Vepřová panenka je nejjemnější částí vepřového masa, bez blanek a prorostlého tuku, proto se nejvíc hodí na rychlé minutkové úpravy. Krásně drží tvar a nepotřebuje dlouhé pečení, jen pár minut z každé strany, pak krátce dojít v troubě a máme maso, které se nám rozpadá na jazyku. K této lahůdce se hodí omáčka, která ji podpoří, ale nepřebije. Ideální je nakládaný zelený pepř, který není pálivý jako černý pepř, ale výrazně voní a má jemně nasládlou kořeněnou chuť. V kombinaci se smetanou vznikne výtečná omáčka k masu.
Vepřová panenka s omáčkou z nakládaného zeleného pepře – to je luxus, který potěší každého milovníka jemného masa a výrazné omáčky. Je to jídlo, které vypadá jako z luxusní restaurace, ale které si velice snadno a při troše šikovnosti připravíte i doma.
Recept na panenku v pepřové omáčce z nakládaného zeleného pepře
Ingredience na přípravu
- 600 g vepřové panenky
- 1 větší oříšek másla (cca 30 g)
- 1 střední cibule
- 2 lžíce nakládaného zeleného pepře
- 3 lžíce koňaku
- 80 ml vody (dle potřeby na podlití)
- 200 ml smetany ke šlehání
- sůl dle chuti
Postup přípravy panenky se zeleným pepřem
1. Panenku rozkrájíme na plátky a zprudka opečeme na steakové pánvi. Maso přendáme na talíř, který může do mikrovlnné trouby (nebo do trouby) a ještě minutu maso doděláme na programu CRISP nebo na grillu v troubě.
2. Do výpeku z panenky přidáme máslo, na kterém osmažíme na kostičky nakrájenou cibuli, přidáme nakládaný pepř, který smažíme asi půl minuty.

Pětihvězdičková kuchyně u vás doma: Vepřová panenka ve slanině s hebkou bramborovou kaší
3. Přilijeme trochu koňaku a zapálíme. Necháme chvíli flambovat, než se koňak zredukuje. Pak udusíme poklicí, přidáme trochu vody a smetanu ke šlehání.
4. Omáčku necháme zredukovat, dosolíme a je hotovo – výpek z panenky to krásně dochutil.
Podávat můžeme s gratinovanými brambory, bramborovou kaší, tagliatelle, nebo čerstvou baletkou. Samozřejmě se hodí i vínko.

Panenka s chřestem a parmezánovou omáčkou: Výborný rychlý oběd

Vepřová panenka se čtyřbarevným pepřem, cibulovou omáčkou a orestovanými bramborami ve slupce
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková