Recept na vepřové karé dušené ve vlastní omáčce je skvělou volbou pro rychlou a chutnou večeři. Jemná chuť masa se skvěle doplňuje se zakysanou smetanou a křehkými cibulkami. Výhodou tohoto receptu je jeho jednoduchost a to, že nevyžaduje složité suroviny. Z vlastní zkušenosti mohu říci, že toto jídlo je nejen snadné na přípravu, ale také skvěle chutná i druhý den.
Vepřové karé, známé také jako panenka, je lahodným a šťavnatým kouskem masa, který je ideální pro přípravu nepřeberného množství pokrmů. Tento recept začíná restováním jemně nakrájené cibule, která dodá základu pokrmu sladkou a aromatickou chuť. K cibuli se přidává 800 g vepřové panenky, která se nechá opéct do zlatova, aby maso uvnitř zůstalo šťavnaté. Poté se přilije voda a nechá se vše jemně dusit, dokud maso není měkké. Pro zahuštění omáčky se vmíchá lžíce mouky a přidá se smetana, která pokrmu dodá krémovou konzistenci a jemnou kyselost. Dochucení solí a pepřem zvýrazní přirozené chutě ingrediencí, zatímco hrst čerstvé pažitky dodá pokrmu svěží bylinný nádech. Karé podáváme vařenými bramborami, rýží nebo čerstvým pečivem.
Tipy na vylepšení
- Místo zakysané smetany můžete použít smetanu na vaření pro jemnější chuť.
- Pokud preferujete výraznější omáčku, můžete přidat trochu hořčice nebo stroužek česneku.
- Pro dietní variantu můžete použít nízkotučnou smetanu nebo omáčku zcela vynechat a servírovat maso s čerstvým zeleninovým salátem.
Recept na vepřové karé dušené ve vlastní omáčce
Potřebné vybavení
- Hluboká pánev
Suroviny
- 800 g vepřové panenky
- 350 ml vody
- 2 cibule
- 1 polévková lžíce pšeničné mouky
- 1 polévková lžíce zakysané smetany (18 %)
- sůl a pepř
- hrst pažitky nebo petrželky
Postup
- Cibule nakrájíme na plátky a panenku rozdělíme na stejně velké kousky.
- Maso osolíme a opepříme podle chuti.
Zdroj obrázku: schnell food, Ochucené maso připravené na pánvi
- Na dobře rozpálené pánvi opečeme maso po dobu 4 až 5 minut z každé strany, dokud nezíská zlatavou barvu.
- Přidáme nakrájené cibule a zalijeme 200 ml vody. Přikryjeme pokličkou a dusíme 50 minut, dokud není maso měkké. Pravidelně kontrolujeme a nepřidáváme více vody, pokud to není nutné.
- Pokud je omáčka příliš řídká, přimícháme mouku rozpuštěnou v malém množství vody.
- Na závěr přidáme zakysanou smetanu a jemně promícháme.
Zdroj obrázku: schnell food, Dokončení omáčky k masu
- Před podáváním posypeme nasekanou pažitkou nebo petrželkou.
Zdroj obrázku: schnell food, Vepřové karé připravené ve smetanové omáčce