I když vepřové maso úplně není můj šálek kafe, zrovna panenka je zvláštní kousek masa, které je jemné, libové a křehké. Ale přitom trochu rozmarné. Když se to s ní přežene, umí být suchá a smutná. Když se ale udělá správně, takzvaně do růžova, je to pochoutka, která se rozpadá pod nožem a chutná čistě a masově.
Právě proto se k ní hodí obyčejné pečené brambory, které nepřebijí její chuť, prostě jen brambory, tuk a sůl. Je to jídlo, které stojí na rovnováze, jemné maso, zlaté brambory a vůně másla nebo sádla. Dříve se toto maso považovala za vedlejší část prasátka, dnes je to sváteční kus – často používaný jako sváteční oběd nebo luxusnější večeře.
Recept na vepřovou panenku na pánvi s opečenými bramborami
Ingredience potřebné na přípravu tiché klasiky, která nepotřebuje kudrlinky
Pečené brambory
- brambory
- směs koření na pečení brambor
- olivový olej
Vepřová panenka
- 700 g vepřové panenky
- sůl
- olivový olej
- máslo
- med
- pepř
- pivo
- sojová omáčka
Postup přípravy vepřové panenky s bramborami
1. Brambory oloupeme, rozkrájíme. na čtvrtky, dáme na plech s pečícím papírem, osolíme, pokapeme olivovým olejem a dáme upéct do trouby na 200 stupňů dozlatova.

2. Vepřovou panenku očistíme omyjeme a osušíme.
3. Poté jí osolíme a pečeme jí na pánvi na troše olivového oleje zprudka ze všech stran.

4. Panenku zabalíme do alobalu a necháme na mírné teplotě v roubě dojít asi 15 minut.
5. Do výpeku v pánvi přidáme trochu medu, soli a pepře, kapku piva, trochu sójovky a redukujeme cca 10 minut. Po sundání z plamene přidáme na zjemnění omáčky kousek másla a rozmícháme.
Spojení panenky a brambor propojuje modernější kuchyň s v venkovskou úsporností s prastarým receptem obyčejných pečených brambor.
Při opékání panenky do ní nepícháme vidličkou, jinak nám šťáva z panenky vyteče.
Restované rané zelí na slanině s ředkvičkou. Králičí karbanátky s bůčkem a pečené brambory