Určitě všichni známe ptáčky z hovězího v přírodní šťávě – prostě španělský ptáček. Ale já doma připravuji snad ještě raději ptáčky z vepřového na smetaně. K tomu domácí knedlík a třeba i tento mrkvový. Podívejte, jaké je to potěšení pro chuťové buňky. Toto jídlo je natolik výtečné, že ho můžeme považovat také za sváteční. Sice nezavání dietou a neslibuje okamžitou lehkost, ale zaručeně vás zasytí a vy budete mít pozitivní náladu. Kdo někdy jedl „ptáčka“, ví, že to není žádný drobný opeřenec, ale rolka z masa, která se při vaření uzavírá jako malý poklad. Původně se ptáčky dělaly z hovězího, ale vepřová varianta má něco do sebe. Výhoda vepřového masa je rychlost přípravy, šťavnatost a v neposlední řadě cena.

Mrkev v knedlíku? Pro někoho možná překvapení, ale mrkvový knedlík není žádná novinka. Už naše babičky přidávaly mrkev do těsta pro barvu i chuť. Mrkev přidává knedlíku také vláčnost a bonus v podobě vlákniny.

Recept na vepřové ptáčky na smetaně

Ingredience pro přípravu 4 porcí

Ptáčky na smetaně:

  • 4 plátky vepřové kýty
  • sůl a pepř
  • plnotučná hořčice
  • 12 plátků anglické slaniny (dlouhé plátky) do ptáčků
  • 4 okurky
  • 8 proužků červené papriky
  • 4 párky
  • hladká mouka na obalení
  • 1 cibule
  • 60 g anglické slaniny do základu
  • 1 lžíce sádla
  • vývar nebo voda na podlití
  • 250 ml smetany 33%

Mrkvový knedlík:

  • 450 g polohrubé mouky
  • 1 lžička soli
  • 10 g sušeného droždí (1 sáček)
  • 1 vejce
  • 200 ml vlažného mléka
  • 1 středně velká mrkev nastrouhaná nahrubo

Postup přípravy ptáčků a omáčky

1. Maso naklepeme, osolíme, opepříme z obou stran.

2. Pak potřeme hořčicí a na každý plátek masa naklademe 3 pruhy slaniny, párek, okurku a 2 proužky papriky.

3. Stočíme a svážeme pevně potravinářským provázkem, poté obalíme v mouce.

4. V kastrole rozškvaříme nakrájenou slaninu, přidáme sádlo, nakrájenou cibuli a orestujeme do tmavé barvy.

Obrázek receptu na Falešný vepřový ptáček - poctivé jídlo s úsměvem

Opravdový rodinný hit: Vepřový plněný ptáček, rychle, snadno a s láskou, chutná jako od babičky

5. Přidáme maso a orestujeme ho zprudka ze všech stran.

6. Dále podlijeme vývarem nebo vodou, aby maso bylo potopené a pod pokličkou dusíme doměkka.

7. Hotové maso vyjmeme a zbavíme provázku.

8. Do omáčky přidáme zbytek nakrájené papriky a párku, lžičku hořčice, přilijeme smetanu a povaříme.

9. Pokud je omáčka moc řídká přidáme do smetany trošku hladké mouky a dobře rozmícháme, aby se neudělali hrudky.

Příprava kynutého knedlíku s mrkví

1. Mouku prosejeme do mísy, smícháme se solí, doprostřed uděláme důlek a do něj vsypeme droždí.

2. Zalijeme ho trochou vlažného mléka a necháme asi 5 minut vzejít.

3. Vajíčko rozšleháme vidličkou ve vlažném mléce a vlijeme do mísy.

Obrázek receptu na kuřecí prsa na slanině ve smetanové omáčce s mrkvovým knedlíkem.

Kuřecí prsa na slanině ve smetanové omáčce s mrkvovým knedlíkem

4. Přidáme nastrouhanou mrkev a vypracujeme těsto, které necháme vykynout, těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem.

5. Vykynuté těsto vyklopíme na mírně pomoučený vál a rozdělíme na 4 stejně velké díly.

6. Každý uválíme do válečku, přikryjeme čistou utěrkou a necháme ještě 10 minut kynout.

7. Poté vaříme v páře 20 minut. Před vložením knedlíků do parního hrnce potřeme každý knedlík jemně olejem, aby se k sobě nepřilepily.

8. Pokud budeme vařit ve vodě, vkládáme do vroucí vody a vaříme 20 – 25 minut.

9. Ještě horké rozkrojíme nití, aby vyšla ven pára.

Nastrouhaná mrkev do knedlíku.
Foto: freepik.com, Nastrouhaná mrkev do knedlíku.

Návrat ke klasické variantě

Pokud preferujete běžné ptáčky s hovězím masem, klidně si je tak připravte. Postup bude zcela stejný, ale bude nutné maso déle dusit.

Hovězí závitky - servírování

Hovězí závitky s náplní z klobásy, vajec a okurek v hořčičné omáčce

Foto a recept Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest