Některé dezerty umí vyvolat pocit domova a právě tyto tvarohové řezy s jahodovým pyré k nim bezpochyby patří. Jsou jemné, hebké, krásné na pohled, a přitom nenáročné na přípravu. I když nemají přesně doložený původ, pravděpodobně vznikly z domácích receptů, které si mezi sebou předávaly maminky a babičky. Dnes už patří mezi stálice v českých i slovenských domácnostech.
Kombinace kakaového piškotu, tvarohové vrstvy a lesklého jahodového pyré tvoří vyvážený a osvěžující celek. Není přeslazený, tvarohová náplň je příjemně citronová a ovocná poleva na povrchu dodá řezu nejen výraznou chuť, ale i krásný vzhled na řezu. Ideální pro slavnostní příležitosti, protože z jednoho plechu snadno připravíte spoustu porcí.
Recept na tvarohové řezy s jahodovým pyré
Ingredience na kakaový korpus
- 3 vejce
- 100 g cukru
- 100 ml oleje
- 100 ml mléka
- 150 g polohrubé mouky
- 2 lžíce kakaa
- 1 balíček prášku do pečiva
Z čeho uděláte tvarohovou náplň
- 500 g měkkého tvarohu
- 200 ml smetany na šlehání
- 100 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 2 lžíce citronové šťávy
- 1 ztužovač šlehačky (volitelné)
- můžete přidat i trochu
Suroviny na jahodové pyré
- 400 g jahod (čerstvé nebo mražené)
- 2 lžíce cukru
- 1 vanilkový pudink anebo 2 lžíce kukuřičného škrobu
- 100 ml vody
Čím dezert ozdobit (dle chutě a preferencí)
- šlehačka
- čokoládové hobliny
- sušené ovoce
- lyofilizované jahody
Postup přípravy řezů
1. Vejce s cukrem vyšleme do pěny, přidáme olej a mléko a nakonec vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva a s kakaem.
2. Těsto nalijeme na vymazaný a vysypaný plech 30×20 cm a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů cca 15 minut. Necháme vychladnout.
3. Smetanu vyšleháme v misce do polotuhá. V jiné misce smícháme tvaroh s cukry a citrónovou šťávou a opatrně vmícháme šlehačku. Pro zpevnění můžeme použít ztužovač.
4. Krém rovnoměrně natřeme na vychladlý korpus.
5. Jahody rozmixujeme, přidáme cukr a zahříváme. Pudink nebo škrob rozmícháme ve vodě a vlijeme do horkého pyré. Za stálého míchání uvaříme do zhoustnutí.
6. Necháme trochu vychladnout a nalijeme na tvarohovou vrstvu. Dáme chladit do lednice minimálně na 3 hodiny, ideálně do druhého dne.
7. Druhý den nakrájíme dezert na kostky, ozdobíme kopečkem šlehačky a posypeme sušeným ovocem.
Varianty receptu
Jahodové pyré můžete nahradit višňovým, malinovým nebo meruňkovým, pokaždé to bude nový chuťový zážitek.

Jahodové míša řezy: Svěží zákusek pro celou rodinu
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková