Určitě všichni známe ptáčky z hovězího v přírodní šťávě – prostě španělský ptáček. Ale já doma připravuji snad ještě raději ptáčky z vepřového na smetaně. K tomu domácí knedlík a třeba i tento mrkvový. Podívejte, jaké je to potěšení pro chuťové buňky. Toto jídlo je natolik výtečné, že ho můžeme považovat také za sváteční. Sice nezavání dietou a neslibuje okamžitou lehkost, ale zaručeně vás zasytí a vy budete mít pozitivní náladu. Kdo někdy jedl „ptáčka“, ví, že to není žádný drobný opeřenec, ale rolka z masa, která se při vaření uzavírá jako malý poklad. Původně se ptáčky dělaly z hovězího, ale vepřová varianta má něco do sebe. Výhoda vepřového masa je rychlost přípravy, šťavnatost a v neposlední řadě cena.
Mrkev v knedlíku? Pro někoho možná překvapení, ale mrkvový knedlík není žádná novinka. Už naše babičky přidávaly mrkev do těsta pro barvu i chuť. Mrkev přidává knedlíku také vláčnost a bonus v podobě vlákniny.
Recept na vepřové ptáčky na smetaně
Ingredience pro přípravu 4 porcí
Ptáčky na smetaně:
- 4 plátky vepřové kýty
- sůl a pepř
- plnotučná hořčice
- 12 plátků anglické slaniny (dlouhé plátky) do ptáčků
- 4 okurky
- 8 proužků červené papriky
- 4 párky
- hladká mouka na obalení
- 1 cibule
- 60 g anglické slaniny do základu
- 1 lžíce sádla
- vývar nebo voda na podlití
- 250 ml smetany 33%
Mrkvový knedlík:
- 450 g polohrubé mouky
- 1 lžička soli
- 10 g sušeného droždí (1 sáček)
- 1 vejce
- 200 ml vlažného mléka
- 1 středně velká mrkev nastrouhaná nahrubo
Postup přípravy ptáčků a omáčky
1. Maso naklepeme, osolíme, opepříme z obou stran.
2. Pak potřeme hořčicí a na každý plátek masa naklademe 3 pruhy slaniny, párek, okurku a 2 proužky papriky.
3. Stočíme a svážeme pevně potravinářským provázkem, poté obalíme v mouce.
4. V kastrole rozškvaříme nakrájenou slaninu, přidáme sádlo, nakrájenou cibuli a orestujeme do tmavé barvy.

Opravdový rodinný hit: Vepřový plněný ptáček, rychle, snadno a s láskou, chutná jako od babičky
5. Přidáme maso a orestujeme ho zprudka ze všech stran.
6. Dále podlijeme vývarem nebo vodou, aby maso bylo potopené a pod pokličkou dusíme doměkka.
7. Hotové maso vyjmeme a zbavíme provázku.
8. Do omáčky přidáme zbytek nakrájené papriky a párku, lžičku hořčice, přilijeme smetanu a povaříme.
9. Pokud je omáčka moc řídká přidáme do smetany trošku hladké mouky a dobře rozmícháme, aby se neudělali hrudky.
Příprava kynutého knedlíku s mrkví
1. Mouku prosejeme do mísy, smícháme se solí, doprostřed uděláme důlek a do něj vsypeme droždí.
2. Zalijeme ho trochou vlažného mléka a necháme asi 5 minut vzejít.
3. Vajíčko rozšleháme vidličkou ve vlažném mléce a vlijeme do mísy.

Kuřecí prsa na slanině ve smetanové omáčce s mrkvovým knedlíkem
4. Přidáme nastrouhanou mrkev a vypracujeme těsto, které necháme vykynout, těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem.
5. Vykynuté těsto vyklopíme na mírně pomoučený vál a rozdělíme na 4 stejně velké díly.
6. Každý uválíme do válečku, přikryjeme čistou utěrkou a necháme ještě 10 minut kynout.
7. Poté vaříme v páře 20 minut. Před vložením knedlíků do parního hrnce potřeme každý knedlík jemně olejem, aby se k sobě nepřilepily.
8. Pokud budeme vařit ve vodě, vkládáme do vroucí vody a vaříme 20 – 25 minut.
9. Ještě horké rozkrojíme nití, aby vyšla ven pára.
Návrat ke klasické variantě
Pokud preferujete běžné ptáčky s hovězím masem, klidně si je tak připravte. Postup bude zcela stejný, ale bude nutné maso déle dusit.

Hovězí závitky s náplní z klobásy, vajec a okurek v hořčičné omáčce
Foto a recept Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI