Zkuste výborné řezy, ve kterých hraje hlavní roli cuketa. Tento cuketový koláč je díky své vláčnosti a šťavnatosti skvělou volbou pro zdravější dezert. Kombinace cukety, kokosu a borůvek zajišťuje lahodnou chuť, která potěší vaše chuťové buňky a zároveň dodá potřebné živiny.
Jako milovnice pečení jsem se rozhodla prozkoumat neobvyklé kombinace chutí a vytvořit tvarohovo-cuketový koláč s kokosem a borůvkami. Cuketa, která je běžně spojována se slanými pokrmy, mě inspirovala použít ji v dezertech pro její schopnost dodat těstu neuvěřitelnou vláčnost a šťavnatost. Začala jsem tím, že jsem vyšlehala vejce s cukrem do jemné pěny, do které jsem směle zamíchala jogurt, kokosový olej a nastrouhanou cuketu. Těsto se krásně spojilo s celozrnnou špaldovou moukou a strouhaným kokosem, čímž získalo jemnou oříškovou chuť. Při vmíchávání borůvek jsem se nemohla ubránit představě jejich sladkého výbuchu chuti v každém kousnutí. Po upečení jsem koláč ozdobila sametovou vrstvou tvarohu oslazenou čekankovým sirupem a dokončila ho čerstvým ovocem a křupavými kokosovými chipsy. Výsledek? Spojení, které proměnilo obyčejné odpoledne v gastronomický zážitek plný barev a chutí.
Recept na cuketový koláč s kokosem a borůvkami
Potřebné vybavení
- Šlehač
Suroviny
- 3 Vejce
- 100 g Cukr
- 150 g Jogurt
- 70 g Kokosový olej
- 1 lžička Vanilkový extrakt
- 1 Strouhaná cuketa
- 200 g Mouka (špaldová)
- 50 g Kokos
- 1 lžička Prášek do pečiva
- ½ lžičky Soda
- 150 g Borůvky
- 250 g Tvaroh
- Čakankový sirup (dle chuti)
- Ovoce a kokosové chipsy na ozdobu
Postup
- Vajíčka šleháme s cukrem 3–5 minut do lehké pěny.
- Vmícháme jogurt, kokosový olej, vanilkový extrakt a nastrouhanou cuketu.
- V jiné misce smícháme mouku s kokosem, práškem do pečiva a sodou, přidáme k cuketové směsi. Nakonec vmícháme borůvky.
- Těsto přelijeme do formy vyložené pečicím papírem a pečeme 40 minut na 170 °C.
- Po upečení necháme koláč vychladnout.
- Tvaroh vyšleháme s čekankovým sirupem a natřeme na koláč.
- Ozdobíme ovocem a kokosovými chipsy. Koláč uchováváme v lednici.
Dezert připravený z cukety