Kombinace vepřového masa a pepře nás nikdy neomrzí. Konkrétně pepřová omáčka patří mezí mé nejoblíbenější doplňky k vepřovému masu již řadu let. Pokud k této výtečné omáčce přiložíme šťavnaté vepřové maso, vytvoříme dokonalý oběd nebo večeři. Recept je jednoduchý a výsledkem je skvělý hlavní chod.
Členové vaší rodiny si skvěle pochutnají, jen dejte pozor na množství a pálivost pepře, pokud máte děti. Pro případné hosty během návštěvy nebo speciální příležitosti připravte méně pikantní variantu s možnosti opepření během konzumace. Rozhodně doporučujeme používat čerstvě namletý pepř přímo z mlýnku, aroma je s tím již namletým nesrovnatelné.
A pokud se rádi inspirujete recepty ostatních kuchařů, přidejte se do facebookové skupiny na Nejlepší recepty z kuchyně a ukažte i své vlastní kuchařské inspirace.
Recept na vepřovou pečeni v pepřové omáčce
Ingredience pro přípravu
- 600 g vepřové pečeně
- 25 g másla
- 1 cibule
- 4 stroužky česneku
- 2 – 3 lžičky černého mletého pepře
- 3 lžičky rajského protlaku
- 100 ml koňaku nebo bourbonu
- 500 ml vývaru
- 1 lžička škrobu
- 100 ml smetany na vaření
- olej
- sůl
- petrželka
Postup přípravy
1. Vepřovou pečeni si nakrájíme na cca 1,5 cm silné plátky a ty z obou stran osolíme a opepříme.
2. Plátky masa dáme do misky a zalejeme je trochou oleje.
3. Maso v oleji dobře prohněteme a dáme do lednice na minimálně 6 hodin.
4. Na pánvi si rozpálíme olej a odpočinuté maso 4 minuty restujeme z každé strany.
5. Stáhneme oheň, přihodíme máslo a necháme ho u masa rozpustit.
6. Rozpuštěným máslem polejeme maso a poté plátky vyndáme.
7. Nakrájíme si nadrobno cibuli a dáme ji do pánve po masu.
8. Přibližně 4 minuty ji restujeme a přidáme prolisovaný česnek.
9. Promícháme a přisypeme čerstvě namletý pepř. Opět dobře zamícháme.
10. Nyní přidáme rajský protlak a zapracujeme ho do cibulové směsi.
11. Dále přilejeme bourbon nebo koňak a zamícháme.
12. Přilejeme vývar a dochutíme 1/2 lžičkou soli a opět promícháme.
13. Omáčku necháme vařit a vedle si zatím v menší misce smícháme 100 ml vody se škrobem.
14. Rozpuštěný škrob za stálého míchání nalejeme do omáčky a stále vaříme a mícháme.
15. Po chvíli vaření nalejeme smetanu a dobře ji v omáčce promícháme.
16. Nakonec do omáčky vložíme plátky masa a dusíme je v omáčce asi 20 minut pod pokličkou.
17. Podáváme s nasekanou petrželkou a uvařenými bramborami.
Pepřová omáčka
Pepřová omáčka se hodí snad k jakémukoliv masu bez rozdílu. Vždy dobře obohatí celý pokrm a přidá mu na pikantnosti. Důležité je pracovat s čerstvě namletým kvalitním černým pepřem. Klidně experimentujte s různými druhy pepře, vynikající je mix černého, bílého a kajenského.