5 hvězdiček od 1 kuchaře
Přejít na recept Přejít na video Tisknout recept

Recept na vepřové karé dušené ve vlastní omáčce je skvělou volbou pro rychlou a chutnou večeři. Jemná chuť masa se skvěle doplňuje se zakysanou smetanou a křehkými cibulkami. Výhodou tohoto receptu je jeho jednoduchost a to, že nevyžaduje složité suroviny. Z vlastní zkušenosti mohu říci, že toto jídlo je nejen snadné na přípravu, ale také skvěle chutná i druhý den.

Vepřové karé, známé také jako panenka, je lahodným a šťavnatým kouskem masa, který je ideální pro přípravu nepřeberného množství pokrmů. Tento recept začíná restováním jemně nakrájené cibule, která dodá základu pokrmu sladkou a aromatickou chuť. K cibuli se přidává 800 g vepřové panenky, která se nechá opéct do zlatova, aby maso uvnitř zůstalo šťavnaté. Poté se přilije voda a nechá se vše jemně dusit, dokud maso není měkké. Pro zahuštění omáčky se vmíchá lžíce mouky a přidá se smetana, která pokrmu dodá krémovou konzistenci a jemnou kyselost. Dochucení solí a pepřem zvýrazní přirozené chutě ingrediencí, zatímco hrst čerstvé pažitky dodá pokrmu svěží bylinný nádech. Karé podáváme vařenými bramborami, rýží nebo čerstvým pečivem.

Tipy na vylepšení

  • Místo zakysané smetany můžete použít smetanu na vaření pro jemnější chuť.
  • Pokud preferujete výraznější omáčku, můžete přidat trochu hořčice nebo stroužek česneku.
  • Pro dietní variantu můžete použít nízkotučnou smetanu nebo omáčku zcela vynechat a servírovat maso s čerstvým zeleninovým salátem.
Zdroj obrázku: schnell food, Maso zasypané cibulí

Recept na vepřové karé dušené ve vlastní omáčce

Autor receptu: Jana Duchoňová
5 hvězdiček od 1 kuchaře
Čas přípravy 10 minut
Čas vaření 50 minut
Celkový čas 1 hodina
Porcí 4 porce
Vynikající vepřové karé v jemné omáčce, ideální k bramborám nebo nakládané okurce

Potřebné vybavení

  • Hluboká pánev

Suroviny

  • 800 g vepřové panenky
  • 350 ml vody
  • 2 cibule
  • 1 polévková lžíce pšeničné mouky
  • 1 polévková lžíce zakysané smetany (18 %)
  • sůl a pepř
  • hrst pažitky nebo petrželky

Postup 

  • Cibule nakrájíme na plátky a panenku rozdělíme na stejně velké kousky.
  • Maso osolíme a opepříme podle chuti.
    Opečení masa

    Zdroj obrázku: schnell food, Ochucené maso připravené na pánvi

  • Na dobře rozpálené pánvi opečeme maso po dobu 4 až 5 minut z každé strany, dokud nezíská zlatavou barvu.
  • Přidáme nakrájené cibule a zalijeme 200 ml vody. Přikryjeme pokličkou a dusíme 50 minut, dokud není maso měkké. Pravidelně kontrolujeme a nepřidáváme více vody, pokud to není nutné.
  • Pokud je omáčka příliš řídká, přimícháme mouku rozpuštěnou v malém množství vody.
  • Na závěr přidáme zakysanou smetanu a jemně promícháme.
    Vepřové karé se smetanou

    Zdroj obrázku: schnell food, Dokončení omáčky k masu

  • Před podáváním posypeme nasekanou pažitkou nebo petrželkou.
    Vepřové karé v omáčce

    Zdroj obrázku: schnell food, Vepřové karé připravené ve smetanové omáčce

Video recept

Uložit do Mé kuchařky
Cena: do 180 Kč
Chod: Hlavní chod
Kuchyně: Česká
Klíčové slovo: cibule, omáčka, smetana, vepřové karé, vepřové maso



5 hvězdiček od 1 kuchaře (1 hodnocení bez komentáře)

Sdílejte Váš názor

Hodnocení receptu




Připnout na Pinterest