Vepřová pečeně patří mezi nejklasičtější a nejdostupnější druhy masa, které se v české kuchyni používají. Právě z této části si lze snadno připravit tuto poctivou vepřovou roládu. Tahle konkrétní verze, plněná omeletou, anglickou slaninou, paprikou a okurkami, se hodí nejen jako každodenní oběd, ale i sváteční pohoštění. Toto jídlo si vychutnáte v rodinném kruhu nejlépe.

Jedním z nejzajímavějších prvků tohoto receptu je vaječná omeleta s pažitkou, která se vkládá dovnitř rolády. Nejde o úplnou klasiku a může to působit trochu netradičně. Ale věřte, že recept je postavený na dokonale propojených chutích a vyzkoušené harmonii.

Recept na vepřovou roládu s omeletou

Ingredience pro přípravu

  • 1 kg vepřové pečeně
  • sůl a pepř
  • tymián
  • česnek dle chuti
  • plnotučná hořčice
  • 100 – 150 g anglické slaniny
  • omeleta z 5 vajec s trochou nasekané pažitky
  • červená paprika
  • kyselé okurky
  • grilovací koření
  • drcený kmín
  • cibule
  • sádlo

Postup přípravy rolády

1. Vepřovou pečeni rozkrojíme na plát, naklepeme, osolíme, opepříme, posypeme nasekaným čerstvým tymiánem, potřeme prolisovaným česnekem a hořčicí.

2. Z 5 vajec uděláme omeletu, do které přidáme i nasekanou pažitku.

3. Omeletu rozkrojíme na dvě poloviny a rozprostřeme na plát.

4. Vyskládáme proužky papriky a okurek a pevně stočíme roládu, kterou svážeme potravinářským provázkem.

5. Posypeme grilovacím kořením a drceným kmínem.

6. Vložíme do pekáčku, přidáme 1 – 2 lžíce sádla, nasekaný česnek, na větší kusy nakrájenou velkou cibuli a větvičku rozmarýnu.

Obrázek receptu na vepřovou roládu s brokolicovou rýží a omeletou.

Vepřová roláda plněná vaječno-sýrovou omeletou, s brokolicovou rýží, fazolemi a čerstvou zeleninou

7. Pečeme přikryté v troubě na 190°C asi 1,5 hodiny a před koncem pečení necháme odkryté.

8. Následně roládu vyjmeme a zabalíme do pečícího papíru a pak do alobalu.

9. Pekáček s výpekem dáme na plotnu a oškrábeme z okrajů vše připečené.

10. Necháme vysmahnout, malinko zaprášíme hladkou moukou a podlijeme vodou, promícháme, provaříme a přecedíme.

Vaječná omeleta do rolády.
Zdroj: freepik.com, Vaječná omeleta do rolády.

Tip na konec

Roláda se krájí až po krátkém odpočinku, ideálně až po 10 – 15 minutách od vyjmutí z trouby. Tím se stabilizuje a jednotlivé plátky drží krásně pohromadě. Na talíři tak působí roláda velmi dekorativně.

Obrázek k receptu krkovice z trouby na asijský způsob

Marinovaná pečená krkovice na asijský způsob: Šťavnatá hvězda letního menu z trouby nebo grilu

Obrázek receptu na vepřovou pečeni na hořčici s knedlíkem.

Vepřová pečeně na hořčici s domácím bramborovým knedlíkem

Foto a recept Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest