Vepřové kostky po bratislavsku v sobě nesou odkaz středoevropské kuchyně, která klade důraz na intenzivní chutě. Kombinace šťavnatého vepřového masa se sladkou mrkví, hráškem a rajčatovou omáčkou má velmi blízko maďarské kuchyni. Jemná zelenina a pikantní nádech však tvoří charakteristické slovenské rysy. Každopádně vás tato pochoutka nejen zasytí, ale i zahřeje. Jde o ideální pokrm pro rodinný oběd, třeba i ve svátečním podání.
Toto slovenské jídlo je také velmi syté a výživné. A jako obrovskou výhodou je fakt, že druhý den chutná omáčka ještě mnohem lépe, jelikož se chutě dobře prolnou. Proto tento pokrm mají rádi jak hospodyně v domácnostech, tak i kuchaři v restauracích.
Recept na vepřové kostky po bratislavsku
Ingredience pro přípravu
- 500 g vepřové plece
- 1 velká cibule
- 1 lžíce rajského protlaku
- 1 mrkev
- kousek celeru
- 1 větší kyselá okurka
- sterilovaný nebo mražený hrášek
- 150 ml mléka
- 150 ml smetana na vaření
- citronová šťáva
- olej
- sůl
Postup přípravy vepřových kostek
1. Maso nakrájíme na plátky a osolíme.
2. Na oleji orestujeme cibuli, přidáme maso a z obou stran ho opečeme.
3. Vmícháme rajský protlak, podlijeme vodou nebo vývarem a dusíme.

Dušené hovězí kostky na česneku a cibulce, se špenátem a bramborovým knedlíkem
4. Přibližně v polovině dušení přidáme na kostičky nakrájenou mrkev a celer.
5. Před koncem vmícháme nadrobno nakrájenou okurku a hrášek.
6. Zalijeme mlékem a smetanou rozmíchanou s trochou hladké mouky.
7. Povaříme ještě 10 minut a dochutíme citronovou šťávou a případně dosolíme.
Historie pokrmu
Bratislava má bohatou gastronomickou historii a bezesporu čerpá inspiraci z maďarské kuchyně. Mnoho tradičních pokrmů mají dokonce původ z období Rakouska-Uherska. Navíc vepřové maso je již od nepaměti na Slovensku velmi oblíbené, více než jinde. Bylo totiž snadno dostupné a dalo se lehce připravit na mnoho způsobů.

Čertovská směs z pikantního vepřového: Znáte také pod retro názvem katův šleh
Foto a recept: Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI