Příprava vepřových uší v aspiku je překvapivě jednoduchá a zaručeně přináší skvělý gurmánský zážitek. Tento recept, populární především ve střední a východní Evropě, vyzdvihuje chuť vepřového masa a vytváří lahodně jemný aspik s výrazným nádechem koření. Navíc je cenově velmi dostupný a bohatý na kolagen, což prospívá nejen kloubům, ale i pleti. Recept je ideální na rodinné oslavy nebo jako předkrm.

Recept na vepřové uši v aspiku

Ingredience pro přípravu

  • 5-6 prasečích uší
  • 1-2 cibule
  • 2 mrkve
  • 6 stroužků česneku
  • 2 celery
  • celerová nať
  • 1-2 lžíce rostlinného oleje
  • 1 lžička celého černého pepře
  • pár kuliček nového koření
  • 1 lžička semínek koriandru
  • 1 lžička celého kmínu
  • 3-4 bobkové listy
  • 1,5 lžičky soli
  • 1 lžíce hnědého cukru
  • 130 ml sójové omáčky a 1/2 lžíce
  • 2,5 litru vody
  • hlávka bílého zelí
  • sůl
  • mletý černý pepř
  • 2-3 lžíce olivového oleje
  • 1/2 lžíce jablečného octa
  • 1 lžička hořčice
  • 30 g parmazánu a dvě lžíce
  • plátky slaniny
  • jarní cibulka

Postup přípravy

1. Prasečí uši vložíme do hrnce a zalejeme vodou, poté je necháme 1 hodinu odstát.

Uši zalejeme vodou v hrnci.
Zdroj: Schneller Koch, Uši zalejeme vodou v hrnci.

2. Odstáté uši omyjeme pod tekoucí vodou a očistíme kartáčem.

3. Cibuli rozčtvrtíme i se slupkou a oloupané mrkve rozkrájíme na větší kusy.

4. Polovinu celerové natě přepůlíme, v hrnci roztopíme olej a připravenou zeleninu s 5 stroužky neoloupaného česneku orestujeme do hněda.

5. Do hrnce vložíme očištěné uši, celý černý pepř, nové koření, koriandr, kmín, bobkový list, 1,5 lžičky soli, cukr, 130 ml sójové omáčky.

6. Vše zalijeme 2,5 litrem vody, přidáme celerovou nať, zakryjeme poklicí a přivedeme k varu.

7. Poté zmírníme plamen a necháme jen lehce probublávat 2,5-3 hodiny dokud prasečí uši nezměknou.

8. Zelí nakrájíme na 2-3 cm velké kostičky a vložíme do mísy, osolíme, opepříme a zakápneme olivovým olejem.

9. Dobře promícháme a dáme na plech vyložený pečícím papírem.

10. Pečeme v předehřáté troubě na 220 stupňů 20 minut, během pečení zelí promícháme.

Nakrájené zelí propečeme chvíli v troubě.
Zdroj: Schneller Koch, Nakrájené zelí propečeme chvíli v troubě.

11. Olej, jablečný ocet, hořčice, česnek, parmazán, černý pepř promícháme v misce.

12. Na pánvi opečeme slaninu pokrájenou na kostičky.

13. Upečené zelí vložíme do misky a smícháme s omáčkou z hořčice a zasypeme opečenou slaninou.

14. Vepřové uši vyndáme z hrnce a celý vývar přecedíme.

15. Uši rozkrájíme na menší kusy a vložíme do formy vyložené potravinovou folií.

Uvařené uši nakrájíme.
Zdroj: Schneller Koch, Uvařené uši nakrájíme.
Prasečí uši vyskládáme do pekáče vyloženého potravinářskou fólií.
Zdroj: Schneller Koch, Prasečí uši vyskládáme do pekáče vyloženého potravinářskou fólií.

16. Celé zalejeme přeceděným vývarem, zatížíme hladinu a dáme ztuhnout do lednice.

Vepřové uši v aspiku.
Zdroj: Schneller Koch, Vepřové uši v aspiku.

Tradice pokrmu

Aspik z vepřových uší má v gastronomii bohatou historii a dlouhodobě je oblíbený jako pochoutka, která spojuje chuť masa s jemným rosolem. Tento pokrm je v některých oblastech tradičním jídlem a často se podává při slavnostních příležitostech. Pro někoho může být aspik netradiční, ale jeho chuť a textura jsou vynikající a díky kolagenu má také zdravotní benefity. Připravit vepřové uši v aspiku může být nejen kuchařským dobrodružstvím, ale také způsobem, jak obohatit jídelníček o něco nového a nezvyklého.

TIP: prohlédněte si další recepty na Aspik a vše, co se dá s Aspikem připravit.



Write A Comment

Připnout na Pinterest