Jako děti jsme měly nejraději ty obyčejné kostky z hutnějšího olejového nebo máslového těsta, namočené v čokoládě a celé obalené v kokosu. Teprve později jsem zjistila, že právě tento zákusek připomíná australské Lamingtony, které jsou jim velmi podobné. Naše dnešní kokosové řezy jsou ale trochu jiné – barevnější, na řezu působí elegantně a vkusně, a přitom si zachovávají tu pravou kokosovou chuť.
Tříbarevné kakaové řezy s kokosem kombinují dvě těsta – tmavé a světlé (nebo žluté), mezi nimi je bílý kokosový krém a navrch čokoládová poleva. Po rozkrojení vypadají jako malé sluníčka a jejich barvy mi vždycky připomenou kopretiny, které jsem měla jako malá tak ráda. Jsou ideální jak na domácí mlsání, tak i na slavnostní stůl nebo rodinnou oslavu – vypadají hezky a chutnají ještě lépe.
Recept na tříbarevné kakaové řezy s kokosem
Ingredience na přípravu kokosových řezů
Suroviny na krém
- 500 ml mléka
- 10 lžic cukru krystal
- 3 lžíce hladké mouky
- 100 g strouhaného kokosu
Suroviny na těsto
- 4 vejce
- 12 lžic cukru krystal
- špetka soli
- 100 ml oleje
- 12 lžic polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
- 2 lžíce kakaa
- 100 ml mléka
Z čeho udělat čokoládovou polevu
- 100 g čokolády na vaření
- 80 g másla
- 2 lžíce mléka
- kokos na posypání
Postup přípravy kokosových řezů
1. Nejprve uvaříme kaši z mléka, cukru, mouky a kokosu uvaříme kaši, kterou necháme za občasného míchání chladnout.
2. V míse vyšleháme vejce s cukrem a špetkou soli do husté světlé pěny a na konec vmícháme mouku s práškem do pečiva. Směs rozdělíme do dvou misek, do jedné vmícháme kakao a do druhé mléko.
3. Tmavé těsto nalijeme do formy o velikosti 32×22 cm vymazané tukem a vysypané hrubou moukou a zapečeme v troubě při teplotě 180 stupňů 15 minut.
4. Vyndáme z trouby, na korpus naneseme krém, uhladíme a vylijeme světlé těsto.
5. Dopečeme v troubě na 170 stupňů ještě cca 20 minut.
6. Vychladlé řezy polijeme polevou z čokolády, másla a mléka a posypeme kokosem.
Řezy podáváme vychlazené, hodí se k nim kopeček zakysané smetany a dobré kafíčko.
Mouřenín, černý jako bota: Nadýchaný kakaovník s rumovou polevou a kokosovým popraškem
Perníková buchta, co se dělá od oka. Podle hrnků, s povidly, polevou nebo jen kokosovým posypem
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková