla a mléka a posypeme kokosem.

Řezy podáváme vychlazené, hodí se k nim kopeček zakysané smetany a dobré kafíčko.

Recept na kakaovník neboli mouřenín

Mouřenín, černý jako bota: Nadýchaný kakaovník s rumovou polevou a kokosovým popraškem

Perníková buchta, krásně vyběhlá a vláčná

Perníková buchta, co se dělá od oka. Podle hrnků, s povidly, polevou nebo jen kokosovým posypem

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest