I když vepřové maso úplně není můj šálek kafe, zrovna panenka je zvláštní kousek masa, které je jemné, libové a křehké. Ale přitom trochu rozmarné. Když se to s ní přežene, umí být suchá a smutná. Když se ale udělá správně, takzvaně do růžova, je to pochoutka, která se rozpadá pod nožem a chutná čistě a masově.

Právě proto se k ní hodí obyčejné pečené brambory, které nepřebijí její chuť, prostě jen brambory, tuk a sůl. Je to jídlo, které stojí na rovnováze, jemné maso, zlaté brambory a vůně másla nebo sádla. Dříve se toto maso považovala za vedlejší část prasátka, dnes je to sváteční kus – často používaný jako sváteční oběd nebo luxusnější večeře.

Recept na vepřovou panenku na pánvi s opečenými bramborami

Ingredience potřebné na přípravu tiché klasiky, která nepotřebuje kudrlinky

Pečené brambory

  • brambory
  • směs koření na pečení brambor
  • olivový olej

Vepřová panenka

  • 700 g vepřové panenky
  • sůl
  • olivový olej
  • máslo
  • med
  • pepř
  • pivo
  • sojová omáčka

Postup přípravy vepřové panenky s bramborami

1. Brambory oloupeme, rozkrájíme. na čtvrtky, dáme na plech s pečícím papírem, osolíme, pokapeme olivovým olejem a dáme upéct do trouby na 200 stupňů dozlatova.

Brambory rozkrájíme, ochutíme a upečeme dozlatova.
Foto: Cooky.cz, Brambory rozkrájíme, ochutíme a upečeme dozlatova.

2. Vepřovou panenku očistíme omyjeme a osušíme.

3. Poté jí osolíme a pečeme jí na pánvi na troše olivového oleje zprudka ze všech stran.

Panenku osolíme a ze všech stran zprudka opečeme na pánvi.
Foto: Cooky.cz, Panenku osolíme a ze všech stran zprudka opečeme na pánvi.

4. Panenku zabalíme do alobalu a necháme na mírné teplotě v roubě dojít asi 15 minut.

5. Do výpeku v pánvi přidáme trochu medu, soli a pepře, kapku piva, trochu sójovky a redukujeme cca 10 minut. Po sundání z plamene přidáme na zjemnění omáčky kousek másla a rozmícháme.

Spojení panenky a brambor propojuje modernější kuchyň s v venkovskou úsporností s prastarým receptem obyčejných pečených brambor.

Při opékání panenky do ní nepícháme vidličkou, jinak nám šťáva z panenky vyteče.

Obrázek receptu na Restované rané zelí na slanině s ředkvičkou, králičí karbanátky s bůčkem a pečené brambory - jídlo, které voní jarem, venkovem a poctivou českou kuchyní, ale přitom má lehkost a eleganci

Restované rané zelí na slanině s ředkvičkou. Králičí karbanátky s bůčkem a pečené brambory

Recept na mlynářské brambory z trouby pro zaneprázdněné

Opékané mlynářské brambory, když je málo času: Se slaninou a petrželkou, oběd hotový za pár minut

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest