Pamatuji si, jak jsem poprvé připravovala vepřová játra na cibuli. Chtěla jsem vyzkoušet klasický pokrm něco ze školních let. Vepřová játra na cibuli jsem do té doby jedla snad jen ve školní jídelně. Všeobecně játra jsem jako dítě nikdy moc nemusela, ale jak je vidět chutě se mění a moje verze mi moc chutná. Jak připravujete tento klasický pokrm vy, máte vlastní recept?

Nejprve si na oleji nebo sádle osmahnu cibuli nakrájenou najemno. Jakmile vůně naplní kuchyni, tak strávníci začínají přicházet a zjišťovat co se připravuje. Když cibule zezlátne, přidávám na kostky nakrájená játra. Tento moment je velmi důležitý, protože játra potřebují správnou péči, aby zůstala šťavnatá a jemná. Přidám nyní kmín a papriku dodávají jídlu barvu a hloubku. Po důkladném promíchání vše zaliji vývarem a dusím. V polovině dušení přijde na řadu zahuštění omáčky. Mouku rozmícháme ve vodě a vaříme dalších 15 minut. Nyní játra osolíme a opepříme dle chuti.

Podávám s bezvaječnými rýžovými hvězdičkami, které jsou změnou od klasické dušené rýže. Kdo má raději rýži podává s dušenou rýží.

Recept na Vepřové játra na cibuli

Potřebné suroviny:

  • 300 g vepřových jater
  • 1 velká cibule (najemno nakrájená)
  • 1 lžíce oleje nebo sádla
  • 1-2 lžíce hladké mouky
  • 500 ml vývaru
  • kmín a uzená paprika
  • sůl a pepř na dochucení

Postup:

Vepřová játra na cibuli s rýžovými těstovinami
Obrázek a recept: Hana K., Vepřová játra na cibuli s rýžovými těstovinami

1. Nakrájíme si játra na kostičky.

2. V hrnci rozehřejeme tuk na kterém orestujeme cibuli do zlatova. Poté přidáme nakrájené játra, kmín a papriku. Chvíli restujeme a poté zalijeme vývarem. Vaříme cca 15 minut.

3. Poté přidáme mouku rozmíchanou ve 100 ml vody. Směs vlijeme do jater a důkladně promícháme, abychom neměli hrudky. Vaříme dalších 15 minut.

4. Po uplynulé době vše osolíme a opepříme dle chuti a podáváme s vaší oblíbenou přílohou.

Dobrou chuť.



Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest