Tato variance pokrmu u nás často startuje léto a většinou v září i zakončuje. Bavíme se o kotlíkovém guláši, který připravujeme venku na ohni. Nikam nespěcháme a pro co nejlepší chuť vaříme pomalu během rozmlouvání s přáteli a rodinou. Pokud by to někomu nebylo jasné, radši to připomeneme. Nejedná se o klasický guláš, který Češi většinou konzumují s knedlíkem. Tento recept je známější spíše u našich východních bratrů na Slovensku. Jde o gulášovou polévku s bramborami, která je díky přípravě na ohni provoněna přírodou. Tento recept se používá v různých variacích po celém Slovensku a záminka k jeho přípravě se vždy najde.

Recept na tradiční kotlíkový guláš

Délka přípravy 30 minut, délka vaření minimálně 2 hodiny. 40 porcí.

Ingredience pro přípravu

  • 3,2 kg hovězího masa (nebo půl na půl vepřové hovězí)
  • 1,5 hrnku oleje
  • 8 velkých cibulí
  • 8 stroužků česneku
  • 2 kg brambor
  • 3 lžíce majoránky
  • 4 lžíce červené papriky
  • 1 lžíce kajenského pepře
  • 1 lžička černého mletého pepře
  • 2 lžíce soli
  • pivo (volitelné)

Postup přípravy

1. Nejdříve si nakrájíme cibuli a olej rozpálíme v kotlíku.

2. Do rozpáleného oleje přidáme cibuli a smažíme dozlatova.

3. Přidáme na kostičky nakrájené maso a ze všech stran opečeme, aby se zatáhlo. Pokud máme vepřové i hovězí, hodíme do kotlíku nejdříve hovězí a vepřové o chvíli později.

4. Nyní zalejeme vodou přibližně z 2/3 kotlíku. Ideálně vařící z konve, pokud vaříme doma na zahradě a máme přístup k elektrice.

5. Vařící vodu přidáváme průběžně, jak se voda vypařuje.

6. Nyní přidáme veškeré sypké koření kromě majoránky a zamícháme.

7. Zakryjeme a dusíme na mírném ohni minimálně hodinu. Během toho si oloupeme a na kostky nakrájíme brambory. Pozor 2 brambory si necháme v celku.

Nakrájíme brambory.
Zdroj obrázku: slovakcooking, Nakrájíme brambory.

8. Jakmile usoudíme, že je maso téměř hotové, přidáme nakrájené brambory a majoránku.

9. Nastrouháme si česnek i zbylé 2 brambory v celku na jemném struhadle a přidáme do guláše.

Nastrouháme česnek a 2 brambory.
Zdroj obrázku: slovakcooking, Nastrouháme česnek a 2 brambory.

10. Brambory nám výborně zahustí guláš bez použití mouky a jiných náhražek.

Nejlepší recept roku

11. Pokud se nám zdá guláš příliš hustý, můžeme přidat trochu tmavého piva.

Pokud se nám zdá guláš příliš hustý, můžeme přidat trochu tmavého piva.
Zdroj obrázku: slovakcooking, Pokud se nám zdá guláš příliš hustý, můžeme přidat trochu tmavého piva.

12. Podáváme s čerstvým chlebem.

Výběr kotlíku na guláš

Existují 2 základní komfortní řešení, jak si můžete venku vařit v kotlíku. Je jich k dispozici samozřejmě mnohem více, ale u těchto 2 nepotřebujete žádné stavební úpravy a připraveno máte během pár minut.

Levnější variantou je zakoupení kotlíku na trojnožce. Pořídíte vlastně kotlík ideálního objemu s pokličkou(vždy doporučujeme minimálně 10 litrů nebo i více), dále speciální trojnožku, na kterou se kotlík zavěsí a samozřejmě pořádnou kotlíkovou vařečku. Výhodou tohoto řešení je cena, nevýhodou, že vždy musíte rozdělávat pod kotlíkem ohniště.

Mírně dražší, zato mnohem komfortnější varianta je pořízení již kompletního kotlíku s ohništěm, kdy zatápíte přímo pod kotlíkem v nádobě. Jde o skvělý vynález a my si ho nemůžeme vynachválit. V podstatě můžete celý proces přestěhovat o několik metrů jinam i během vaření.



Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest