Cilbir – neboli turecká vejce jsou tradičním tureckým pokrmem, který si získává srdce všech, kdo je ochutnají. Tento jednoduchý a velmi chutný recept kombinuje pošírovaná vejce s řeckým jogurtem a pikantní máslovou omáčkou. Tyto suroviny vytváří dokonalou harmonii chutí.
Už dlouho jsem měla v plánu tento recept vyzkoušet. Dnes jsem nám tuto lahodnou snídani připravila a všichni se doma olizovali až za ušima. Turecká vejce jsou neobvyklá, ale kombinují zase nové a zajímavé chutě a stojí za přípravu. Doporučuji opravdu podávat s řeckým jogurtem případně i s cottage cheesem. S klasickým jogurtem jsme též vyzkoušeli, ale není to ono. Proto vyberte jednu z uvedených variant. Celý pokrm vykouzlíte do 10 minut.
Recept na turecká vejce
Potřebné suroviny na pošírovaná vejce:
- 1 vejce
- 1 lžíce octa
Suroviny na máslovou omáčku:
- 1 lžíce másla
- 1 lžička červené mleté papriky
- 1/2 lžička chilli nebo nasekanou čerstvou chilli papričku
Suroviny na jogurtovou směs:
- 100 ml řeckého jogurtu
- 1 stroužek česneku
- 1/2 lžíce čerstvého kopru (či více záleží na vaší chuti)
- sůl a pepř na dochucení
Postup:
1. Nejprve přivedeme k varu vodu ve vyšším hrnci na pošírované vejce. Když se voda vaří přidáme lžíci octa a pomocí lžíce vytvoříme vír do kterého vyklepneme vejce. Díky vodnímu víru se vejce zabalí a vaříme asi 2 minuty.
2. Nyní si připravíme máslovou omáčku. Rozehřejeme máslo do kterého vložíme papriku a chilli, chvíli společně povaříme a pak vypneme teplo pod omáčkou.
3. Připravíme si jogurt – do jogurtu dáme prolisovaný česnek a kopr, vše zamícháme a dochutíme solí a pepřem.
4. Když máme připravené všechny tři části můžeme kompletovat. Do misky dáme ochucený jogurt na něj dáme pošírované vejce a nakonec vše přelijeme máslovou omáčkou. Na závěr ještě posypeme koprem a osolíme.
Hotovo podáváme s čerstvým pečivem nebo topinkou.
Dobrou chuť.
Tip na závěr:
- Pošírované vejce můžete nahradit volským okem nebo vejcem natvrdo, které má tekutější žloutek.
Jak správně uvařit VEJCE a vše další okolo vařených vajec najdete v našem článku ZDE.
zdroj: Autorský článek cooky.cz, částečně upraveno AI