Některé dezerty umí vyvolat pocit domova a právě tyto tvarohové řezy s jahodovým pyré k nim bezpochyby patří. Jsou jemné, hebké, krásné na pohled, a přitom nenáročné na přípravu. I když nemají přesně doložený původ, pravděpodobně vznikly z domácích receptů, které si mezi sebou předávaly maminky a babičky. Dnes už patří mezi stálice v českých i slovenských domácnostech.

Kombinace kakaového piškotu, tvarohové vrstvy a lesklého jahodového pyré tvoří vyvážený a osvěžující celek. Není přeslazený, tvarohová náplň je příjemně citronová a ovocná poleva na povrchu dodá řezu nejen výraznou chuť, ale i krásný vzhled na řezu. Ideální pro slavnostní příležitosti, protože z jednoho plechu snadno připravíte spoustu porcí.

Recept na tvarohové řezy s jahodovým pyré

Ingredience na kakaový korpus

  • 3 vejce
  • 100 g cukru
  • 100 ml oleje
  • 100 ml mléka
  • 150 g polohrubé mouky
  • 2 lžíce kakaa
  • 1 balíček prášku do pečiva

Z čeho uděláte tvarohovou náplň

  • 500 g měkkého tvarohu
  • 200 ml smetany na šlehání
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1 ztužovač šlehačky (volitelné)
  • můžete přidat i trochu

Suroviny na jahodové pyré

  • 400 g jahod (čerstvé nebo mražené)
  • 2 lžíce cukru
  • 1 vanilkový pudink anebo 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • 100 ml vody

Čím dezert ozdobit (dle chutě a preferencí)

  • šlehačka
  • čokoládové hobliny
  • sušené ovoce
  • lyofilizované jahody

Postup přípravy řezů

1. Vejce s cukrem vyšleme do pěny, přidáme olej a mléko a nakonec vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva a s kakaem.

2. Těsto nalijeme na vymazaný a vysypaný plech 30×20 cm a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů cca 15 minut. Necháme vychladnout.

3. Smetanu vyšleháme v misce do polotuhá. V jiné misce smícháme tvaroh s cukry a citrónovou šťávou a opatrně vmícháme šlehačku. Pro zpevnění můžeme použít ztužovač.

4. Krém rovnoměrně natřeme na vychladlý korpus.

5. Jahody rozmixujeme, přidáme cukr a zahříváme. Pudink nebo škrob rozmícháme ve vodě a vlijeme do horkého pyré. Za stálého míchání uvaříme do zhoustnutí.

Obrázek receptu na Tvarohové řezy s jahodovým pyré, dezert, co spojuje generace
Foto: Cooky.cz, Recept na Tvarohové řezy s jahodovým pyré, dezert, co spojuje generace

6. Necháme trochu vychladnout a nalijeme na tvarohovou vrstvu. Dáme chladit do lednice minimálně na 3 hodiny, ideálně do druhého dne.

7. Druhý den nakrájíme dezert na kostky, ozdobíme kopečkem šlehačky a posypeme sušeným ovocem.

Varianty receptu

Jahodové pyré můžete nahradit višňovým, malinovým nebo meruňkovým, pokaždé to bude nový chuťový zážitek.

Obrázek receptu na jahodové míša řezy.

Jahodové míša řezy: Svěží zákusek pro celou rodinu

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest