5 hvězdiček od 1 kuchaře
Přejít na recept Tisknout recept

Výtečný nápad na přílohu nebo rychlé a extrémně jednoduché hlavní jídlo. Klíčem je správná kombinace ingrediencí, které vytvoří perfektní pokrm, klidně zastoupí i hlavní chod.

Vídeňské brambory jsou klasickým pokrmem rakouské kuchyně, který se skládá z vařených brambor, které jsou nakrájené na plátky a poté smažené na pánvi s cibulí a někdy i slaninou nebo šunkou. Tento pokrm se obvykle podává jako příloha k masu nebo jako samostatné jídlo. Jeho chuť je bohatá a výrazná díky karamelizovaným cibulím a slanině, které dodávají pokrmu intenzivní aroma.

Co budeme potřebovat na Vídeňský bramborový salát

Zálivka se skládá z lahodné směsi slaniny, másla a smetany. Potřebujeme: 500 g brambor, 150 g drobně nakrájené slaniny, 1 velkou cibuli, 100 ml smetany na šlehání (nebo vaření), petrželovou nať, kousek másla (asi 1-2 lžičky) a 1 lžičku hořčice podle chuti. Postup je následující: brambory uvaříme v osolené vodě do měkka, pak slijeme, oloupeme a nakrájíme na plátky. Slaninu orestujeme na pánvi, přidáme cibuli a jakmile získá zlatavou barvu, vmícháme máslo. Nakrájené brambory přidáme na pánev ke slaninovo-cibulové směsi, promícháme se smetanou a necháme chvíli provařit, aby se směs zredukovala. Nakonec ozdobíme petrželkou či pažitkou, případně dochutíme hořčicí a podáváme.

Obrázek: grazynkagotuje, Míchání ingrediencí na vídeňské brambory

Recept na vídeňské brambory, dokonalý a originální pokrm

Autor receptu: Jana Duchoňová
5 hvězdiček od 1 kuchaře
Čas přípravy 19 minut
Porcí 4 porce
Vídeňské brambory jsou originální, ale velmi chutnou přílohou mnoha pokrmů

Potřebné vybavení

  • Miska

Suroviny

  • 500 gramů brambor
  • 150 gramů slaniny (najemno nakrájené)
  • 1 cibule
  • 100 mililitrů smetany (18% nebo 30%)
  • kousek másla
  • sůl, hořčice, petržel, oblíbené koření (podle chuti)

Postup 

  • Oloupané brambory uvařte v osolené vodě, dokud nezměknou, ale zůstanou stále pevné. Poté je sceďte, nechte je chvíli vychladnout.
  • Nakrájejte je na plátky nebo kostičky, podle vaší preference.
    Krájení brambor

    Obrázek: grazynkagotuje, Brambory a jejich krájení

  • Na pánvi rozpalte trochu oleje a opečte na něm plátky slaniny, dokud nejsou křupavé.
  • Poté přidejte nakrájenou cibuli a restujte ji spolu se slaninou, dokud nezezlátne.
  • Pokud je to potřeba, přidejte kousíček másla, aby se cibule dobře zesklovatěla a získala jemnou chuť.
  • Jakmile je cibule krásně zlatě hnědá, přidejte do pánve nakrájené brambory a jemně je promíchejte s cibulí a slaninou.
  • Nalijte do pánve smetanu a nechte směs pomalu vařit, dokud se smetana lehce nezredukuje a nezahuští omáčku.
  • Když je směs dostatečně hustá a brambory jsou měkké, ale stále pevné, můžete je ozdobit nasekanou petrželkou nebo pažitkou pro osvěžující vzhled a chuť.
  • Hotové brambory se slaninou a smetanou můžete podávat jako samostatné jídlo nebo jako přílohu k masu či rybě.
Uložit do Mé kuchařky

Poznámky

Pokud máte rádi trochu pikantní nádech, můžete do směsi přidat i trochu hořčice, která jí dodá zajímavou a pikantní chuťovou notu.
Cena: do 50 Kč
Chod: Příloha
Kuchyně: Rakouská
Klíčové slovo: brambory


5 hvězdiček od 1 kuchaře (1 hodnocení bez komentáře)

Sdílejte Váš názor

Hodnocení receptu




Připnout na Pinterest