Vepřová pečeně patří mezi nejklasičtější a nejdostupnější druhy masa, které se v české kuchyni používají. Právě z této části si lze snadno připravit tuto poctivou vepřovou roládu. Tahle konkrétní verze, plněná omeletou, anglickou slaninou, paprikou a okurkami, se hodí nejen jako každodenní oběd, ale i sváteční pohoštění. Toto jídlo si vychutnáte v rodinném kruhu nejlépe.
Jedním z nejzajímavějších prvků tohoto receptu je vaječná omeleta s pažitkou, která se vkládá dovnitř rolády. Nejde o úplnou klasiku a může to působit trochu netradičně. Ale věřte, že recept je postavený na dokonale propojených chutích a vyzkoušené harmonii.
Recept na vepřovou roládu s omeletou
Ingredience pro přípravu
- 1 kg vepřové pečeně
- sůl a pepř
- tymián
- česnek dle chuti
- plnotučná hořčice
- 100 – 150 g anglické slaniny
- omeleta z 5 vajec s trochou nasekané pažitky
- červená paprika
- kyselé okurky
- grilovací koření
- drcený kmín
- cibule
- sádlo
Postup přípravy rolády
1. Vepřovou pečeni rozkrojíme na plát, naklepeme, osolíme, opepříme, posypeme nasekaným čerstvým tymiánem, potřeme prolisovaným česnekem a hořčicí.
2. Z 5 vajec uděláme omeletu, do které přidáme i nasekanou pažitku.
3. Omeletu rozkrojíme na dvě poloviny a rozprostřeme na plát.
4. Vyskládáme proužky papriky a okurek a pevně stočíme roládu, kterou svážeme potravinářským provázkem.
5. Posypeme grilovacím kořením a drceným kmínem.
6. Vložíme do pekáčku, přidáme 1 – 2 lžíce sádla, nasekaný česnek, na větší kusy nakrájenou velkou cibuli a větvičku rozmarýnu.

Vepřová roláda plněná vaječno-sýrovou omeletou, s brokolicovou rýží, fazolemi a čerstvou zeleninou
7. Pečeme přikryté v troubě na 190°C asi 1,5 hodiny a před koncem pečení necháme odkryté.
8. Následně roládu vyjmeme a zabalíme do pečícího papíru a pak do alobalu.
9. Pekáček s výpekem dáme na plotnu a oškrábeme z okrajů vše připečené.
10. Necháme vysmahnout, malinko zaprášíme hladkou moukou a podlijeme vodou, promícháme, provaříme a přecedíme.
Tip na konec
Roláda se krájí až po krátkém odpočinku, ideálně až po 10 – 15 minutách od vyjmutí z trouby. Tím se stabilizuje a jednotlivé plátky drží krásně pohromadě. Na talíři tak působí roláda velmi dekorativně.

Marinovaná pečená krkovice na asijský způsob: Šťavnatá hvězda letního menu z trouby nebo grilu

Vepřová pečeně na hořčici s domácím bramborovým knedlíkem
Foto a recept Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI