Znáte ten pocit, když vám dojde, že jste narazili na něco výjimečného? Hned po prvním soustu tyrolských brambor to rozhodně zažijete. Žádná přehnanost ani sofistikované suroviny. Jídlo, které má duši hor, sytost selského stolu a chuť, která dokáže obejmout i v těch nejchladnějších dnech. Z Tyrol, rakouské alpské oblasti, si recept přináší to nejlepší. Jasná, snadno rozpoznatelná chuť, která je sestavena ze tří základních ingrediencí. Brambor, slaniny a vajec. Ale nejde o žádnou obyčejnou přílohu, ale o hlavní jídlo s příběhem.
Brambory se v Tyrolsku staly základem stravy už v 18. století a to především proto, že dokázaly růst i v chladnějších klimatických podmínkách v horských oblastech. Místní kuchyně vždy stavěla na tom, co bylo k dispozici. To znamenalo zejména brambory, uzeniny, cibuli a vejce. Všechno ostatní bylo buď luxus nebo sezónní požehnání.
Recept na tyrolské brambory
Ingredience pro přípravu
- 1 kg brambor
- 200 g anglické slaniny
- 2 velké cibule
- svazek jarní cibulky
- česnek
- sůl a pepř
- 1 lžíce mleté papriky
- trocha oleje
- pažitka
- 4 vejce
Postup přípravy na tyrolské gröstle
1. Brambory uvaříme ve slupce a vychladlé oloupeme a nakrájíme na plátky.
2. Na pánvi rozehřejeme olej, přidáme brambory, osolíme, opepříme a restujeme.
3. Přidáme nakrájenou jarní cibulku, mletou papriku a prolisovaný česnek.
4. Na druhé pánvi rozpustíme nakrájenou slaninu, přidáme nakrájené cibule a také restujeme.
5. Hotové vmícháme do brambor a ještě společně chvilku opékáme.
6. Na talíři posypeme nasekanou pažitkou a přidáme volské oko s tekutým žloutkem.
Odkud se vzaly?
Tyrolsko je oblast, která spojuje Rakousko, část severní Itálie a malý kus Švýcarska. Tedy země s hlubokými gastronomickými kořeny a láskou k sytým a jednoduchým jídlům. „Tiroler Gröstl“ se často podával jako snídaně po zbytcích. Využily se zbytky masa z předešlého dne, přidaly se brambory a vše se opět opeklo na pánvi.

Farmářské brambory, známé i jako žravé brambory: Hodí se jako samostatné jídlo nebo příloha

Farářské brambory: Příloha, která strčí do kapsy i řadu hlavních chodů
Foto a recept Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI