V tomto receptu na vepřovou plec se zeleninou, houbami, cibulí a Teriyaki omáčkou se spojuje klasická česká úprava vepřového masa s chutěmi dalekého Japonska. Vepřová plec, kterou jsme použili v tomto receptu, bývá často opomíjena, pro tento recept je podle nás ale ideální.

Ukážeme si nejprve jak nachystat základ na masovou směs, poté jak na exotickou omáčku s Teriyaki marinádou a nakonec vše smícháme a dochutíme. Všechny ingredience jsou snadno dostupné ve větších obchodech, doporučujeme recept vyzkoušet co nejdříve, chutná totiž báječně!

Recept na Teriyaki vepřové nudličky restované se zeleninou, žampiony, podávané s domácími hranolkami

Ingredience pro přípravu základní masové směsi a přílohy

  • 500 g vepřové plece
  • brambory
  • 2 lžíce světlé sójové omáčky
  • olej
  • 1 lžička sušeného česneku
  • 1 lžička sušené hořčice
  • 1 lžička kari
  • 1 lžička sušené cibule
  • 1 lžička kurkumy
  • 1 lžička sušené petrželové natě
  • 1 lžička saturejky
  • 2 lžičky solamylu
  • 4 žampiony
  • 1 cibule
  • 1 červená cibule
  • 1/2 červené papriky
  • 1/2 žluté papriky
  • pórek
  • pepř

Ingredience pro přípravu omáčky

  • 2 lžíce Teriyaki omáčky s pečeným česnekem
  • 1 lžíce sladké chilli omáčky
  • 3 lžíce ústřicové omáčky
  • 3 lžíce vody
  • 1 lžíce světlé sójové omáčky
  • 1 lžíce tmavé sójové omáčky
  • 2 lžičky solamylu

Postup přípravy

1. Do většího hrnce dáme vařit osolenou vodu a mezitím nakrájíme oloupané brambory na tenké hranolky.

2. Hranolky vložíme do vroucí vody na 1 minutu, poté je scedíme a propláchneme studenou vodou.

3. V hlubší pánvi rozpálíme olej a nakrájíme na nudličky vepřovou plec.

4. Maso dáme do větší mísy a přidáme k němu světlou sójovou omáčku, olej, pepř, sušený česnek, sušenou hořčici, kari, sušenou cibuli, sušenou petrželovou nať, kurkumu, saturejku a nakonec solamyl.

Ochutíme maso.
Ochutíme maso.
Přidáme veškeré koření.
Přidáme veškeré koření.

5. Dobře promícháme a maso vložíme do rozpálené pánve.

6. Maso necháme restovat a mezitím si nakrájíme na měsíčky žampiony.

7. Ze všech stran orestované maso přendáme do mísy a na výpeku v pánvi začneme restovat žampiony.

Orestujeme žampiony.
Orestujeme žampiony.

8. Na měsíčky si nakrájíme obě cibule a přidáme je k žampionům do pánve.

9. Připravíme si druhou pánev nebo fritézu, rozpálíme olej a osušené hranolky dáme smažit.

10. Papriky nakrájíme na nudličky, přidáme je do pánve a restujeme spolu se zbytkem.

11. Do první pánve přidáme zpět maso a na kolečka nakrájíme pórek, který taktéž přihodíme do pánve.

12. Suroviny v pánvi promícháme a necháme restovat. Mezitím připravíme omáčku.

13. Smícháme v misce všechny ingredience na omáčku a přidáme ji do pánve.

Připravíme omáčku.
Připravíme omáčku.

14. V pánvi vše dobře promícháme a podáváme se smaženými hranolkami.

Vše dobře promícháme.
Vše dobře promícháme.

Zajímavost o Teriyaki omáčce

Tento tradiční japonský pokrm vděčí za svůj název slovům „teri“ (lesk) a „yaki“ (grilování). Původně se omáčka používala hlavně k potírání ryb a masa během grilování, aby získaly lesklý a chutný povrch, dnes je základem pro spoustu vynikajících japonských pokrmů.

Recept: Grilovaná Krkovice na asijský způsob z 5 ingrediencí

Grilovaná Krkovice na asijský způsob z 5 ingrediencí

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest