Výtečný nápad na přílohu nebo rychlé a extrémně jednoduché hlavní jídlo. Klíčem je správná kombinace ingrediencí, které vytvoří perfektní pokrm, klidně zastoupí i hlavní chod.
Vídeňské brambory jsou klasickým pokrmem rakouské kuchyně, který se skládá z vařených brambor, které jsou nakrájené na plátky a poté smažené na pánvi s cibulí a někdy i slaninou nebo šunkou. Tento pokrm se obvykle podává jako příloha k masu nebo jako samostatné jídlo. Jeho chuť je bohatá a výrazná díky karamelizovaným cibulím a slanině, které dodávají pokrmu intenzivní aroma.
Co budeme potřebovat na Vídeňský bramborový salát
Zálivka se skládá z lahodné směsi slaniny, másla a smetany. Potřebujeme: 500 g brambor, 150 g drobně nakrájené slaniny, 1 velkou cibuli, 100 ml smetany na šlehání (nebo vaření), petrželovou nať, kousek másla (asi 1-2 lžičky) a 1 lžičku hořčice podle chuti. Postup je následující: brambory uvaříme v osolené vodě do měkka, pak slijeme, oloupeme a nakrájíme na plátky. Slaninu orestujeme na pánvi, přidáme cibuli a jakmile získá zlatavou barvu, vmícháme máslo. Nakrájené brambory přidáme na pánev ke slaninovo-cibulové směsi, promícháme se smetanou a necháme chvíli provařit, aby se směs zredukovala. Nakonec ozdobíme petrželkou či pažitkou, případně dochutíme hořčicí a podáváme.
Recept na vídeňské brambory, dokonalý a originální pokrm
Potřebné vybavení
- Miska
Suroviny
- 500 gramů brambor
- 150 gramů slaniny (najemno nakrájené)
- 1 cibule
- 100 mililitrů smetany (18% nebo 30%)
- kousek másla
- sůl, hořčice, petržel, oblíbené koření (podle chuti)
Postup
- Oloupané brambory uvařte v osolené vodě, dokud nezměknou, ale zůstanou stále pevné. Poté je sceďte, nechte je chvíli vychladnout.
- Nakrájejte je na plátky nebo kostičky, podle vaší preference.
Obrázek: grazynkagotuje, Brambory a jejich krájení
- Na pánvi rozpalte trochu oleje a opečte na něm plátky slaniny, dokud nejsou křupavé.
- Poté přidejte nakrájenou cibuli a restujte ji spolu se slaninou, dokud nezezlátne.
- Pokud je to potřeba, přidejte kousíček másla, aby se cibule dobře zesklovatěla a získala jemnou chuť.
- Jakmile je cibule krásně zlatě hnědá, přidejte do pánve nakrájené brambory a jemně je promíchejte s cibulí a slaninou.
- Nalijte do pánve smetanu a nechte směs pomalu vařit, dokud se smetana lehce nezredukuje a nezahuští omáčku.
- Když je směs dostatečně hustá a brambory jsou měkké, ale stále pevné, můžete je ozdobit nasekanou petrželkou nebo pažitkou pro osvěžující vzhled a chuť.
- Hotové brambory se slaninou a smetanou můžete podávat jako samostatné jídlo nebo jako přílohu k masu či rybě.