V tomto receptu na vepřovou plec se zeleninou, houbami, cibulí a Teriyaki omáčkou se spojuje klasická česká úprava vepřového masa s chutěmi dalekého Japonska. Vepřová plec, kterou jsme použili v tomto receptu, bývá často opomíjena, pro tento recept je podle nás ale ideální.
Ukážeme si nejprve jak nachystat základ na masovou směs, poté jak na exotickou omáčku s Teriyaki marinádou a nakonec vše smícháme a dochutíme. Všechny ingredience jsou snadno dostupné ve větších obchodech, doporučujeme recept vyzkoušet co nejdříve, chutná totiž báječně!
Recept na Teriyaki vepřové nudličky restované se zeleninou, žampiony, podávané s domácími hranolkami
Ingredience pro přípravu základní masové směsi a přílohy
- 500 g vepřové plece
- brambory
- 2 lžíce světlé sójové omáčky
- olej
- 1 lžička sušeného česneku
- 1 lžička sušené hořčice
- 1 lžička kari
- 1 lžička sušené cibule
- 1 lžička kurkumy
- 1 lžička sušené petrželové natě
- 1 lžička saturejky
- 2 lžičky solamylu
- 4 žampiony
- 1 cibule
- 1 červená cibule
- 1/2 červené papriky
- 1/2 žluté papriky
- pórek
- pepř
Ingredience pro přípravu omáčky
- 2 lžíce Teriyaki omáčky s pečeným česnekem
- 1 lžíce sladké chilli omáčky
- 3 lžíce ústřicové omáčky
- 3 lžíce vody
- 1 lžíce světlé sójové omáčky
- 1 lžíce tmavé sójové omáčky
- 2 lžičky solamylu
Postup přípravy
1. Do většího hrnce dáme vařit osolenou vodu a mezitím nakrájíme oloupané brambory na tenké hranolky.
2. Hranolky vložíme do vroucí vody na 1 minutu, poté je scedíme a propláchneme studenou vodou.
3. V hlubší pánvi rozpálíme olej a nakrájíme na nudličky vepřovou plec.
4. Maso dáme do větší mísy a přidáme k němu světlou sójovou omáčku, olej, pepř, sušený česnek, sušenou hořčici, kari, sušenou cibuli, sušenou petrželovou nať, kurkumu, saturejku a nakonec solamyl.
5. Dobře promícháme a maso vložíme do rozpálené pánve.
6. Maso necháme restovat a mezitím si nakrájíme na měsíčky žampiony.
7. Ze všech stran orestované maso přendáme do mísy a na výpeku v pánvi začneme restovat žampiony.
8. Na měsíčky si nakrájíme obě cibule a přidáme je k žampionům do pánve.
9. Připravíme si druhou pánev nebo fritézu, rozpálíme olej a osušené hranolky dáme smažit.
10. Papriky nakrájíme na nudličky, přidáme je do pánve a restujeme spolu se zbytkem.
11. Do první pánve přidáme zpět maso a na kolečka nakrájíme pórek, který taktéž přihodíme do pánve.
12. Suroviny v pánvi promícháme a necháme restovat. Mezitím připravíme omáčku.
13. Smícháme v misce všechny ingredience na omáčku a přidáme ji do pánve.
14. V pánvi vše dobře promícháme a podáváme se smaženými hranolkami.
Zajímavost o Teriyaki omáčce
Tento tradiční japonský pokrm vděčí za svůj název slovům „teri“ (lesk) a „yaki“ (grilování). Původně se omáčka používala hlavně k potírání ryb a masa během grilování, aby získaly lesklý a chutný povrch, dnes je základem pro spoustu vynikajících japonských pokrmů.