Tato variance pokrmu u nás často startuje léto a většinou v září i zakončuje. Bavíme se o kotlíkovém guláši, který připravujeme venku na ohni. Nikam nespěcháme a pro co nejlepší chuť vaříme pomalu během rozmlouvání s přáteli a rodinou. Pokud by to někomu nebylo jasné, radši to připomeneme. Nejedná se o klasický guláš, který Češi většinou konzumují s knedlíkem. Tento recept je známější spíše u našich východních bratrů na Slovensku. Jde o gulášovou polévku s bramborami, která je díky přípravě na ohni provoněna přírodou. Tento recept se používá v různých variacích po celém Slovensku a záminka k jeho přípravě se vždy najde.

Recept na tradiční kotlíkový guláš

Délka přípravy 30 minut, délka vaření minimálně 2 hodiny. 40 porcí.

Ingredience pro přípravu

  • 3,2 kg hovězího masa (nebo půl na půl vepřové hovězí)
  • 1,5 hrnku oleje
  • 8 velkých cibulí
  • 8 stroužků česneku
  • 2 kg brambor
  • 3 lžíce majoránky
  • 4 lžíce červené papriky
  • 1 lžíce kajenského pepře
  • 1 lžička černého mletého pepře
  • 2 lžíce soli
  • pivo (volitelné)

Postup přípravy

1. Nejdříve si nakrájíme cibuli a olej rozpálíme v kotlíku.

2. Do rozpáleného oleje přidáme cibuli a smažíme dozlatova.

3. Přidáme na kostičky nakrájené maso a ze všech stran opečeme, aby se zatáhlo. Pokud máme vepřové i hovězí, hodíme do kotlíku nejdříve hovězí a vepřové o chvíli později.

4. Nyní zalejeme vodou přibližně z 2/3 kotlíku. Ideálně vařící z konve, pokud vaříme doma na zahradě a máme přístup k elektrice.

5. Vařící vodu přidáváme průběžně, jak se voda vypařuje.

6. Nyní přidáme veškeré sypké koření kromě majoránky a zamícháme.

7. Zakryjeme a dusíme na mírném ohni minimálně hodinu. Během toho si oloupeme a na kostky nakrájíme brambory. Pozor 2 brambory si necháme v celku.

Nakrájíme brambory.
Zdroj obrázku: slovakcooking, Nakrájíme brambory.

8. Jakmile usoudíme, že je maso téměř hotové, přidáme nakrájené brambory a majoránku.

9. Nastrouháme si česnek i zbylé 2 brambory v celku na jemném struhadle a přidáme do guláše.

Nastrouháme česnek a 2 brambory.
Zdroj obrázku: slovakcooking, Nastrouháme česnek a 2 brambory.

10. Brambory nám výborně zahustí guláš bez použití mouky a jiných náhražek.

11. Pokud se nám zdá guláš příliš hustý, můžeme přidat trochu tmavého piva.

Pokud se nám zdá guláš příliš hustý, můžeme přidat trochu tmavého piva.
Zdroj obrázku: slovakcooking, Pokud se nám zdá guláš příliš hustý, můžeme přidat trochu tmavého piva.

12. Podáváme s čerstvým chlebem.

Výběr kotlíku na guláš

Existují 2 základní komfortní řešení, jak si můžete venku vařit v kotlíku. Je jich k dispozici samozřejmě mnohem více, ale u těchto 2 nepotřebujete žádné stavební úpravy a připraveno máte během pár minut.

Levnější variantou je zakoupení kotlíku na trojnožce. Pořídíte vlastně kotlík ideálního objemu s pokličkou(vždy doporučujeme minimálně 10 litrů nebo i více), dále speciální trojnožku, na kterou se kotlík zavěsí a samozřejmě pořádnou kotlíkovou vařečku. Výhodou tohoto řešení je cena, nevýhodou, že vždy musíte rozdělávat pod kotlíkem ohniště.

Mírně dražší, zato mnohem komfortnější varianta je pořízení již kompletního kotlíku s ohništěm, kdy zatápíte přímo pod kotlíkem v nádobě. Jde o skvělý vynález a my si ho nemůžeme vynachválit. V podstatě můžete celý proces přestěhovat o několik metrů jinam i během vaření.



Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest