Na první pohled okouzlující zelené mechové dortíky působí jako z pohádky. Jsou drobné, svěží a nečekaně lahodné. Mnozí nevěří, že to zelené kouzlo je vlastně špenát, dokud dortíky neochutnají. Jemný mechový korpus, nadýchaný smetanový krém a čerstvé ovoce tvoří harmonii chutí a barev.
Špenát funguje v dezertech skvěle, i když se to na první pohled nezdá, protože vůbec není cítit, jen dodává krásně zelenou přírodní barvu a také vláčnost. Žádná umělá barviva, jen síla špenátu. A v kombinaci s jemným smetanovým krémem a ovocem vznikne nejen krásný, ale překvapivě lehký zákusek, kterému jen málokdo odolá, i když je to ze začátku ze zvědavosti, jaké asi ty malé zelené dortíky můžou být.
Recept na Zelené kouzelné dortíky s chutí smetany a ovoce
Ingredience na korpus
- 250 g čerstvého Baby špenátu
- 250 g hladké mouky
- 3 vejce
- 150 g cukru
- 176 ml oleje
- 1 prášek do pečiva
- kůra z půl citronu
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 vanilkový cukr
Co budete potřebovat na krém
- 2 smetany ke šlehání
- 2 sýry Mascarpone
- 120 g moučkového cukru
- 1 g vanilky
Čím dortíky ozdobit
- zbytek krému
- čerstvé ovoce (jahody)
Postup přípravy mechových dortíků ze špenátu a mascarpone
1. Špenát rozmixujeme s olejem a citronovou šťávou na pyré.
2. Vejce vyšleháme s cukry do pěny a přimícháme špenátové pyré.
3. Vmícháme mouku s práškem do pečiva a citronovou kůru.
4. Těsto vypijeme na vyšší plech vystlaný pečícím papírem a pečeme v troubě na 170 stupních asi 25 minut. Necháme vychladnout.
5. Mascarpone vyšleháme s cukry a přidáme smetanu. Vyšleháme hustý krém.
6. Z korpusu vykrojíme kolečka, která naplníme krémem a pojíme po dva. Zdobíme zdobícím sáčkem, který naplníme zbytkem krému a čerstvým ovocem.
Tip: Mechové dortíky servírujeme v mini košíčcích, ale skvělé jsou i jako dort nebo roláda.

Špenátový houskový pařený knedlík

Punčové minidortíky a kokosové kuličky ze zbylých ingrediencí. Sladká dvojhra z jednoho těsta
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková