Rádi byste upekli opravdu hezký a zároveň chutný dort s ovocem? Některé dorty sice vypadají krásně, ale jsou plné ztužovačů, které dost ubírají na jejich chutnosti. A pak je tu otázka pracnosti, ne každý je mistr cukrář. S tímto dortem se blýsknete a ani se přitom nezapotíte, je opravdu jednoduchý a vypadá krásně. Skládá se ze čtyř zásadních částí: z piškotového korpusu, tvarohové vrstvy, ovoce a želé. Nabízí se mnoho různých variací na krém i na ovoce a můžete využít to, co máte zrovna v lednici nebo to, na co máte chuť. V receptu použijeme jahody, ale v kombinaci s želé chutná skvěle například také kiwi, nebo kompotované mandarinky.

Krém vytvoříme ze zakysané smetany a tvarohu. Nic nebrání tomu, abyste přimíchali také trochu rozpuštěné čokolády a udělali tak krém tmavý. Tento dort je o něco málo pracnější než jeho nepečená varianta s piškoty, ale když máte rádi nadýchaný korpus, určitě vás neodradí. I s pečením ho totiž zvládnete připravit poměrně rychle. Myslete jen na tyto zásady:
1/ Krém natírejte až na vychladlý korpus. Ten si můžete upéct i několik hodin předem.
2/ Nelijte úplně horkou želatinu na krém, nechte ji mírně zchladnout.
3/ Dort nechte minimálně 6 hodin ztuhnout v lednici, jinak by se želatina při krájení rozpadala.

Recept na piškotový dort s želé a ovocem

Doba přípravy: 2 hodiny včetně chladnutí korpusu + dalších 6 hodin chlazení v lednici

Co potřebujeme

Piškotový korpus

  • 5 vajec
  • 10 lžic cukru
  • 10 lžic teplé vody
  • 10 lžic polohrubé mouky
  • 1 balíček prášku do pečiva

Krém

  • 2 balení tvarohu (cca 500 g)
  • 1 kelímek zakysané smetany (cca 200 g)
  • Moučkový cukr podle chuti

Želatina

  • 2 balíčky želatiny (na 2× 250 ml vody, tedy 500 ml celkem)
  • volitelně 5 lžic cukru
  • Ovoce na zdobení

Postup přípravy piškotového dortu s želatinou

1. Nejprve upečeme korpus. Žloutky oddělíme od bílků. Žloutky ušleháme s cukrem a přidáme vodu, prosátou mouku a prášek do pečiva. Bílky vyšleháme zvlášť do tuhého sněhu a vmícháme na závěr jemně do těsta. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 20 minut.

2. Korpus necháme vychladnout ve formě.

3. Tvaroh a zakysanou smetanu smícháme dohromady, případně osladíme.

4. Krémem potřeme dort a navrch poklademe ovoce.

5. Podle návodu uvaříme dortovou želatinu, necháme trochu vychladnout a nalijeme na dort. Vše děláme ve formě, která udrží tvar.

6. Necháme vychladnout v lednici, ideálně přes noc.

Obrázek k receptu na dort s tvarohem, jahodami a čokoládou

Jahodovo-tvarohový dort s vlastním pečeným piškotem, posypaný lahodnými čokoládovými hoblinami

Obrázek receptu na Rustikální dort - nahý dort bez potahu

Stylový nahý dort s odkrytým korpusem a krémem z Mascarpone

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest