Cilbir – neboli turecká vejce jsou tradičním tureckým pokrmem, který si získává srdce všech, kdo je ochutnají. Tento jednoduchý a velmi chutný recept kombinuje pošírovaná vejce s řeckým jogurtem a pikantní máslovou omáčkou. Tyto suroviny vytváří dokonalou harmonii chutí.

Už dlouho jsem měla v plánu tento recept vyzkoušet. Dnes jsem nám tuto lahodnou snídani připravila a všichni se doma olizovali až za ušima. Turecká vejce jsou neobvyklá, ale kombinují zase nové a zajímavé chutě a stojí za přípravu. Doporučuji opravdu podávat s řeckým jogurtem případně i s cottage cheesem. S klasickým jogurtem jsme též vyzkoušeli, ale není to ono. Proto vyberte jednu z uvedených variant. Celý pokrm vykouzlíte do 10 minut.

Turecké vejce
Foto: Cooky.cz: Turecké vejce s pošírovaným vejcem

Recept na turecká vejce

Potřebné suroviny na pošírovaná vejce:

  • 1 vejce
  • 1 lžíce octa

Suroviny na máslovou omáčku:

  • 1 lžíce másla
  • 1 lžička červené mleté papriky
  • 1/2 lžička chilli nebo nasekanou čerstvou chilli papričku

Suroviny na jogurtovou směs:

  • 100 ml řeckého jogurtu
  • 1 stroužek česneku
  • 1/2 lžíce čerstvého kopru (či více záleží na vaší chuti)
  • sůl a pepř na dochucení

Postup:

1. Nejprve přivedeme k varu vodu ve vyšším hrnci na pošírované vejce. Když se voda vaří přidáme lžíci octa a pomocí lžíce vytvoříme vír do kterého vyklepneme vejce. Díky vodnímu víru se vejce zabalí a vaříme asi 2 minuty.

2. Nyní si připravíme máslovou omáčku. Rozehřejeme máslo do kterého vložíme papriku a chilli, chvíli společně povaříme a pak vypneme teplo pod omáčkou.

3. Připravíme si jogurt – do jogurtu dáme prolisovaný česnek a kopr, vše zamícháme a dochutíme solí a pepřem.

4. Když máme připravené všechny tři části můžeme kompletovat. Do misky dáme ochucený jogurt na něj dáme pošírované vejce a nakonec vše přelijeme máslovou omáčkou. Na závěr ještě posypeme koprem a osolíme.

Hotovo podáváme s čerstvým pečivem nebo topinkou.

Dobrou chuť.

Tip na závěr:

  • Pošírované vejce můžete nahradit volským okem nebo vejcem natvrdo, které má tekutější žloutek.

Jak správně uvařit VEJCE a vše další okolo vařených vajec najdete v našem článku ZDE.

zdroj: Autorský článek cooky.cz, částečně upraveno AI

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest