Vepřové kostky po bratislavsku v sobě nesou odkaz středoevropské kuchyně, která klade důraz na intenzivní chutě. Kombinace šťavnatého vepřového masa se sladkou mrkví, hráškem a rajčatovou omáčkou má velmi blízko maďarské kuchyni. Jemná zelenina a pikantní nádech však tvoří charakteristické slovenské rysy. Každopádně vás tato pochoutka nejen zasytí, ale i zahřeje. Jde o ideální pokrm pro rodinný oběd, třeba i ve svátečním podání.

Toto slovenské jídlo je také velmi syté a výživné. A jako obrovskou výhodou je fakt, že druhý den chutná omáčka ještě mnohem lépe, jelikož se chutě dobře prolnou. Proto tento pokrm mají rádi jak hospodyně v domácnostech, tak i kuchaři v restauracích.

Recept na vepřové kostky po bratislavsku

Ingredience pro přípravu

  • 500 g vepřové plece
  • 1 velká cibule
  • 1 lžíce rajského protlaku
  • 1 mrkev
  • kousek celeru
  • 1 větší kyselá okurka
  • sterilovaný nebo mražený hrášek
  • 150 ml mléka
  • 150 ml smetana na vaření
  • citronová šťáva
  • olej
  • sůl

Postup přípravy vepřových kostek

1. Maso nakrájíme na plátky a osolíme.

2. Na oleji orestujeme cibuli, přidáme maso a z obou stran ho opečeme.

3. Vmícháme rajský protlak, podlijeme vodou nebo vývarem a dusíme.

Dušené hovězí maso s česnekem

Dušené hovězí kostky na česneku a cibulce, se špenátem a bramborovým knedlíkem

4. Přibližně v polovině dušení přidáme na kostičky nakrájenou mrkev a celer.

5. Před koncem vmícháme nadrobno nakrájenou okurku a hrášek.

6. Zalijeme mlékem a smetanou rozmíchanou s trochou hladké mouky.

7. Povaříme ještě 10 minut a dochutíme citronovou šťávou a případně dosolíme.

Sterilovaný hrášek.
Foto: freepik.com, Sterilovaný hrášek.

Historie pokrmu

Bratislava má bohatou gastronomickou historii a bezesporu čerpá inspiraci z maďarské kuchyně. Mnoho tradičních pokrmů mají dokonce původ z období Rakouska-Uherska. Navíc vepřové maso je již od nepaměti na Slovensku velmi oblíbené, více než jinde. Bylo totiž snadno dostupné a dalo se lehce připravit na mnoho způsobů.

Obrázek receptu na Čertovskou směs z pikantního vepřového zvaná retro Katův šleh

Čertovská směs z pikantního vepřového: Znáte také pod retro názvem katův šleh

Foto a recept: Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest