Jsou dny, kdy je těžké rozhodnout se co uvařit k obědu. Aby to bylo jednoduché, všichni si pochutnali, ale zároveň jídla z jednoho pekáče nebo z jedné pánve už jsme měli tisíckrát. Když jsem bez nápadu, tyto špenátové knedlíky mě zachrání. Jsou jednoduché na přípravu a vždy se setkají s úspěchem u mé rodiny. Obsahují dostatek špenátu, takže dodají zdravé živiny. Navzdory bohaté chuti nevyžadují drahé ingredience a lze je případně i zmrazit. Níže najdete recept na přípravu lahodných špenátových knedlíků s postupem krok za krokem. Jestli neznáte, vyzkoušejte je a užijte si jejich skvělou chuť!

Recept na Tyrolské špenátové knedlíky

Obtížnost: Střední, Doba vaření: 45 minut, Porce: 4

Ingredience

  • 250 g starších rohlíků nebo housek na kostičky
  • 125 ml mléka
  • 2 vejce
  • 50 g strouhaného pikantního sýra nebo parmezánu
  • 250 g špenátu
  • 80 g másla nebo přepuštěného másla
  • 120 g jemně nakrájené cibule
  • 15 g česneku
  • Strouhanka (dle potřeby)

Na ozdobu

  • Rozpuštěné máslo
  • Parmezán

Jak budeme postupovat při přípravě

1. Příprava kostiček ze staršího pečiva – rohlíky, housky, prostě co máte doma

  • Nakrájejte staré bílé rohlíky na malé kostky.
  • kostky chleba dejte do velké mísy.

2. Namočení do mléka

Recept s postupem přípravy na pravé Tyrolské špenátové knedlíky s pikantním sýrem a rozpuštěným máslem
Zdroj: youtube:Tyrol, Tyrolské špenátové knedlíky s pikantním sýrem a rozpuštěným máslem
  • Zalijte na kostičky nakrájené rohlíky teplým mlékem a osolte.
  • Vmíchejte rozšlehaná vejce a nechte směs několik minut nasáknout.

3. Spojení hlavních ingrediencí

Recept s postupem přípravy na pravé Tyrolské špenátové knedlíky s pikantním sýrem a rozpuštěným máslem
Zdroj: youtube:Tyrol, Tyrolské špenátové knedlíky s pikantním sýrem a rozpuštěným máslem
  • Přidejte strouhaný sýr a scezený špenát k namočenému pečivu.
  • Dobře promíchejte, aby se všechny ingredience spojily.

4. Příprava cibulovo-česnekové směsi

Recept s postupem přípravy na pravé Tyrolské špenátové knedlíky s pikantním sýrem a rozpuštěným máslem
Zdroj: youtube:Tyrol, Tyrolské špenátové knedlíky s pikantním sýrem a rozpuštěným máslem
  • Na pánvi rozehřejte máslo a osmažte jemně nakrájenou cibuli do zlatova.
  • Přidejte česnek a krátce osmahněte.

5.Smíchání a odpočinek těsta

Recept s postupem přípravy na pravé Tyrolské špenátové knedlíky s pikantním sýrem a rozpuštěným máslem
Zdroj: youtube:Tyrol, Tyrolské špenátové knedlíky s pikantním sýrem a rozpuštěným máslem
  • Přidejte cibulovo-česnekovou směs k pečivovo-špenátové směsi.
  • Dobře promíchejte a uhněťte.
  • Nechte těsto odpočinout 30 minut.

6. Kontrola konzistence těsta

Recept s postupem přípravy na pravé Tyrolské špenátové knedlíky s pikantním sýrem a rozpuštěným máslem
Zdroj: youtube:Tyrol, Tyrolské špenátové knedlíky s pikantním sýrem a rozpuštěným máslem
  • Vytvořte ze směsi koule. Pokud drží tvar, pokračujte.
  • Pokud je těsto příliš měkké, přidejte strouhanku. Pokud je příliš suché, přidejte více mléka nebo vajec.

7. Formování a vaření knedlíků

  • Navlhčenýma rukama vytvarujte těsto do koulí.
  • Knedlíky vařte na mírném stupni asi 25 minut. (Tip: Pro nejlepší výsledek použijte parní vařič)

8. Dokončení

Recept s postupem přípravy na pravé Tyrolské špenátové knedlíky s pikantním sýrem a rozpuštěným máslem
Zdroj: youtube:Tyrol, Tyrolské špenátové knedlíky s pikantním sýrem a rozpuštěným máslem
  • Na pánvi rozehřejte máslo do lehce hnědé barvy.
  • Posypte parmezánem.

Knedlíky pokapejte rozpuštěným máslem a posypte strouhaným parmezánem nebo jiným výrazným sýrem, který máte v oblibě.

Poznámky na závěr

Při výběru pečiva a sýrů neváhejte improvizovat. Tradičně jsou knedlíky skvělým způsobem, jak využít zbytky. Pokud máte jakýkoli druh starého pečiva (bageta, rohlíky, housky, celozrnné pečivo) nebo jiné sýry, neváhejte je použít a napište nám, jak jste recept upravili a jak Vám knedle chutnaly!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest