Těžko najdeme typičtější jídlo pro českou kuchyni, než prosté vepřové plátky se šťávou a bramborovou kaší. Přestože se pokrm tváří velmi obyčejně, při troše pochopení dokážeme připravit nevšedně chutnající oběd pro celou rodinu. Asi nejdůležitějším krokem během přípravy je výběr správného druhu vepřového masa. Nejlépe se v tomto případě asi hodí kus vepřového karé nebo pečeně.

Vepřové maso je totiž součástí české kuchyně už od nepaměti. Mezi jeho hlavní přednosit patří univerzálnost, dostupnost a také výživová hodnota. Obsahuje dostatek bílkovin, vitamínu B a železa.

Recept na vepřové plátky se šťávou

Ingredience pro přípravu

  • vepřová pečeně
  • sůl a pepř
  • horčice
  • větší cibule
  • sádlo
  • 1/2 kostky Masoxu
  • majoránka
  • tymián
  • voda
  • jíška

Postup přípravy vepřových plátků

1. Na prkýnku nakrájíme vepřovou pečeni na plátky a rozklepeme, poté ji důkladně osolíme a opepříme.

2. Nyní plátky pomažeme z obou stran hořčicí, větší cibuli nakrájíme na kolečka.

3. V pánvi rozehřejeme sádlo a cibuli osmažíme do hněda, následně přidáme rozklepané plátky pečeně a smažíme společně s cibulí.

4. Přidáme půl kostky Masoxu, tymián, majoránku a vše podlijeme vodou.

Obrázek receptu na vepřové plátky s cibulovou omáčkou a brambory.

Vepřové plátky s cibulovou omáčkou, brambory a okurkovým salátem

Obrázek receptu na Vepřovou krkovici na žampionech se silnou omáčkou

Plátky vepřové krkovice připravené na houbách s omáčkou z cibulovo – sádlového základu

5. Maso vyndáme až bude měkké, omáčku přecedíme a zahustíme jíškou, nakonec maso vrátíme do omáčky a chvilku povaříme.

6. Podáváme s bramborovou kaší.

Zajímavost na závěr

Ve starých kuchařkách najdeme i verzi, kde se k masu přidává trocha piva nebo vína, což dodá omáčce neobyčejný chuťový detail.

V některých regionech se do omáčky přidává špetka cukru, aby se chuť zkaramelizované cibulky více rozvinula.

Foto a recept Ilona Mikulecká, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest