Tento nádherně šťavnatý a osvěžující zákusek s pomerančovým pudinkem, jemným krémem z Mascarpone a lahodnými rumovými piškoty není jen tak obyčejný moučník. Spojení pomeranče, rumu, čokolády a lehkého a nadýchaného krému z Mascarpone, smetany a pudinku, je doslova neodolatelné.
A proč název “Vídeňská harmonie”? Protože pochází z Vídně a jeho tradice má kořeny v 18. a 19. století, kdy se cukrářské umění rozvíjelo. Zákusky se tehdy podávaly na císařském dovře a rychle se staly symbolem elegance a luxusu. Kdo by neznal například vyhlášený zákusek Sachertorte (Sacherův dort)? Některé kavárny se staly místem, kde si vídeňská smetánka vychutnávala dezerty spolu s vídeňskou kávou. Vídeňské zákusky dodnes patří k nejoblíbenějším dezertům na světě.
Recept na sladké pomerančové pokušení aneb vídeňskou harmonii
Ingredience na těsto na Vídeňskou harmonii
- 300 g polohrubé mouky
- 250 g krupicového cukru
- 1/4 balíčku prášku do pečiva
- 200 ml oleje
- 200 ml mléka
- 1 balíček vanilkového cukru
- 4 vejce
Ingredience potřebné na pomerančový pudink
- 1000 ml pomerančového džusu
- 110 g krupicového cukru
- 90 g kukuřičného škrobu
Ingredience potřebné na těsto na krém
- 1 sýr Mascarpone
- 2 smetany ke šlehání
- cukr moučka dle chuti
Suroviny k dokončení dezertu
- 240 g kulatých piškotů
- 50 ml rumu
- 240 ml pomerančového džusu
- tmavá čokoládová poleva
Postup přípravy Vídeňské harmonie – sladkého pomerančového pokušení
1. V misce si smícháme mouku, cukr, vanilku a prášek do pečiva.
2. Přidáme vejce, olej a mléko a vyšleháme hladké těsto.
3. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů na plechu vystlaném pečícím papírem cca 20 minut.

Zákusek sedmé nebe: Luxusní řezy ze čtyř vrstev, lepší než z cukrárny
4. V kastrolu smícháme džus, škrob a cukr a uvaříme hustý pomerančový pudink, který mírně vychladíme a vylijeme na vychlazený korpus a odložíme do lednice
5. Mascarpone se smetanou a moučkovým cukrem vyšleháme na hustý krém a naneseme na ztuhlý pomerančový pudink.
6. Kulaté piškoty namáčíme v rumu smíchaném s Pomerančovým džusem a pokládáme na krém.
7. Rozehřejeme tmavou čokoládu a rovnoměrně polijeme povrch zákusku (dle vaši fantazie pocákáme nebo polijeme celý).
Tak kdo by tomuhle luxusnímu vídeňskému zákusku odolal? Už na první pohled je svůdný a lákavý.

Sacherův dort, kde nic nechybí: čokoládová poleva, meruňková marmeláda a šlehačka
pozn.: částečně upraveno AI