Pečený vepřový bůček s bramborovým knedlíkem a špenátem je jedním z pilířů české kuchyně, který i jako notoricky známý recept, je stále populární a získává si srdce mnoha gurmánů pro svou bohatou chuť a sytost. Je to zkrátka tradiční české jídlo, které se těší velké oblibě a tak to i nejspíše zůstane. Plátky šťavnatého bůčku se pečou do zlatavé barvy s kůrkou, která dodává masu vynikající chuť. Bramborové knedlíky, které jsou připravené z čerstvých brambor a jemně nastrouhaných brambor, vytvoří dokonalou přílohu. Dušený špenát s česnekem a cibulí pak harmonicky doplňuje celý pokrm svou svěžestí a lehce pikantní chutí.

Vepřový bůček byl v minulosti považován za pokrm chudších vrstev, protože obsahuje vyšší podíl tuku a byl cenově dostupnější. Postupem času se však stal oblíbeným právě díky své šťavnatosti a výrazné chuti.

Recept na pečený šťavnatý bůček

Ingredience pro přípravu

  • nakrájený vepřový bůček
  • cibule
  • česnek
  • drcený kmín
  • sůl a pepř
  • 300 ml piva
  • pro lepší chuť vepřový vývar z kostí
  • voda

Postup přípravy

Pečený vepřový bůček.
Pečený vepřový bůček.

1. Cibule najemno nakrájíme a orestujeme si ji na pánvi bez použití oleje.

2. Cibuli dáme do zapékací mísy a na ni vyskládáme plátky bůčku.

3. Bůček osolíme, opepříme, vmasírujeme kmín a česnek.

4. Vše podlijeme pivem, zapékací mísu zakryjeme a vložíme do předehřáté trouby.

5. Pečeme přibližně 30 minut a poté mísu odkryjeme.

6. Během pečení průběžně podléváme vroucí vodou nebo ještě lépe vepřovým vývarem a do výpeku prolisujeme 2 stroužky česneku.

Příprava bůčkové rolády s červeným zelím a noky

Bůčková roláda se špeclemi, silnou omáčkou a červeným zelím

7. Podáváme s domácím bramborovým knedlíkem a špenátem.

Recept na bramborový knedlík

Bramborové knedlíky a špenát pak doplňují toto jídlo o další vrstvy chutí a textur, čímž vzniká harmonická kombinace, která je dnes neodmyslitelnou součástí českých nedělních obědů a svátečních tabulí.

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest