Bramborový salát k Vánocům patří jako stromeček nebo cukroví ať už dáváte přednost smaženému kaprovi, nebo pořádnému vepřovému řízku. Jelikož pocházím se Slovenska, u nás řízek zvykem nebyl, jedl se kapr se salátem a různé uzeniny z kapustnice, která byla základem a pak jitrnice. Tady v Česku jsem poznala, že i když se připravuje kapr, řízky jsou nezbytnou součástí štědrovečerního menu a samozřejmě bramborový salát.
Původně byl bramborový salát německého typu, bez majonézy, pouze s octem, cibulí, olejem a vývarem. Do Česka se dostal během 50.-60. let salát majonézový, který se stal nesmrtelnou klasikou. Řízek se začal na Vánoce objevovat později, hlavně pro děti, které odmítaly jíst kapra a postupně se stal rovnocennou volbou k rybě. dnes už proto mnoho rodin smaží nejen kapra, ale i řízky, buď vepřové, telecí, kuřecí nebo krůtí. A jelikož úplně každý ryby nejí, smažíme i řízky, protože Vánoce jsou časem, kdy nechceme nic řešit a chceme, aby si pochutnal opravdu každý.
Na bramborový salát dnes existují desítky variant a každá domácnost si připravuje ten svůj, který jí nejvíc chutná. U nás doma se dokonce na Vánoce scházejí dva druhy salátů, ten slovenský a ten český. A jaký je v nich hlavní rozdíl? Na Slovensku se nepřidává do salátu uzenina, v Česku se přidává měkký druh salámu. Ale každá rodina má tu svoji správnou verzi, která se dědí z generace na generaci.
Recept na vánoční řízek s bramborovým salátem
Ingredience potřebné na přípravu vánoční klasiky řízku se salátem
Smažený vepřový řízek
- vepřová krkovice
- sůl, pepř
- hladká mouka
- vejce
- strouhanka
- olej nebo sádlo na smažení
- citrón na dochucení
Bramborový salát
- brambory vařené ve slupce
- vařená vejce
- vařená mrkev a celer
- cibule
- sterilovaný hrášek
- sterilované okurky
- na dochucení sůl, pepř, olej, hořčice, moučkový cukr, ocet, nálev z okurek
- dobrá majonéza
Postup přípravy řízku se salátem
1. Vepřovou krkovice si nakrájíme na plátky a ideálně pod folií, naklepeme.

2. Plátky si z obou stran ochutíme solí a pepřem.
3. Brambory si dáme i se slupkou vařit (ideální je uvařit si je den předem). Vychlazené rambory si oloupeme.
4. Do mírně osolené vody si dáme uvařit na čtvrtky rozkrájenou mrkev a celer. Necháme vychladnout.
5. Cibuli si nakrájíme nadrobno a jemně posypeme moučkovým cukrem, odložíme stranou (toto je zvyk ze Slovenska a chuť cibule se tím krásně zjemní).
6. Vejce uvaříme natvrdo, vychladíme a oloupeme.
7. Přes mřížku na salát si nakrájíme na drobné kostičky brambory, uvařenou zeleninu a vejce.
8. Přidáme okapaný hrášek, drobně nakrájené okurky a odloženou cibuli s cukrem.
9. Ochutíme hořčicí, solí, pepřem, případně olejem a octem a řádně promícháme.
10. Nakonec přimícháme oblíbenou, nebo tu domácí, majonézu. Salát rozmícháme, ochutnáme a případně dochutíme.
11. Ochucené maso na řízky si obalíme v trojobalu, v mouce, vajíčku a strouhance.
12. Smažíme na rozpáleném tuku, ideálně na sádle, na mírném ohni dozlatova. Dochutíme kolečkem citrónu.
Bramborový salát a řízek není původní zvyk, ale postupně se stal stejně tradiční jako kapr.
Francouzské střapaté řízečky nejsou žádnou nudnou klasikou. Jemné kuřecí kousky, smetana, česnek a vůně z pánve z nich dělají malou slavnost na talíři
Foto a recept: Lída Novotná
Klíčový krok, díky kterému budou řízky extra křupavé: Stačí jednoduše vynechat mouku