Vepřová panenka je nejjemnější částí vepřového masa, bez blanek a prorostlého tuku, proto se nejvíc hodí na rychlé minutkové úpravy. Krásně drží tvar a nepotřebuje dlouhé pečení, jen pár minut z každé strany, pak krátce dojít v troubě a máme maso, které se nám rozpadá na jazyku. K této lahůdce se hodí omáčka, která ji podpoří, ale nepřebije. Ideální je nakládaný zelený pepř, který není pálivý jako černý pepř, ale výrazně voní a má jemně nasládlou kořeněnou chuť. V kombinaci se smetanou vznikne výtečná omáčka k masu.

Vepřová panenka s omáčkou z nakládaného zeleného pepře – to je luxus, který potěší každého milovníka jemného masa a výrazné omáčky. Je to jídlo, které vypadá jako z luxusní restaurace, ale které si velice snadno a při troše šikovnosti připravíte i doma.

Recept na panenku v pepřové omáčce z nakládaného zeleného pepře

Ingredience na přípravu

  • 600 g vepřové panenky
  • 1 větší oříšek másla (cca 30 g)
  • 1 střední cibule
  • 2 lžíce nakládaného zeleného pepře
  • 3 lžíce koňaku
  • 80 ml vody (dle potřeby na podlití)
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • sůl dle chuti

Postup přípravy panenky se zeleným pepřem

1. Panenku rozkrájíme na plátky a zprudka opečeme na steakové pánvi. Maso přendáme na talíř, který může do mikrovlnné trouby (nebo do trouby) a ještě minutu maso doděláme na programu CRISP nebo na grillu v troubě.

Paneneku rozkrájíme a rukou roztlačíme na plátky.
Foto Cooky.cz, Panenku rozkrájíme a rukou roztlačíme na plátky.

2. Do výpeku z panenky přidáme máslo, na kterém osmažíme na kostičky nakrájenou cibuli, přidáme nakládaný pepř, který smažíme asi půl minuty.

Obrázek receptu na vepřovou panenku ve slaninovém závoji s bramborovou kaší.

Pětihvězdičková kuchyně u vás doma: Vepřová panenka ve slanině s hebkou bramborovou kaší

3. Přilijeme trochu koňaku a zapálíme. Necháme chvíli flambovat, než se koňak zredukuje. Pak udusíme poklicí, přidáme trochu vody a smetanu ke šlehání.

4. Omáčku necháme zredukovat, dosolíme a je hotovo – výpek z panenky to krásně dochutil.

Připravíme pepřovou omáčku.
Foto: Cooky.cz, Připravíme pepřovou omáčku.

Podávat můžeme s gratinovanými brambory, bramborovou kaší, tagliatelle, nebo čerstvou baletkou. Samozřejmě se hodí i vínko.

Vepřová panenka s chřestem

Panenka s chřestem a parmezánovou omáčkou: Výborný rychlý oběd

Obrázek receptu na vepřovou panenku se čtyřbarevným pepřem a cibulovou omáčkou.

Vepřová panenka se čtyřbarevným pepřem, cibulovou omáčkou a orestovanými bramborami ve slupce

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest