Kombinace vepřového masa a pepře nás nikdy neomrzí. Konkrétně pepřová omáčka patří mezí mé nejoblíbenější doplňky k vepřovému masu již řadu let. Pokud k této výtečné omáčce přiložíme šťavnaté vepřové maso, vytvoříme dokonalý oběd nebo večeři. Recept je jednoduchý a výsledkem je skvělý hlavní chod.

Členové vaší rodiny si skvěle pochutnají, jen dejte pozor na množství a pálivost pepře, pokud máte děti. Pro případné hosty během návštěvy nebo speciální příležitosti připravte méně pikantní variantu s možnosti opepření během konzumace. Rozhodně doporučujeme používat čerstvě namletý pepř přímo z mlýnku, aroma je s tím již namletým nesrovnatelné.

A pokud se rádi inspirujete recepty ostatních kuchařů, přidejte se do facebookové skupiny na Nejlepší recepty z kuchyně a ukažte i své vlastní kuchařské inspirace.

Recept na vepřovou pečeni v pepřové omáčce

Ingredience pro přípravu

  • 600 g vepřové pečeně
  • 25 g másla
  • 1 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 2 – 3 lžičky černého mletého pepře
  • 3 lžičky rajského protlaku
  • 100 ml koňaku nebo bourbonu
  • 500 ml vývaru
  • 1 lžička škrobu
  • 100 ml smetany na vaření
  • olej
  • sůl
  • petrželka

Postup přípravy

1. Vepřovou pečeni si nakrájíme na cca 1,5 cm silné plátky a ty z obou stran osolíme a opepříme.

Vepřovou pečeni si nakrájíme na cca 1,5 cm silné plátky a ty z obou stran osolíme a opepříme.

2. Plátky masa dáme do misky a zalejeme je trochou oleje.

3. Maso v oleji dobře prohněteme a dáme do lednice na minimálně 6 hodin.

4. Na pánvi si rozpálíme olej a odpočinuté maso 4 minuty restujeme z každé strany.

Maso orestujeme z obou stran.
Zdroj obrázku: Vaříme s Kubíčkem, Maso orestujeme z obou stran.

5. Stáhneme oheň, přihodíme máslo a necháme ho u masa rozpustit.

6. Rozpuštěným máslem polejeme maso a poté plátky vyndáme.

7. Nakrájíme si nadrobno cibuli a dáme ji do pánve po masu.

8. Přibližně 4 minuty ji restujeme a přidáme prolisovaný česnek.

Přidáme prolisovaný česnek.
Zdroj obrázku: Vaříme s Kubíčkem, Přidáme prolisovaný česnek.

9. Promícháme a přisypeme čerstvě namletý pepř. Opět dobře zamícháme.

Přisypeme čerstvě namletý pepř.
Zdroj obrázku: Vaříme s Kubíčkem, Přisypeme čerstvě namletý pepř.

10. Nyní přidáme rajský protlak a zapracujeme ho do cibulové směsi.

11. Dále přilejeme bourbon nebo koňak a zamícháme.

12. Přilejeme vývar a dochutíme 1/2 lžičkou soli a opět promícháme.

13. Omáčku necháme vařit a vedle si zatím v menší misce smícháme 100 ml vody se škrobem.

14. Rozpuštěný škrob za stálého míchání nalejeme do omáčky a stále vaříme a mícháme.

15. Po chvíli vaření nalejeme smetanu a dobře ji v omáčce promícháme.

16. Nakonec do omáčky vložíme plátky masa a dusíme je v omáčce asi 20 minut pod pokličkou.

Nakonec do omáčky vložíme plátky masa.
Zdroj obrázku: Vaříme s Kubíčkem, Nakonec do omáčky vložíme plátky masa.

17. Podáváme s nasekanou petrželkou a uvařenými bramborami.

Pepřová omáčka

Pepřová omáčka se hodí snad k jakémukoliv masu bez rozdílu. Vždy dobře obohatí celý pokrm a přidá mu na pikantnosti. Důležité je pracovat s čerstvě namletým kvalitním černým pepřem. Klidně experimentujte s různými druhy pepře, vynikající je mix černého, bílého a kajenského.



Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest