Pečený vepřový bůček s bramborovým knedlíkem a špenátem je jedním z pilířů české kuchyně, který i jako notoricky známý recept, je stále populární a získává si srdce mnoha gurmánů pro svou bohatou chuť a sytost. Je to zkrátka tradiční české jídlo, které se těší velké oblibě a tak to i nejspíše zůstane. Plátky šťavnatého bůčku se pečou do zlatavé barvy s kůrkou, která dodává masu vynikající chuť. Bramborové knedlíky, které jsou připravené z čerstvých brambor a jemně nastrouhaných brambor, vytvoří dokonalou přílohu. Dušený špenát s česnekem a cibulí pak harmonicky doplňuje celý pokrm svou svěžestí a lehce pikantní chutí.
Vepřový bůček byl v minulosti považován za pokrm chudších vrstev, protože obsahuje vyšší podíl tuku a byl cenově dostupnější. Postupem času se však stal oblíbeným právě díky své šťavnatosti a výrazné chuti.
Recept na pečený šťavnatý bůček
Ingredience pro přípravu
- nakrájený vepřový bůček
- cibule
- česnek
- drcený kmín
- sůl a pepř
- 300 ml piva
- pro lepší chuť vepřový vývar z kostí
- voda
Postup přípravy
1. Cibule najemno nakrájíme a orestujeme si ji na pánvi bez použití oleje.
2. Cibuli dáme do zapékací mísy a na ni vyskládáme plátky bůčku.
3. Bůček osolíme, opepříme, vmasírujeme kmín a česnek.
4. Vše podlijeme pivem, zapékací mísu zakryjeme a vložíme do předehřáté trouby.
5. Pečeme přibližně 30 minut a poté mísu odkryjeme.
6. Během pečení průběžně podléváme vroucí vodou nebo ještě lépe vepřovým vývarem a do výpeku prolisujeme 2 stroužky česneku.
Bůčková roláda se špeclemi, silnou omáčkou a červeným zelím
7. Podáváme s domácím bramborovým knedlíkem a špenátem.
Recept na bramborový knedlík
Bramborové knedlíky a špenát pak doplňují toto jídlo o další vrstvy chutí a textur, čímž vzniká harmonická kombinace, která je dnes neodmyslitelnou součástí českých nedělních obědů a svátečních tabulí.