Uzená polévka s kroupami je pokrm, který vás zahřeje u srdce i u žaludku. Bohatá chuť uzeného masa se zde potkává s výživnými ječnými kroupami a čerstvou zeleninou, což vytváří harmonickou směs, která připomíná babiččinu kuchyni.

Ječné kroupy jsou jednou z nejstarších obilovin na světě a obsahují vysoké množství vlákniny a bílkovin. Zajímavostí je, že se původně používaly hlavně jako krmivo pro koně, ale postupem času se staly oblíbenou součástí lidské stravy díky své výživnosti a schopnosti nasytit na dlouhou dobu.

Recept na sytou uzenou polévku s ječnými kroupami

Délka vaření 45 až 60 minut pro uzené maso plus 15 minut pro zeleninu.

Ingredience pro přípravu

Základ polévky:

  • 400 g uzeného masa
  • 200 g ječných krup
  • 2 litry vody
  • 2 kuličky nového koření
  • 5 kuliček černého pepře
  • 1 bobkový list

Zelenina a koření:

  • 1 mrkev
  • 4 brambory
  • 4 stroužky česneku
  • 1 svazek petržele
  • 1 lžička sušené majoránky
  • sůl a pepř podle chuti

Postup přípravy kroupové polévky

1. Uzené maso dejte do většího hrnce, zalijte 2 litry studené vody a přidejte nové koření, celý černý pepř a bobkový list. Přiveďte k varu na vysokém plamenu.

2. Jakmile voda začne vřít, snižte plamen na střední stupeň a nechte maso jemně probublávat pod pokličkou 45 až 60 minut, až bude měkké.

3. Mezitím si připravte kroupy podle návodu na obalu. Uvařte je v osolené vodě do měkka, pak je sceďte a opláchněte studenou vodou.

Uzená polévka s kroupami.
Foto: cooky.cz, Uzená polévka s kroupami

4. Mrkev a brambory oloupejte a nakrájejte na menší kostičky. Česnek oloupejte, 2 stroužky nechte celé a zbývající 2 najemno nasekejte.

5. Uvařené uzené maso vyndejte z vývaru, zabalte do alobalu, aby nevysychalo, a nechte mírně vychladnout. Vývar přeceďte přes jemné síto do čisté nádoby.

6. Do přecezeného vývaru přidejte nakrájené brambory, mrkev a 2 celé stroužky česneku. Vařte na mírném ohni asi 10 minut, až je zelenina měkká.

7. Uzené maso nakrájejte na menší kousky, odstraňte případné kosti a kůži. Maso vraťte do polévky společne s uvařenými kroupami.

8. Přidejte nasekané zbývající 2 stroužky česneku, majoránku a nasekanou petržel. Ochutnejte solí a čerstvě mletým pepřem.

9. Polévku ještě krátce provařte, aby se všechny chutě propojily, a podávejte horkou s čerstvým chlebem.

Obrázek receptu na polévku z uzeného kolena.

Polévka z uzeného kolena: Ztělesnění tradice a sytosti

Tipy redakce

  • Výběr masa: Použijte kvalitní uzené maso s kostí, vývar bude chutnější a bohatší na kolagen
  • Předvaření krup: Kroupy uvařte zvlášť a přidejte až na konec, jinak by mohly polévku příliš zahustit
  • Uchovávání: Polévka druhý den chutná ještě lépe, kroupy ale nasáknou tekutinu, proto případně dolejtevývarem
  • Kyselá varianta: Pro ostřejší chuť přidejte lžíci octa nebo citronové šťávy těsně před podáváním
Obrázek receptu na Uzený oběd z vepřových žeber po Česku: uzená polévka na selský způsob a šunkofleky

Celý oběd z uzeného masa jedním tahem: Uzená polévka na selský způsob a šunkofleky z uzených vepřových žeber

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest