Tento nádherně šťavnatý a osvěžující zákusek s pomerančovým pudinkem, jemným krémem z Mascarpone a lahodnými rumovými piškoty není jen tak obyčejný moučník. Spojení pomeranče, rumu, čokolády a lehkého a nadýchaného krému z Mascarpone, smetany a pudinku, je doslova neodolatelné.

A proč název “Vídeňská harmonie”? Protože pochází z Vídně a jeho tradice má kořeny v 18. a 19. století, kdy se cukrářské umění rozvíjelo. Zákusky se tehdy podávaly na císařském dovře a rychle se staly symbolem elegance a luxusu. Kdo by neznal například vyhlášený zákusek Sachertorte (Sacherův dort)? Některé kavárny se staly místem, kde si vídeňská smetánka vychutnávala dezerty spolu s vídeňskou kávou. Vídeňské zákusky dodnes patří k nejoblíbenějším dezertům na světě.

Recept na sladké pomerančové pokušení aneb vídeňskou harmonii

Ingredience na těsto na Vídeňskou harmonii

  • 300 g polohrubé mouky
  • 250 g krupicového cukru
  • 1/4 balíčku prášku do pečiva
  • 200 ml oleje
  • 200 ml mléka
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 4 vejce

Ingredience potřebné na pomerančový pudink

  • 1000 ml pomerančového džusu
  • 110 g krupicového cukru
  • 90 g kukuřičného škrobu

Ingredience potřebné na těsto na krém

  • 1 sýr Mascarpone
  • 2 smetany ke šlehání
  • cukr moučka dle chuti

Suroviny k dokončení dezertu

  • 240 g kulatých piškotů
  • 50 ml rumu
  • 240 ml pomerančového džusu
  • tmavá čokoládová poleva

Postup přípravy Vídeňské harmonie – sladkého pomerančového pokušení

1. V misce si smícháme mouku, cukr, vanilku a prášek do pečiva.

2. Přidáme vejce, olej a mléko a vyšleháme hladké těsto.

3. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů na plechu vystlaném pečícím papírem cca 20 minut.

Obrázek receptu na koláč Sedmé nebe.

Zákusek sedmé nebe: Luxusní řezy ze čtyř vrstev, lepší než z cukrárny

4. V kastrolu smícháme džus, škrob a cukr a uvaříme hustý pomerančový pudink, který mírně vychladíme a vylijeme na vychlazený korpus a odložíme do lednice

5. Mascarpone se smetanou a moučkovým cukrem vyšleháme na hustý krém a naneseme na ztuhlý pomerančový pudink.

6. Kulaté piškoty namáčíme v rumu smíchaném s Pomerančovým džusem a pokládáme na krém.

7. Rozehřejeme tmavou čokoládu a rovnoměrně polijeme povrch zákusku (dle vaši fantazie pocákáme nebo polijeme celý).

Obrázek receptu na Sladké pomerančové pokušení nebo vídeňská harmonie
Foto: cooky.cz, Recept na Sladké pomerančové pokušení nebo vídeňská harmonie – Povrch zákusku polijeme čokoládou dle fantazie.

Tak kdo by tomuhle luxusnímu vídeňskému zákusku odolal? Už na první pohled je svůdný a lákavý.

Obrázek receptu na Sachrův dort

Sacherův dort, kde nic nechybí: čokoládová poleva, meruňková marmeláda a šlehačka

pozn.: částečně upraveno AI

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest