Hledáte jednoduché pečení na víkend? Nechce se vám trávit v kuchyni dlouhé hodiny a patlat se s krémy? Upečte Margot řezy, po kterých se zapráší. Margot řezy jsou tradiční retro moučník, který pekla už moje maminka. Typické rumovo-kokosové aroma prozradilo už na chodbě, na co se můžu doma těšit. Mám proto Margot řezy spojené s nostalgickou vzpomínkou na dětství a vsadím svou oblíbenou vařečku na to, že nejsem sama.
Navrch každých správných Margot řezů v každém případě patří čokoládová poleva. Mám pro vás hned dva tipy, jak na ní. První se smetanou je hebká, krémová a dobře se krájí. Druhá je trochu víc retro, takže jestli si přejete návrat do dětských let, vyberte právě tu. Pod receptem vás ještě čekají tipy na doladění řezů, které rozhodně stojí za pozornost.
Recept na Margot řezy inspirované oblíbenou tyčinkou
Doba přípravy včetně pečení: 1 hodina
Co potřebujeme na těsto
- 2 vejce
- ¾ hrnku moučkového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- 2 hrnky polohrubé mouky
- ½ hrnku oleje
- ½ hrnku mléka
- 200 ml smetany ke šlehání (alespoň 30 %)
- 1 prášek do pečiva
- 2 tyčinky Margot
Poleva číslo 1:
- 200 ml smetany ke šlehání
- 200 g čokolády na vaření
Poleva číslo 2:
- 60 g másla
- 60 g kakaa
- 200 g moučkového cukru
- cca 100 ml vody
Postup přípravy na Margot řezy
1. Moučkový i vanilkový cukr vyšleháme společně s vejci do pěny.
2. Mouku, olej, mléko, smetanu, prášek do pečiva a nastrouhané margot tyčinky a zpracujeme na lité těsto.
3. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C 20–30 minut.
4. Ještě horkou buchtu potřeme čokoládovou polevou.
Jak na čokoládovou polevu
Verze č. 1:
Smetanu ohřejeme v kastrůlku a rozpustíme v ní čokoládu.
Verze č. 2:
Máslo, kakao, cukr a vodu smícháme ve vodní lázni.
Čím vylepšit Margot řezy
- Navrch čokolády můžeme nasypat ještě jednu strouhanou Margotku a vyzdvihnout exotičnost celého moučníku.
- Do čokoládové polevy nebo do těsta přidejte lžičku rumu pro výraznější aroma.
- Na těsto pod čokoládu dáme sezónní ovoce (například maliny) nebo potřeme višňovou marmeládou.

Dort s pařížským krémem a strouhanou margotkou: Chuťová cesta do ráje

Vosí hnízda ve dvou provedeních – světlá a tmavá: Margot a kokos
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková