Jsou dny, kdy je těžké rozhodnout se co uvařit k obědu. Aby to bylo jednoduché, všichni si pochutnali, ale zároveň jídla z jednoho pekáče nebo z jedné pánve už jsme měli tisíckrát. Když jsem bez nápadu, tyto špenátové knedlíky mě zachrání. Jsou jednoduché na přípravu a vždy se setkají s úspěchem u mé rodiny. Obsahují dostatek špenátu, takže dodají zdravé živiny. Navzdory bohaté chuti nevyžadují drahé ingredience a lze je případně i zmrazit. Níže najdete recept na přípravu lahodných špenátových knedlíků s postupem krok za krokem. Jestli neznáte, vyzkoušejte je a užijte si jejich skvělou chuť!
Recept na Tyrolské špenátové knedlíky
Obtížnost: Střední, Doba vaření: 45 minut, Porce: 4
Ingredience
- 250 g starších rohlíků nebo housek na kostičky
- 125 ml mléka
- 2 vejce
- 50 g strouhaného pikantního sýra nebo parmezánu
- 250 g špenátu
- 80 g másla nebo přepuštěného másla
- 120 g jemně nakrájené cibule
- 15 g česneku
- Strouhanka (dle potřeby)
Na ozdobu
- Rozpuštěné máslo
- Parmezán
Jak budeme postupovat při přípravě
1. Příprava kostiček ze staršího pečiva – rohlíky, housky, prostě co máte doma
- Nakrájejte staré bílé rohlíky na malé kostky.
- kostky chleba dejte do velké mísy.
2. Namočení do mléka
- Zalijte na kostičky nakrájené rohlíky teplým mlékem a osolte.
- Vmíchejte rozšlehaná vejce a nechte směs několik minut nasáknout.
3. Spojení hlavních ingrediencí
- Přidejte strouhaný sýr a scezený špenát k namočenému pečivu.
- Dobře promíchejte, aby se všechny ingredience spojily.
4. Příprava cibulovo-česnekové směsi
- Na pánvi rozehřejte máslo a osmažte jemně nakrájenou cibuli do zlatova.
- Přidejte česnek a krátce osmahněte.
5.Smíchání a odpočinek těsta
- Přidejte cibulovo-česnekovou směs k pečivovo-špenátové směsi.
- Dobře promíchejte a uhněťte.
- Nechte těsto odpočinout 30 minut.
6. Kontrola konzistence těsta
- Vytvořte ze směsi koule. Pokud drží tvar, pokračujte.
- Pokud je těsto příliš měkké, přidejte strouhanku. Pokud je příliš suché, přidejte více mléka nebo vajec.
7. Formování a vaření knedlíků
- Navlhčenýma rukama vytvarujte těsto do koulí.
- Knedlíky vařte na mírném stupni asi 25 minut. (Tip: Pro nejlepší výsledek použijte parní vařič)
8. Dokončení
- Na pánvi rozehřejte máslo do lehce hnědé barvy.
- Posypte parmezánem.
Knedlíky pokapejte rozpuštěným máslem a posypte strouhaným parmezánem nebo jiným výrazným sýrem, který máte v oblibě.
Poznámky na závěr
Při výběru pečiva a sýrů neváhejte improvizovat. Tradičně jsou knedlíky skvělým způsobem, jak využít zbytky. Pokud máte jakýkoli druh starého pečiva (bageta, rohlíky, housky, celozrnné pečivo) nebo jiné sýry, neváhejte je použít a napište nám, jak jste recept upravili a jak Vám knedle chutnaly!